Obavijesti

News

Komentari 94

Jedan je silovao djevojku (16), a drugi profesoricu ubo 31 put

Jedan je silovao djevojku (16), a drugi profesoricu ubo 31 put

Otac im je bio alkoholičar te je tukao majku. Kada se objesio, Dario ga je pokušao spasiti no nije uspio. Braći iz Svete Klare ubrzo je umrla i majka. Dario je u školi bio problematičan, a stariji Damir tada je bio ovisnik...

VIDEO

Dario Šišaković (27) sredinom srpnja 2016. pokušao je pobjeći iz remetinečkog zatvora. Tijekom šetnje krugom popeo se na kućište klima uređaja i pokušao iskočiti iz štićenog dijela zatvora, no uhvatili su ga. Nešto prije toga njegov stariji brat Damir (35) pobjegao je iz zatvora u Sisku. Prije nego što su ga uhvatili na Krku, silovao je djevojku i natjerao je da mu s bankomata isplati 300 kuna.

Darija su pak u njegovu naumu spriječili zatvorski čuvari koji su na vrijeme primijetili da pokušava bježati. Tada se naime bio našao pod istragom pa je iz formalnih razloga u Zagreb bio prebačen iz Lepoglave. Ondje je na izdržavanju 15-godišnje kazne zbog ubojstva profesorice Dijane Ćulibrk u zagrebačkoj Sloboštini.

Matanić je nakon njegova napada ostao u komi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Lepoglavi je Dario Šišaković metalnim utegom u glavu udario zatvorenika Roberta Matanića. Protiv mlađeg Šišakovića zbog tog napada pokrenuli su istragu i zato je bio prebačen u Remetinac.

Šišaković i Matanić bili su u dobrim odnosima, čak su zajedno vježbali. No, 19. ožujka 2015. oko 11.35 sati na dvorišnom prostoru šetališta kaznionice u Lepoglavi Šišaković je s leđa prišao Mataniću dok je ovaj vezao tenisicu i nekoliko ga puta metalnim utegom snažno udario u desnu stranu glave. U daljnjem napadu spriječili su ga pravosudni policajci. Matanić je u napadu zadobio prijelom kostiju lubanje te natučenje i otok mozga te je završio u komi. Matanić, koji je bio na izdržavanju kazne od 35 godina zatvora zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, mjesecima je bio u komi no uspio je preživjeti. Motiv napada zasad je ostao nepoznat.

Dario Šišaković, niti nakon više od dvije i pol godine otkako je pokušao ubiti zatvorskog kolegu Roberta Matanića, nije sjeo u optuženičku klupu. Šišaković je optužen za pokušaj ubojstva, no suđenje na županijskom sudu u Varaždinu još nije ni blizu početka. Štoviše, još nije održano ni pripremno ročište.

'Opsovala mi je majku, znala je da je nedavno umrla'

Dario Šišaković 2011. godine ubio je profesoricu sociologije i kroatistike Dijanu Ćulibrk (37). Upoznali su se osam mjeseci ranije i bili su prijatelji. Ubo ju je 31 put.

- Priznajem da sam je ubio. Žao mi je, ni sam ne vjerujem da sam to napravio. Prije tri mjeseca posudio sam Dijani 700 kuna. Ona me zavlačila. Došao sam k njoj u stan jer nisam imao što jesti. Rekla mi je da ne zna kada će mi vratiti dug. To me naljutilo. Odgovorio sam da ću joj uzeti televizor kao zalog i ona je pristala. Iščupao sam kablove, a kad sam krenuo van, vikala je: „Kak’ mi tak’ možeš uzimati stvari od doma, ubit ću te, pi.. ti materina!“ Nasrnula je na mene nožem i rekla da ide po pištolj. Mislim da je najgore bilo što mi je opsovala majku. Znala je da je nedavno umrla. Ništa se ne bi dogodilo da taj dan nisam bio umoran, neispavan, da nisam uzimao drogu i tablete. Popio sam dva piva

Tako je govorio tada 22-godišnji Dario Šišaković na saslušanju godinu dana poslije ubojstva nezaposlene profesorice Dijane Ćulibrk. Usmrtio ju je sa 31 ubodom nožem. Sjeća se da ju je ubo jednom ili dva puta, ali dalje ne zna jer mu je, kako kaže, crno pred očima kad se toga sjeti.

