Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Je li hakirani mobitel presudio novinaru Jamalu Khashoggiju?

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Jamal Khashoggi najvjerojatnije je mislio da su njegove poruke koje je slao prijatelju i saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu sakrivene zahvaljujući sigurnosnim postavkama WhatsAppa

Saudijski disident Omar Abdulaziz tuži izraelsku softversku tvrtku pomoću čijeg je softvera, uvjeren je, praćena komunikacija na njegovom mobitelu što je, tvrdi, doprinijelo brutalnom ubojstvu Jamala Khashoggija...

Jamal Khashoggi najvjerojatnije je mislio da su njegove poruke koje je slao prijatelju i saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu sakrivene zahvaljujući sigurnosnim postavkama WhatsAppa. Stvarnost je pak bila takva da ih se netko dokopao, zajedno s ostalim sadržajem Abdulazizovog mobitela i to, piše CNN, pomoću malware softvera dizajniranog za špijunažu korisnika mobilnih uređaja. 

Omar Abdulaziz zbog toga danas tuži izraelsku kompaniju NSO Group koja je razvila softver pod nazivom Pegasus. Ne tuži ih, dakako, jer su razvili softver, već ih optužuje da ga prodaju opresivnim režimima poput Saudijske Arabije. 

Mnogi upućeni bi se složili s njim. Edward Snowden, jedan od najpoznatijih 'zviždača' u povijesti SAD-a, nedavno je izjavio da NSO Gropu pripada 'među najgore od najgorih';

- S obzirom na dokaze koje imamo, oni prodaju te alate za 'provalu' kako bi se narušila ljudska prava disidenata, opozicijskih ličnosti i aktivista, rekao je Snowden. 

Novinar CNN-a piše da se u snagu Pegasusa uvjerio još prije dvije godine kada je prisustvovao prezentaciji mogućnosti sličnog softvera. Stručnjaci za sigurnost pokazali su mu kako pomoću jednog klika mogu preuzeti kontrolu nad bilo kojim mobitelom i preuzeti kontrolu nad kamerom, mikrofonom, tipkovnicom i svim podacima. 

Kanadska tvrtka Citizen Lab istragom je utvrdila da se Pegasus koristi u najmanje 45 zemalja svijeta, a najčešći su korisnici upravo teleoperateri koji provode 'nadzorne operacije' nad svojim korisnicima. 

Abdulaziz i Khashoggi, pokazuju poruke, u nekom su trenu postali svjesni da ih se vjerojatno špijunira. 

- Bog nam pomogao, napisao je Khashoggi zbog toga Abdulazizu samo dva mjeseca prije brutalne smrti u saudijskoj ambasadi u Turskoj. 

NSO Group, piše Gizmodo, odbacuje odgovornost u cijelom slučaju, ali ne žele 'ni potvrditi ni opovrgnuti' navode da su Pegasus prodali saudijskim vlastima koja je, prema američkim istražiteljima, bila izravno involvirana u brutalno ubojstvo Jamala Khashoggija. 

Komentari (24)
  • Kada Vam je hakiran Whatsapp ili bilo koja druga kriptirana komunikacija(Viber, Skype) možete odmah zaključiti da ste hakirani od strane države a ne od hakera. Najpoznatije kompanije koje prodaju takve alate za masovni nadzor elektroničke komunikacije su Hacking Team i Finfisher. Koriste ga represivne zemlje ali takav software je prisutan u Hrvatskoj kao i u susjednim zemljama. Služi uglavnom tajnim službama za pračenje osoba koje su od nečijeg interesa. Takav alat se koristi pod paravanom borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, a zapravo se koristi za diskreditaciju političkih protivnika, aktivista za ljudska prava, istraživačkih novinara, pa čak i za provođenje organiziranog kriminala i ubojstva.

    13. 1. 2019,   12:47
  • Ne mislim da ti je pametno pisati o ovome, znam da slabo pratis al ugasilo se sve od sastajanja predsjednika, vise se ne trazi krivac uopce. Prejaki su oni koji su ga rijesili. Manji primjer je recimo ovaj Kamenicki kod nas o kojemu vi ne smijete vise napisati clanak, ne zna se ni jel bilo sudjenja uopce nit se smije znati ocito i to je to...

    13. 1. 2019,   14:06
  • Saudijska Arabija diktatorska tvorevina može ubijati novinare širom svijeta pošto su američki saveznici.

    13. 1. 2019,   14:45