Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Horvat: I ja želim znati gdje su otišli novci ranije dani Uljaniku

None Foto: 24sata/24sata 2

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da smatra restrukturiranje brodogradilišta boljom opcijom od stečaja. I tvrdi da nas to neće koštati više od 6,8 milijardi kuna..

Ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar financija Zdravko Marić trebali bi ovaj tjedan prezentirati konačnu računicu premijeru Andreju Plenkoviću koja će pokazati koliko bi koštalo spašavanje, a koliko puštanje pulskog Uljanika u stečaj.

POGLEDAJTE VIDEO

'Manja je šteta restrukturirati Uljanik, nego ga pustiti u stečaj', rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat Voditelj: Ivan Pandžić Gost: Darko Horvat, ministar gospodarstva

Posted by 24sata on Monday, March 18, 2019

Horvat smatra da je potrebno i da se može restrukturirati Uljanik , te da je to manja šteta za državni proračun nego da on ode u stečaj. Kaže da se političari nabacuju brojkama o novih sedam milijardi kuna  koje su potrebne u tom slučaju, što je potpuno netočno. Kaže da će restrukturiranje Uljanika koštati ukupno 6,8 milijardi kuna po njegovoj procjeni, a u tom iznosu je već plaćenih 3,2 milijarde kuna, a uračunato je i dospijeće jamstava od 1,8 milijardi kuna.

- Odgovorno tvrdim da smo trošak zaustavili na tom iznosu od 930 milijuna eura ili oko 6,8 milijardi kuna. Od prvog dana govorim da je bolje restrukturirati brodogradilište nego pustiti da propadne, ali ako se politika odluči za nešto drugo, poštivat ću to. Ali neozbiljno je od dijela političara da se nabacuju brojkama oko novih troškova, a da nisu niti pogledali papire koji su im bili na stolu - rekao je Horvat i vjerojatno mislio na predsjednika HSLS-a Darinka Kosora.

uljanik DIREKTOR ULJANIKA Ništa se nije radilo, moglo se naslutiti da neće dobro završiti

On kaže da su i procjene koje je dao strateški partner Tomislav Debeljak, a koje sežu i do 10,4 milijarde kuna u nekim stvarima dvojbene, ali nije specificirao koje točno. Dakle, uz pet milijardi kuna jamstava, u konačni bi država trebala potrošiti još dvije, za dobavljače, plaće radnika, komunalije, posudbe za plaće...

- Da bi se pokrili osnovni dugovi i nastavilo s proizvodnjom treba 800 milijuna kuna, a u tome Debeljak mora sudjelovati u iznosu 50 posto. Mi u ovom trenutku nemamo jamstva da strateški partner sve to može financijski pratiti. On je donio pismo namjere banaka koje su ga spremne pratiti, ali bez strateškog partnera proces prestaje i neće ga biti moguće provesti - kaže Horvat.

BrodogradiliÅ¡te Uljanik VRAG JE U DETALJU I ako damo milijarde za Uljanik već sutra će trebati dati nove...

Horvat je dao naslutiti da je itekako bilo nezakonitosti u Uljaniku. Kaže da je obavljen financijski nadzor prije njegova dolaska i da je bilo netransparentnog trošenja novca. Sve su predali DORH-u, kaže. Upitan je li točno da su se neki dobavljači bogatili na ugovorima s brodogradilištem dok je ono gomilalo gubitke, Horvat je znakovito odgovorio.

- Da je sve bilo kako je prezentirano da se događalo, mi bi danas imali na navozu dva-tri broda koja bi se gradila, a prijašnji brodovi bi bili završeni u rokovima i ne bi se aktivirala državna jamstva i pala proizvodnja. I ja želim znati gdje je otišao novac koji je država dala i vjerujem da će institucije i glavni državni odvjetnik to utvrditi. Sada, kroz 2018. i 2019. godinu znamo gdje ide svaka kuna - tvrdi ministar.

Ministar je najavio i da će pokušati sljedećih godina ostvariti rast gospodarstva od pet posto i to upravo kroz povećanje investicija. Smatra da treba više ulagati i u marketing zemlje, te micati birokratske barijere, što će nastaviti činiti.  

- Neće investitor iz neke daleke zemlje sam doći bez da ga pozovete i prezentirate komparativne prednosti. Moramo investitorima doći na kućni prag - smatra Horvat.

Najavio je od 1. travnja i testno pokretanje aplikacije 'Start' koja će omogućiti kompletno pokretanje poslovanja bez odlaska na šaltere.

Ne smatra da funkciju čelnika Državnog inspektorata treba depolitizirati, ali nije mogao potvrditi hoće li na čelu te institucije biti HDZ-ovac Andrija Mikulić.

Komentari (85)
  • Pravo je pitanje zašto je vlada dozvolila da se toliki dugovi nagomilaju? Spašavati Uljanik se moglo i prije 2,3 ili 4 godine. Država je suvlasnik u njemu i imala je vlada sve poslovne rezultate

    18. 3. 2019,   12:25
  • Da ste imalo posteni ljudi, imalo bi smisla spasiti ga i raditi odredjene tipove specijalnih brodova... a s obzirom da cete pokrast dodatne milijarde kuna, najbolje je da ode u stecaj! Platit cemo koliko treba, ali stecaj barem negdje ima svoj kraj, pa ce nam Uljanik kat tad sic sa grbace, ovako ce se ekipica iz HDZ-a castit jos desetljecima sa skupim vilama, satovima i vecerama na nas racun.

    18. 3. 2019,   11:57
  • Ma ne broje oni šta je isplativije za državu nego broje da li će time dobiti dovoljan broj glasova za pobjedu na lokalnoj razini ili ne, jedino je to njima bitno!

    18. 3. 2019,   11:56