Obavijesti

News

Komentari 160

'Biskup Košić je bio preoštar, a Konvencija nije pitanje savjesti'

'Biskup Košić je bio preoštar, a Konvencija nije pitanje savjesti'
1

Kod Istanbulske, bila je argumentirana rasprava, ne vidim neka duboka svjetonazorska razmimoilaženja. Za sve one koji imaju određene sumnje odlučili smo ići s interpretativnom izjavom, rekao je glavni tajnik HDZ-a

VIDEO

POGLEDAJTE EMISIJU:

"Neki žele situaciju oko Istanbulske iskoristiti za rušenje Plenkovića. Neće im to uspjeti" Gost u studiju: Gordan Jandroković, Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Monday, 26 March 2018

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i desna ruka Andreja Plenkovića u HDZ-u, bio je gost je u studiju 24sata. Je li HDZ pljunuo u lice Katolicima ratifikacijom Istanbulske konvencije kako tvrdi biskup Vlado Košić? Može li HDZ bez podrške Crkve ostati najjača stranka u Hrvatskoj? Što je dogovoreno na današnjem sastanku premijera i predsjednice i koji ćemo imati stav prema Rusiji koja preuzima ključnu ulogu u Agrokoru? Hoćemo li na izbore ove godine zbog sukoba u HDZ-u? Koliko je dubok raskol u stranci zbog ratifikacije Istanbulske? To su samo neka od pitanja o kojima smo razgovarali s Jandrokovićem u studiju 24sata.

Razgovor pogledajte na Facebook stranici 24sata, portalu 24sata.hr i YouTube kanalu 24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Skoro će krenuti izgradnja Pelješkog mosta. Velikim dijelom financiran je europskim sredstvima, više ne vidim prepreku koja bi zaustavila izgradnju - kazao je na početku emisije Jandroković. 

'Ministar je naložio izvješće s manjim brojem prosvjednika!'
'Ministar je naložio izvješće s manjim brojem prosvjednika!'

O sastanku državnog vrha

- Bio je zatvoreni sastanak. Konzultacije o aktualnoj situaciji, nismo pričali o dolasku Putina, ne mogu o detaljima, raščišćeni su nesporazumi - rekao je o jutrošnjem sastanku s predsjednicom i premijerom.

- Moramo pokazati solidarnost s Europskom unijom, a Rusija nam je gospodarski važna. Moramo naći rješenje najbolje za Hrvatsku - istaknuo je i dodao kako Hrvatska politika mora biti uravnotežena kad je u pitanju naš status članice, a važna nam je i Rusija i zbog Agrokora i gospodarske suradnje. 

- Rusija je i sila koja ima određene interese na području Europe. Sve se to mora uzeti u obzir - rekao je.

Što se tiče Agrokora rekao je kako se dobavljači neće povlačiti.
 
- Složit će se nova vlasnička struktura sukladno potraživanjima. Ne možete jednom vjerovniku reći 'vaša ćemo potraživanja prihvatiti', a drugom 'vas ne uvažavamo'. Odluka će biti u skladu sa zakonom - kaže Jandroković i dodaje da u konačnici može reći da su uspješni u situaciji koja je prošle godine izgledala bezizlazno. 

- Idemo ka nagodbi, interesi su zaštititi Agrokor, dobavljače i gospodarstvo u cjelini - rekao je.

To je rezultat onog što se događalo dok je Todorić bio glavni, on je odabrao Sberbank, međutim, 

- Sadašnji tijek nagodbe ide u smjeru da će oni koji su bili najveći vjerovnici, postati većinski vlasnici. Nema tu politike, samo financijske obveze - kaže i dodaje kako se traži rješenje koje će omogućiti održivi nastavak rada koncerna. Cilj je dobiti što veći broj vjerovnika za stol i da se nastavi s radom i poslovanjem, rekao je.

- Ne mislim da će doći do geopolitičkih lomova zbog Agrokora. Sigurno će biti još povuci-potegni. To je biznis u kojem se vrte milijarde eura, svatko će pokušati dobiti što veći dio kolača - kazao je glavni tajnik HDZ-a.

