Obavijesti

News

Komentari 41

Javni dug je krajem travnja iznosio 287 milijardi kuna

Javni dug je krajem travnja iznosio 287 milijardi kuna
1

Unatoč padu na mjesečnoj razini drugi mjesec za redom, javni dug je u odnosu na kraj 2018. godine još uvijek viši za 0,8 posto ili 2,4 milijarde kuna

VIDEO

 Dug opće države prema metodologiji ESA 2010, koji obuhvaća središnju i lokalnu državu i fondove socijalne sigurnosti, iznosio je krajem travnja 287 milijardi kuna, što je 0,3 posto ili 804 milijuna kuna manje nego krajem ožujka, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Unatoč padu na mjesečnoj razini drugi mjesec za redom, javni dug je u odnosu na kraj 2018. godine još uvijek viši za 0,8 posto ili 2,4 milijarde kuna.

Analitičari Reiffeisen banke kažu da je rast duga uglavnom rezultat izdanja obveznica na domaćem tržištu kapitala u veljači.

Na kraju travnja na unutarnji javni dug odnosilo se 64,3 posto ukupnoga javnog duga, čime je potvrđena lagana tendencija njegova rasta u odnosu na vanjski, koja je prisutna zadnjih nekoliko godina.

Više od 98 posto duga odnosi se na središnju državu. U RBA-u ocjenjuju da to ne iznenađujuće s obzirom na širinu njenog obuhvata. Naime, središnja država obuhvaća korisnike državnog proračuna, izvanproračunske korisnike (Hrvatske vode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske ceste, DAB, CERP), HŽ Infrastrukturu , HŽ Putnički prijevoz, HRT, HAC,  ARZ, HBOR, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, HROTE, Agenciju Alan, Lučku upravu Zadar i HTZ. Tako promjene na toj stavci uglavnom determiniraju i promjene ukupnog javnog duga.

Uz mjesečni pad od 0,3 posto, dug središnje države na kraju travnja iznosio je 282,2 milijarde kuna što je 2,5 milijardi više nego na kraju 2018. godine.

U RBA-u kažu kako bi objava statistike za svibanj i lipanj mogla potvrditi privremeni rast obveza središnje države prema domaćim i inozemnim vjerovnicima. Naime, kako podsjećaju, država je u lipnju na europskom tržištu izdala 1,5 milijardi eura desetogodišnjih euroobveznica čija sredstva će biti iskorištena za namiru dospijeća međunarodne obveznice denominirane u dolarima u studenom (1,5 milijardi dolara). Uz to u istom mjesecu dospijeva i 1 milijarda eura po obveznici izdanoj 2004. godine na domaćem tržištu uz valutnu klauzulu.

U međuvremenu, dodaju RBA-ovi stručnjaci, prema podacima i projekcijama središnje banke tijekom drugog i trećeg tromjesečja osim 4,3 milijarde kuna obveza po kratkoročnim vrijednosnicama (koje se obično zanavljaju), na dospijeću je i 8,3 milijarde kuna dospijeća kredita. Smatraju da će namira tih obveza umanjiti privremeni rast stanja duga, a u uvjetima laganog jačanja kune, bitno smanjenih kamata za nova zaduženja i rast gospodarstva izglednim drže daljnje smanjenje omjera javnog duga i BDP-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"