Obavijesti

News

Komentari 25

Je li hakirani mobitel presudio novinaru Jamalu Khashoggiju?

Je li hakirani mobitel presudio novinaru Jamalu Khashoggiju?
1

Jamal Khashoggi najvjerojatnije je mislio da su njegove poruke koje je slao prijatelju i saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu sakrivene zahvaljujući sigurnosnim postavkama WhatsAppa

VIDEO

Saudijski disident Omar Abdulaziz tuži izraelsku softversku tvrtku pomoću čijeg je softvera, uvjeren je, praćena komunikacija na njegovom mobitelu što je, tvrdi, doprinijelo brutalnom ubojstvu Jamala Khashoggija...

Jamal Khashoggi najvjerojatnije je mislio da su njegove poruke koje je slao prijatelju i saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu sakrivene zahvaljujući sigurnosnim postavkama WhatsAppa. Stvarnost je pak bila takva da ih se netko dokopao, zajedno s ostalim sadržajem Abdulazizovog mobitela i to, piše CNN, pomoću malware softvera dizajniranog za špijunažu korisnika mobilnih uređaja. 

Omar Abdulaziz zbog toga danas tuži izraelsku kompaniju NSO Group koja je razvila softver pod nazivom Pegasus. Ne tuži ih, dakako, jer su razvili softver, već ih optužuje da ga prodaju opresivnim režimima poput Saudijske Arabije. 

Mnogi upućeni bi se složili s njim. Edward Snowden, jedan od najpoznatijih 'zviždača' u povijesti SAD-a, nedavno je izjavio da NSO Gropu pripada 'među najgore od najgorih';

- S obzirom na dokaze koje imamo, oni prodaju te alate za 'provalu' kako bi se narušila ljudska prava disidenata, opozicijskih ličnosti i aktivista, rekao je Snowden. 

Novinar CNN-a piše da se u snagu Pegasusa uvjerio još prije dvije godine kada je prisustvovao prezentaciji mogućnosti sličnog softvera. Stručnjaci za sigurnost pokazali su mu kako pomoću jednog klika mogu preuzeti kontrolu nad bilo kojim mobitelom i preuzeti kontrolu nad kamerom, mikrofonom, tipkovnicom i svim podacima. 

Kanadska tvrtka Citizen Lab istragom je utvrdila da se Pegasus koristi u najmanje 45 zemalja svijeta, a najčešći su korisnici upravo teleoperateri koji provode 'nadzorne operacije' nad svojim korisnicima. 

Abdulaziz i Khashoggi, pokazuju poruke, u nekom su trenu postali svjesni da ih se vjerojatno špijunira. 

- Bog nam pomogao, napisao je Khashoggi zbog toga Abdulazizu samo dva mjeseca prije brutalne smrti u saudijskoj ambasadi u Turskoj. 

NSO Group, piše Gizmodo, odbacuje odgovornost u cijelom slučaju, ali ne žele 'ni potvrditi ni opovrgnuti' navode da su Pegasus prodali saudijskim vlastima koja je, prema američkim istražiteljima, bila izravno involvirana u brutalno ubojstvo Jamala Khashoggija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.