Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koliko vrijedi Uljanikov brod? Procjenjuju ga na 122,4 mil. €

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Sudski vještak ističe kako elaborat predstavlja procjenu vrijednosti u sadašnjim okolnostima koje su definirane kratkim vremenskim rokom i stanjem u kojem se brod sada nalazi

Vrijednost broda/jaružala koje je Uljanik gradio za luksemburško-belgijsku grupaciju Jan De Nul u sadašnjem stanju i s dosad ugrađenom opremom procijenjena je na 122,4 milijuna eura, u elaboratu sudskog vještaka objavljenom na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa.

Elaborat je objavljen u četvrtak, dan prije današnjega ročišta na kojem bi se trebalo odlučiti o vrijednosti broda radi prodaje u stečaju Uljanika.

Prema elaboratu sudskog vještaka Ante Kraljevića, ukupna pretpostavljena vrijednost broda po završetku svih planiranih radova iznosi 153,8 milijuna kuna, a ističe se i kako je ugovorena vrijednost tog broda građenog u Uljaniku prije stečaja iznosila 173 milijuna kuna.

MOĆNA MULTIONACIONALKA Borg u Uljaniku: Jan De Nul već je bio osuđen za mito...

U elaboratu se navodi i da je u taj započeti brod predviđena ugradnja materijala vrijednog još 27,5 milijuna eura od kojeg je plaćeno, a nije ugrađeno u brod u vrijednosti od 26,1 milijuna kuna.

Planirani radovi za dovršetak broda, navodi se u elaboratu, su šest do osam mjeseci, odnosno oko 220.000 radnih sati po cijeni od 20,5 eura po satu što ukupno iznosi oko 4,5 milijuna eura.

Sudski vještak ističe kako elaborat predstavlja procjenu vrijednosti u sadašnjim okolnostima koje su definirane kratkim vremenskim rokom i stanjem u kojem se brod sada nalazi naglašavajući kako je isključena struja i više nema djelatnika koji rade na brodu.

''U ovoj procjeni dana je vrijednost broda uvažavajući činjenicu da je brod na vodi, ali da nije u plovnom stanju i ne posjeduje sve potrebne dozvole. Ukratko, u ovom stanju brod sa navedenom opremom nije u funkciji. Kada se brod kompletira, njegova vrijednost značajno se uvećava", kaže se u elaboratu.

Zagreb: U hotelu Westin održana konferencija "InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj" MINISTAR HORVAT: 'U mojim pregovorima s Jan de Nulom Šavorić nije sudjelovao'

Prvo ročište za procjenu vrijednosti tog broda bilo je zakazano za početak srpnja, no bilo je odgođeno na prijedlog stečajnog upravitelja Uljanika jer je razlučni vjerovnik angažirao sudskog vještaka za izradu procjene vrijednosti broda koja je bila gotova ovog tjedna .

Elaborat je uslijedio nakon što je u lipnju sud donio rješenje o prodaji broda u kojem se navodilo da će se naknadno utvrditi vrijednost, način i uvjeti prodaje broda, te se nalagalo Lučkoj kapetaniji Pula da izvrši upis zabilježbe rješenja o prodaji tog plovila u imeniku vlasnika brodica, imenika vlasnika jahti i imenika ostalih pomorskih objekata.

Prijedlog da se brod u vlasništvu Uljanika u stečaju postupku unovči u korist razlučnih vjerovnika podnio je stečajni upravitelj.

Komentari (5)
  • Vlada je gora od managera uljanika jer će ga Jan de Nul dobit za 45 milijuna eura kao Božićni dar... nova afera našim novcem

    19. 7. 2019,   14:12
  • Savaric je to sredio, uz dobru proviziju, i blagoslov Anemicmoc inace njegovog dobrog prijatelja, na stetu RH....

    20. 7. 2019,   21:13
  • Zasto ne prodamo tu kantu ?

    19. 7. 2019,   13:12