Obavijesti

News

Komentari 2

Japanski car proveo je 'noć s božicom' od 25 milijuna dolara

Japanski car proveo je 'noć s božicom' od 25 milijuna dolara
2

Japanski car Naruhito izašao je u petak prije zore iz privremeno postavljenog svetišta u sklopu carske palače gdje je proveo simboličnu noć s božicom sunca od koje, kako se vjeruje, potječe njegova obitelj

VIDEO

Najtajniji i najkontroverzniji od svih obreda ustoličenja, obred "Daijosai", usredotočen na božicu Amaterasuu Omikami, počeo je nakon zalaska sunca u četvrtak.

Uz svjetlost baklji i pjevanje svećenika car Naruhito izašao je kroz bijele zavjese privremenog hrama oko 3 sata ujutro i time završio obred koji su pratili premijer Shinzo Abe i oko 400 uglednika u vanjskom paviljonu.

- Ovaj obred je u osnovi gozba koja uključuje božicu sunca i cara, kaže John Breen, profesor s Međunarodnog istraživačkog centra za japanske studije u Kyotu i dodaje da većina krunidbi sadrži mistične elemente.

- Car se preobražava sudjelujući u ovoj gozbi.

Taj ritual izazvao je nezadovoljstvo kritičara, od komunista do kršćana, koji kažu da podsjeća na militarističku prošlost i krši ustavnu odvojenost crkve i države.

Vlada i stručnjaci tvrde da je riječ o gozbi te da je to obred u kojemu car nudi hranu božici u završnoj ceremoniji kojom se potvrđuje njegov novi status cara.

Inače, kako piše Independent, ceremonija japanske porezne obveznike košta oko 25 milijuna dolara. Japanolog John Breen za CNN je objasnio kako je još u 20-im godinama prošlog stoljeća službeni stav japanskske vlade bio da car tijekom ceremonije ima seksualni odnos s božicom, bez obrazloženja radi li se zaista o seksualnom odnosu ili simboličnom odnosu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.