Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jasminka ima 74 godine i prije mirovine je upisala - fakultet...

None Foto: Josip Regovic/PIXSELL 12

GODINE NE SMETAJU: Najstarija je studentica na fakultetu filozofije i religijskih znanosti. Jasminka će uskoro završiti svoj studij, a ide joj jako dobro. Ima bolji prosjek od većine studenata

Pred mirovinu me nešto počelo kopkati. Kao da mi je nešto nedostajalo. Tako sam ponovno postala studentica, jednostavno nam objašnjava Jasminka Šoštarić Vanjak (74), koja trenutačno studira na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Jordanovcu u Zagrebu.

Jasminka će uskoro završiti svoj studij, a ide joj jako dobro. Ima bolji prosjek od većine studenata. Iako je najstarija na fakultetu, kaže kako se osjeća kao da je prvi put postala studentica. Nakon što je završila klasičnu gimnaziju, upisala je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Idućih četrdeset godina radila je u svojoj struci kao šefica laboratorija u Domu zdravlja u Zaprešiću.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL


- Već pred mirovinu shvatila sam da mi nešto fali. Brzo sam pronašla dopisnu teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu - govori nam Jasminka. Kako je još bila zaposlena, takav studij joj je odgovarao jer nije morala ići na predavanja.


- I onda sam čula da mogu nastaviti i dalje. Pomislila sam da kad sam već te tri godine završila, mogu i dalje jer će mi biti žao ako ne probam. Tako sam se upisala na Fakultet filozofije i religijskih znanosti na Jordanovcu - nastavlja Jasminka. Na fakultet se upisala jednako kao i svi drugi studenti. Morala je tražiti određene potvrde o ocjenama iz srednje i sve poslati na stranicu “Postani student”. Osim osjećaja i želje koji su je natjerali da nastavi s obrazovanjem, Jasminka je oduvijek voljela čitati, bavila se tenisom i često planinarenjem.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL


- Otkad znam za sebe, uvijek sam bila vezana za knjigu. Nikad nisam mogla biti mirna osim kad bih čitala nešto. Sad sam morala odustati od dodatnih aktivnosti jer jednostavno nemam vremena baviti se ni s čim osim učenjem i domom - objašnjava Jasminka. U “studentskim danima” puno joj pomaže i muž bez kojega ne bi uspjela. Priznaje da nikad nije bila tip osobe koji voli kuhati, šivati i raditi tipične poslove za starije. Pokretale su je nove avanture, a kaže kako su je u ovoj studentskoj svi prihvatili.


- Kad sam upisala prvu godinu diplomskog, bila sam toliko zbunjena da sam se osjećala kao prava studentica. Svi profesori i kolege prihvatili su me - kaže Jasminka i dodaje da večer prije ispita ne može spavati te je nervozna kao i njezini kolege. Ipak, kaže, postoji razlika jer je njoj ovo posljednja prilika da produbi znanje o nečemu što je stvarno zanima.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Nitko me nije silio na ovo. To je moj odabir i zato imam osjećaj veće odgovornosti prema studiju - ističe Jasminka koja trenutačno četiri dana u tjednu ima predavanja po cijeli dan.

- Ono što sigurno znam je da mi je ovo iskustvo itekako obogatilo život - završila je Jasminka.