Obavijesti

News

Komentari 16

Je li to štednja? Trgovinom do najvećeg proračuna u povijesti

Je li to štednja? Trgovinom do najvećeg proračuna u povijesti
1

Vlada je novim proračunom uspjela zadovoljiti široku paletu partnera s različitim potrebama.Ušutkali su javni sektor najavom povišica plaća, po takozvanome modelu 3+2 posto

VIDEO

Proračun od 134 milijarde kune prihoda i 139 milijardi kuna rashoda prošao je u ponedjeljak u Saboru. “Za” je glasalo 79 zastupnika, 45 je bilo protiv i jedan suzdržan.

- Ovo je najveći hrvatski proračun od osamostaljenja - kaže nam ekonomski analitičar Damir Novotny.

Njime je Vlada uspjela zadovoljiti široku paletu partnera s različitim potrebama. Ušutkali su javni sektor najavom povišica plaća po takozvanome modelu 3+2 posto (od siječnja će povećati plaće za tri posto, a od rujna za još dva).

Pernara opet izbacili iz Sabora: 'Ovakvo ponašanje je sramota!'
Pernara opet izbacili iz Sabora: 'Ovakvo ponašanje je sramota!'

Prije glasovanja o amandmanima na proračun za 2019., iz saborskog kluba Milana Bandića povukli su amandman za besplatne udžbenike. Unaprijed su dobili obećanje od premijera pa nije ni bilo potrebe za amandmanom.

- Tijekom vikenda smo se konzultirali. Sve što smo čuli, vjerujemo da će se novac osigurati preraspodjelom za besplatne udžbenike - rekao je zastupnik Robert Jankovics. Obrazovanje će ionako ovim proračunom proći bolje za 506 milijuna kuna. Ministarstvo rada se može radovati dodatnim 1,3 milijarde kuna, Ministarstvo prometa za milijardu kuna, a na dobitku su i branitelji, MORH i zdravstvo. Za proračun su glasali i dojučerašnji ljuti HDZ-ovi protivnici, današnji suradnici, poput bivših SDP-ovaca Zdravka Ronka i Marija Habeka. A jedina suzdržana bila je također bivša SDP-ovka Milanka Opačić.

'Traju konzultacije o Zakonu o udomiteljstvu. Nema straha...'
'Traju konzultacije o Zakonu o udomiteljstvu. Nema straha...'

- Rekao sam da ću se udružiti ako treba i s crnim vragom. Davor Bernadić ne može doći u poziciju da kroji liste, da radi vazelinsku koaliciju. Zbog toga Vlada ne smije pasti i od sada ću napraviti sve da ta Vlada ne padne. Zato sam glasao za proračun - rekao je Ronko. Uvjeren je da nije iznevjerio svoje birače i tvrdi da želi vratiti SDP na liniju na kojoj je bio. Zakon o udomiteljstvu nije se našao među točkama za glasanje u Saboru. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je kako će se o njemu glasati kad se steknu uvjeti.

Pernara opet izbacili zaštitari

Saborski zastupnici su nakon glasanja nastavili u dobro znanom cirkuskom tonu. Kad je Ivan Pernar u pitanju, zlobnici bi rekli da se zna koliko je sati. Naime, i u ponedjeljak su ga zaštitari izbacili iz sabornice. Pernar (Živi zid) tijekom glasanja o amandmanima na proračun u Saboru izašao je za govornicu i upozorio da javnost ne zna o čemu se glasa i da HDZ odbija dobre amandmane. Predsjedavajući Gordan Jandroković tražio je stražu da ga izvede iz sabornice.

- Ovo ponašanje je sramota - poručio je Pernar dok ga je stražar izvodio iz dvorane.

'Bandić i HDZ nemaju većinu, žele kupiti 3 glasa za proračun'
'Bandić i HDZ nemaju većinu, žele kupiti 3 glasa za proračun'

- Nemam komentara na ovo ponašanje - rekao je predsjedavajući. Pernar je ispred sabornice negodovao jer vladajući tijekom glasanja nisu rekli ni o čijem se amandmanu radi.

- Nema problem s time da je obrazlaganje amandmana odvojeno od glasanja, ali oni vode glasanje tako da ni zastupnici ne znaju o čemu se glasa - rekao je.

Na opasku da su zastupnici dobili tablicu s amandmanima prije glasanja, Pernar je naveo kako javnost ne zna o kojim je amandmanima riječ. Sabor je odbio amandman Arsena Bauka (SDP) kojim je tražio da se 20.000 kuna osigura za Ured predsjednice za “navijačke aktivnosti i rekvizite”. Protiv amandmana bilo je 69 zastupnika, dok su za njega bila 23 zastupnika. Zanimljivo, od vladajućih su amandman podržali Stjepan Čuraj (HNS) i bivši SDP-ovac Tomislav Saucha.

Trgovinski proračun je loš
Proračun se temelji na političkoj trgovini, kojoj svjedočimo svaki dan u Saboru, i zbog toga taj proračun ne može biti reformski nego je trgovački, smatra nezavisni zastupnik i bivši ministar Mirando Mrsić.

 

'Skandalozno ponašanje'
Nikola Grmoja (Most) tražio je stanku zbog skandaloznog ponašanja vladajućih koji su odbili sve oporbene amandmane, a HDZ-ovaca nije bilo u sabornici kad se očitovalo o amandmanima.

 

'Nagradite igrokaze'
Grmoja i Miro Bulj ironično su komentirali glasanje pa je u obranu vladajućih stao Miro Kovač (HDZ). Predložio je da se uvede nagrada za igrokaz u Saboru kako bi se nagradili Grmoja i Bulj. Dobio je opomenu.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh je oko aviona: 'Ostvarili smo san'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh je oko aviona: 'Ostvarili smo san'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa