Obavijesti

News

Komentari 23

Japanci su oduševljeni: Sake Sayonara, dolazi Plavac mali!

Japanci su oduševljeni: Sake Sayonara, dolazi Plavac mali!
1

Japanska delegacija posjetila je hrvatske vinograde i, oduševljena viđenim, odlučila se na uzgoj naših loza na japanskom tlu. Hrvatica Jelena zaslužna je što će se u Japanu proizvoditi hrvatsko vino

VIDEO

Iskreno, Japanci vino baš i ne znaju piti, zapravo, ovdje ga većinom piju žene i one su ga popularizirale. Polako se povećava broj ljubitelja vina, ali i dalje im je prva asocijacija na njega Francuska. Moj cilj je da vino uskoro povezuju s Hrvatskom, priča nam Jelena Yamasaki, Hrvatica koja već 22 godine živi u zemlji izlazećeg Sunca.

Ovoga tjedna iz Hrvatske prema Japanu kreće 100 sadnica pet autohtonih vinskih sorti - plavca malog, plavine, pošipa, vugave i maraštine - kako bi se nakon godinu dana promatranja u biljnoj karanteni u Kobeu počelo i sa sadnjom tih sorti u prefekturi Nagasakiju, s ciljem proizvodnje hrvatskog vina na japanskom tlu. Za taj projekt upravo je najzaslužnija naša Jelena, a veliku ulogu su odigrali Milenko Rajić koji već izvozi vino u Japan i profesor s Agronomskog fakulteta Edi Maletić.

- Mi Hrvati imamo tradiciju uzgoja vinove loze staru 2000  godina te se trudim kroz razne prezentacije upoznati Japance s našim vinom - govori nam Jelena. Uskoro bi tako japanski poslovnjaci na svojim karaoke partyjima mogli umjesto sakea ispijati plavac, pošip ili maraštinu.

- Sad je ‘in’ u Japanu piti vino. Prije je za njega vladao slab interes, ali se vremena mijenjaju. Sigurna sam samo da čari ‘bambusa’ Japanci ipak neće otkriti - govori nam Jelena. Danas japanskim vlada izvrsno, no nije uvijek bilo tako.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Došla sam sama 1995. godine, nisam govorila jezik, nisam smjela raditi jer je kulturna viza bila samo za proučavanje kulture. Nakon što sam to naučila, idući izazov mi je bio naučiti japanski jezik ‘po sluhu’ jer novca za školu nije bilo. I trajalo je to sedam godina, no sad govorim kao da sam rođena ovdje. Kansai dijalekt je kao naš dalmatinski - kaže.

Hrvatske sadnice vina u Japanu samo su jedan od mnogih projekata kojima Jelena zbližava ove dvije zemlje.

- Već 20 godina dobrovoljno radim na promociji Hrvatske, informativnim prezentacijama, seminarima, predavanjima o Hrvatskoj i brendiranju naše zemlje - kaže Jelena te dodaje kako je imala i vlastitu TV emisiju o Hrvatskoj na jednoj japanskoj televiziji. “Kad ja kažem Hrvatska, Japanci kažu Mirko Cro Cop Filipović, ali i Jelena iz Osake, našalila se za kraj naša Japanka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a