Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Japanski 'lovac na vjetrove' obožava sarmu i pelinkovac

None Foto: Goran Kovačić 7

Bura, pelin i sarma: Znanstvenik i profesor Keizo Nakamura iz Japana (72) je 1972. godine u Senju proučavao buru. A u sjećanju su mu ostali i sarma i pelinkovac

U mojem kraju najjači vjetar puše oko 54 kilometra na sat, što je ništa u usporedbi s vašom burom. To je fascinantan vjetar, iznimne snage i pomalo zastrašujućeg zvuka. Nijedan drugi me nikad nije zaintrigirao kao bura, rekao je Keizo Nakamura iz Japana.

POGLEDAJTE VIDEO

Znanstvenik i sveučilišni profesor koji je u Senju bio davne 1972. godine nikad nije zaboravio ljepotu gradića podno Velebita, ljubaznost tamošnjih stanovnika ni rušilačku moć bure o kojoj je napisao i znanstveni rad 'Zapažanja o lokalnoj meteorološkoj situaciji na području Senja - lokalni vjetar - bura'.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nedavno je u Japanu gledao film o senjskoj buri koji je prije četiri godine s koprodukcijom japanske nacionalne televizije snimio Senjanin Ante Španić. Film se u Japanu prikazivao u okviru serijala 'Great Nature Senj'. Uhvatila ga je nostalgija te je sa suprugom Satoshi (65), nakon dugih 47 godina, odlučio još jednom posjetiti grad koji mu se urezao u srce.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sa sobom je uzeo fotografije ljudi koje je upoznao 1972. i bilježnicu u kojoj su uredno bila upisana njihova imena. Za svaki je slučaj zapisao i ime snimatelja Španića iz filma koji je gledao. Ubrzo je saznao kako su gotovo svi s njegova popisa pokojni osim senjskog fotografa i snimatelja Ante Španića. Došavši u Senj krenuo je u potragu koja, jer je riječ o malom gradu gdje svi sve znaju, nije dugo potrajala. Na obostrano zadovoljstvo pronašao je Antu. A Ante se nemalo iznenadio kad je prije nekoliko dana čuo da ga po Senju traži 'neki Japanac'.

- Pomislio sam - kakav Japanac, pa nikad nisam ni bio u Japanu. Nazvao sam kćer i pitao imamo li možda neke japanske turiste koji trebaju doći u apartman, ništa mi nije bilo jasno - smije se Španić, kojemu nije dugo trebalo da razriješi misterij i shvati tko je Nakamura.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

- Jako sam sretan što sam opet došao u ovaj lijepi grad i što sam upoznao Antu. Oduševilo nas je njegovo gostoprimstvo. Osim po buri, Senj pamtim upravo po tim srdačnim, dobrim i druželjubivim ljudima. Grad se dosta izgradio, ali i dalje ima tu posebnu dušu.

A i priroda je predivna te me i danas fascinira taj vjetar kojeg nema nigdje drugdje u svijetu - rekao je japanski znanstvenik.

Karijeru je posvetio geografiji i znanosti o okolišu, posebice istraživanju klimatskih promjena i utjecaja klime na okoliš, pritom putujući svijetom u svrhu istraživanja. Trenutačno se priprema napisati svoju drugu knjigu na temu svjetske klime u sklopu koje će ponovno pisati o buri.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U posebnom sjećanju ostao mu je disko klub “Konoba”, koji i danas radi, a u kojem je upoznao brojne Senjane.

Tamo je dočekao i Novu godinu. Nakon odlične zabave, prisjeća se, otišli su doma kod jednog Senjana na sarmu koja ga je oduševila.

Otkrio je i da je u Senju jako zavolio pelinkovac te ga pio svaki dan. Njegova supruga iduće godine planira Senj posjetiti s kćeri.

Komentari (11)
  • zna čoek šta valja

    18. 6. 2019,   12:07
  • Ja bih vise bio lovac na sarme,na neku dobru zgodnu kuharicu koja ih dobro mota I lovac na neko dobro vino..Haha..Druge bih poslao da love munje I vjetrove :))

    18. 6. 2019,   12:22
  • mene malo zeznilo, ja skonta da ide okolo i njuši sunarodnjacima kad ga pušte, čiji grize

    18. 6. 2019,   14:00