Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Janša: Računamo da će RH poštivati dogovor o ZERPu

None Foto: Ivo Čagalj

Janša je izjavio u parlamentu da Slovenija računa da će RH poštivati dogovore i da neće primijeniti ZERP na članice EU-a 1. siječnja 2008. godine

- Računamo da će Hrvatska poštivati dogovor Italije, Slovenije i Hrvatske iz Bruxellesa 2004., te nedavni poziv Vijeća EU - rekao je slovenski premijer Janez Janša u parlamentu odgovarajući na zastupničko pitanje koje mu je postavio predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič. Janša je rekao da je dogovor iz 2004. za Hrvatsku obvezujući dokument jer je ušao u pregovarački okvir s EU, te postao dio pristupnih pregovora.- Zna se kakve bi bile posljedice da Hrvatska primijeni ZERP. To više nije problem Slovenije i Hrvatske, to je problem hrvatskog puta u Europsku uniju - rekao je Janša.
S druge strane, Nakon dvodnevnog rada u Splitu je u utorak popodne završen znanstveni skup o ZERP-u, na kojemu su se hrvatski znanstvenici suglasili da ne postoje nikakve međunarodne pravne prepreke da Republika Hrvatska proglasi gospodarski pojas, odnosno ZERP, jer se to ni u čemu ne protivi regulativi EU, kao ni zaključcima Ministarske konferencije o održivom ribarstvu na Mediteranu, održane 2003.

Komentiraj, znaš da želiš!