- Ne može opozicija sakupiti dovoljan broj glasova da se smijeni Dalić. Što se tiče situacije da je otkriveno da je povjerenik, to jest, njegova tvrtka sudjelovala u konzultantskim radovima. Ramljak je radio i dobre stvari, ali ovo je bio velik propust koji je bacio sjenu na cijeli rad povjerenstva. Zagrizli smo tvrdi orah, možda bi neka druga vlada digla ruke, ali Plenković i svi koji s njime surađujemo, ušli smo u tu situaciju - tvrdi Jandroković, a za novog povjerenika kaže da je odabran kao najbolji kandidat od njih nekoliko.

- Siguran sam da oporba neće biti uspješna u toj inicijativi. Mi smo poduzeli sve da HDZ pokaže svoju ozbiljnost. Proces ide dalje, mjesto potpredsjednice vlade je čvrsto - ponovio je.

O izjavi biskupa Košića

- Ne mogu se složiti s njegovom ocjenom, uvažavajući biskupa Košića, to su preoštre ocjene - rekao je Jandroković o sisačkom biskupu koji je kazao da je Vlada ratifikacijom konvencije koja štiti žene od nasilja, pljunula katolicima u lice.

'Prihvaćanjem Konvencije pljunuli su katolicima u lice'
'Prihvaćanjem Konvencije pljunuli su katolicima u lice'

- Kad je u pitanju Istanbulska i politička dimenzija, jedno je crkvena pozicija, njezin je posao da bude oprezna i upozorava na opasnosti koje se mogu skrivati u dokumentima - kaže Jandroković i tvrdi da nevladine organizacije i marginalne skupine neće diskreditirati rad Vlade.

Kaže i kako premijer ima potporu većine HDZ-a. 

- Premijer je dobio potporu većine županijskih organizacija za politiku koju vodi. Vrlo je snažna potpora uz tek pokoji glas protiv ili suzdržan - rekao je.

- Kod Istanbulske, bila je argumentirana rasprava, ne vidim neka duboka svjetonazorska razmimoilaženja. Za sve one koji imaju određene sumnje odlučili smo ići s interpretativnom izjavom koja postaje dio našeg zakona - rekao je Jandroković koji uvjerava da njenom ratifikacijom neće na mala vrata u Hrvatsku ući rodna ideologija.

Zakon o pobačaju

- Dio radnih skupina bit će pripadnici Crkve, to nije ništa neobično, sve strane pozvane su da sudjeluju u raspravi. Mi se moramo naučiti da je argumentirana rasprava dio demokracije, bez rasprave ulazimo u konflikte - rekao je.

Teško je primijetiti gdje je razlika između glasovanja po savjesti i konformizma. Možda će donositi odluke temeljem toga da se osjećaju sigurnije. Ja uvijek pokušavam donijeti ispravnu odluku. 

'O novom Zakonu o pobačaju pitat će se i Katoličku crkvu'
'O novom Zakonu o pobačaju pitat će se i Katoličku crkvu'

Potpredsjednik Sabora ne vidi razloga za prijevremene izbore. 

- Premijer nema skrivenih planova da bi u nekom trenutku zbog svog političkog probitka donio takvu odluku. Politička stabilnost je preduvjet, ako će je biti, ne vidim razloga za prijevremene izbore - rekao je.

O rastu popularnosti Živog zida

- Naša pozicija je od centra prema desno, ne ulazeći u ekstreme. Ne trpimo velike štete, štetu trpi SDP. Čini mi se da Živi zid ulazi u njihov prostor - rekao je i dodao da bi uvođenje populista u igru moglo imati negativne posljedice na život ljudi. 

- Moramo voditi računa da stranke drže balans stabilnosti poretka - rekao je.

- Očekujem da će izbori biti redoviti, bit će tu puno političkih mijena, uspona i padova, teško mi je govoriti o nekim scenarijima - kaže Jandroković kojemu je cilj očuvati većinu.

Demografija najveći problem

- Demografija je najveće pitanje. Gubimo stanovništvo, Vlada je donijela neke mjere, kao što je rast rodiljnih naknada i dvokratni rad vrtića, ali to nije dovoljno - priznaje HDZ-ovac.

Kao tajnik HDZ-a dobiva pomoćnike

- Radimo na preustroju središnjice. Želimo da rad bude efikasniji i racionalniji i da bude jača veza sa županijskim organizacijama. Odlučili smo da imam pomoćnike koji bi teritorijalno pokrivali Hrvatsku, ali o imenima je prerano govoriti - zaključio je. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...