Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jato morskih pasa kruži pred plažom Žnjan u Splitu

None Foto: Ivo Čagalj 4

Splićanin tvrdi da je riječ o 25 modrulja. Vidio ih je unutar zaštitne ograde. Profesor Centra za studije mora misli da su to bezopasni čukovi

Umirovljenik Petar Draganović (73), roneći uz žnjanske plaže u Splitu, uočio je u petak jato morskih pasa. Ronio je kod zaštitnih plutača za kupače, 100-tinjak metara od obale. Vidio ih je pet od oko 1,5 m dužine.
- Dok je ronio pozvao ga je jedan kupač da dopliva do njega i vidi o čemu se radi. Na dnu su bili morski psi, a pomislio je da su to modrulji - rekla nam je Petrova supruga dan nakon događaja. Što je vidio prepričao je i kupačima, no nisu mu povjerovali. Dragičević je opet zaronio. Ovaj put bilo ih je oko 25. Kružili su po dnu na oko 8 metara dubine, unutar prostora za kupače. Stručnjak za morske pse, dr. Alen Soldo s Centra za studije mora Sveučilišta u Splitu, prema opisu zaključio je kako se radi o po ljude posve bezopasnim čukovima (lat. Mustelus mustelus). Čukovi mogu narasti oko 160 cm, a obitavaju na dubinama od 5 do 600 m. Modrulji se češće približavaju obali u proljeće kad ženke kote mlade. U subotu je žnjanska plaža bila puna. Vijest o jatu morskih pasa nikoga nije previše uznemirila, niti su oglašena upozorenja kupačima.
- Nitko se nije prepao tih morskih pasa jer je plaža i danas puna kupača. Istina, malo smo oprezniji i pozornije gledamo s tornja - kažu spasioci. Prije mjesec dana ribar je ulovio morskog psa glavonju kod Paga. Još se ne zna da li je ronioc u Splitu vidio modrulja ili čuka.

'DA JE ZNALA MOJA ŽENA BI PRVA UŠLA U MORE'
Obitelj Poljak iz Solina je u subotu pristigla na Žnjan na kupanje s troje male djece.
- Nismo imali pojma da se priča da tu ima morskih pasa. Moja supruga prva ne bi ovdje kročila da je čula za to. No ja se ne plašim da su opasni - rekao je otac.

Komentari (34)
  • Vau,vau.

    22. 8. 2009,   09:48
  • bezopasni ,,dok se ne pokaze suprotno

    22. 8. 2009,   09:58
  • Ajde šta se bojite pa to je pas samo mu baci kost i on je dobar.

    22. 8. 2009,   14:18