Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Japan i Tokyo Electric moraju platiti odštetu zbog Fukushime

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Sud je naložio japanskoj vladi i operateru da 152 od ukupno 175 tužitelja, koji su nakon nuklearne nesreće morali napustiti svoje domove isplatu odštete od 419 milijuna jena (3,8 milijuna dolara)

Japanski sud naložio je u srijedu državi i kompaniji Tokyo Electric Power, operateru nuklearnog postrojenja Fukushima Daiichi, da isplate odštetu građanima evakuiranim nakon nuklearnog incidenta iz 2011. godine, objavili su mediji.

Okružni sud u Yokohami naložio je japanskoj vladi i operateru da 152 od ukupno 175 tužitelja, koji su nakon nuklearne nesreće bili prisiljeni napustiti svoje domove, isplate odštetu od 419 milijuna jena (3,8 milijuna dolara), izvijetila je agencija Kyodo News.

AFP/PXL PRIJETE I NOVI POTRESI Strahuju od reprize Černobila: Nova eksplozija u nuklearki

Nuklearna katastrofa mogla je biti spriječena jer je vlada u rujnu 2009. na temelju projekcija stručnjaka mogla predvidjeti da bi to područje mogao pogoditi ogromni cunami i izazvati nestanak struje, konstatirao je predsjedavajući sudac Ken Nakadaira prema izvješću japanske novinske agencije.

- Bilo je moguće do kraja 2010. godine - provesti mjere poput instalacije generatora za hitne slučajeve koji bi otklonili štetu na reaktorima i spriječili bi eksploziju a time i otpuštanje ogromne količine radioaktivnih tvari u okoliš, navodi agencija zaključak suda.

NISU REKLI ISTINU Katastrofa koja je promijenila svijet: Ovo su laži o Fukushimi

Nakon potresa magnitude 9 i naknadnog cunamija koji je prouzročio nestanak struje došlo je do topljenja jezgri u tri od ukupno šest reaktora u nuklearki u Fukushimi.

Današnja presuda osma je u ukupno 30 sličnih tužbi koje je podnijelo 10.000 evakuiranih građana. Tokyo Electricu naloženo je da isplati odštetu u svim tužbama.

U šest slučajeva država je suoptuženik a izuzeta je od isplate odštete u samo jednom predmetu u kojem je presudu donio okružni sud u Chibi pokraj Tokija, izvijestio je Kyodo.

Komentiraj, znaš da želiš!