Zajedno pušili marihuanu, Dario je uzimao i heroin te kokain

Prema podignutoj optužnici, Šišaković, zvan Šile, i Dijana upoznali su se osam mjeseci uoči ubojstva, a njihovo druženje svodilo se na pušenje marihuane u njezinu stanu s prijateljima i njihovim povremenim seksualnim odnosima. Ona je uz travu uzimala i heptanone. Teške tablete za smirenje uza sve vrste opijata – od trave, speeda, heroina i kokaina uzimao je i Dario godinama prije toga. 

Otac alkoholičar tukao mu je majku pa se objesio

Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da su njegovi psihički problemi počeli u djetinjstvu. Zbog oca alkoholičara koji je tukao majku, bježao je od kuće i počeo se drogirati sa 13 godina. U školi je bio problematičan, a stariji brat bio je ovisan o heroinu. 

Otac mu se ubrzo objesio. On i majka pokušali su ga spasiti, no bez uspjeha. Nedugo nakon toga majka mu je umrla. Vještačenje je također pokazalo da Šišaković zbog toga ima teške psihičke probleme te da je u trenutku ubojstva bio u posebno afektivnom stanju. Prema optužnici navodi se i da su Dijana i on pripadali ovisničkoj grupi u čijem svijetu dug ima značaj. 

- On nije mogao dopustiti da slabiji član grupe njemu duguje novac. Šišaković očekivano pokušava kompenzirati dug uzimanjem Dijaninih stvari da bi povećao vlastitu moć. S druge strane, njoj je bilo važno vratiti dug kad hoće i kako hoće - piše u vještačenju.

Televizor prodao za 50 grama marihuane

Nakon ubojstva Šišaković je uzeo žrtvin televizor, laptop i nakit koji je prodao u stanici za otkup zlata te tamo predao osobnu iskaznicu. Televizor je prodao za 50 grama trave pa ga se teretilo za teško ubojstvo iz koristoljublja za što je kazna od 20 do 40 godina zatvora. Hrvoje Korša, Šišakovićev branitelj, s time se nije slagao. Tijekom postupka pokušao je dokazati da je riječ o ubojstvu na mah.

U kolovozu 2012. nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva iz koristoljublja. Tada je zbog počinjenog izrazio kajanje te kazao kako je samo htio da mu vrati dug.

'Žao mi je obitelji, samo sam htio da mi vrati dug'

- Znam da me očekuje zatvor zbog onog što sam napravio i da za to nema nikakvog opravdanja. No taj dan kad sam došao u Dijanin stan, nisam je namjeravao ni ubiti niti sam mislio uzeti stvari iz njezinog stana. Samo sam htio da mi vrati dug. Znam da sam uništio i život njezine i život svoje obitelji. Reagirao sam u trenutku i bez razmišljanja i kajem se zbog toga što sam učinio – kazao je tada Dario Šišaković.

Brat Damir prošle je godine pobjegao iz zatvora i silovao maloljetnicu

Damir Šišaković u Sisku je izdržavao jednogodišnju kaznu zbog pljačke kladionica. Ostalo mu je bilo još sedam mjeseci kada je iz njega pobjegao. Bio je u ćeliji na II. odjelu gdje su, kako smo tada doznali, uvjeti bili katastrofalni i za zatvorenike i za policajce.

Prema nekim informacijama, Šišaković je u samo nešto manje od 48 sati otkako je bio u bijegu počinio nekoliko kaznenih djela.

Provukao se kroz rešetke

Odbjegli zatvorenik, koji je u zatvoru u Sisku izdržavao kaznu zbog pljačke kladionice, u noći na nedjelju klupicom je raširio šuplje rešetke na prozoru ćelije. Trojici cimera zaprijetio je da ne smiju obavijestiti pravosudnog policajca. Provukao se kroz raširene rešetke i skočio s visine od oko sedam metara. Da je u bijegu, pravosudni policajac vidio je tek nekoliko sati kasnije. Šišaković je u Malinskoj na Krku bio s prijateljem Ivanom Dejanovićem Deskom te nabavio pištolj.

Odveo je u šumu i vezao lisicama

Njih dvojica su 11. srpnja 2016. napali djevojku (16) na Krku. Šišaković je zaskočio 16-godišnju djevojku na makadamskom putu što povezuje Malinsku i Žgombiće oko 14.40 sati. Po navodima optužnice, dotrčao je iza leđa maloljetnici pa ju je jednom rukom uhvatio oko usta, a drugom stavio nož pod vrat. Zapovjedio joj je: 'Šuti! Ne govori ništa! Ideš sa mnom!'. Odveo ju je preko suhozida na teren okružen šumom, skinuo svoju majicu i naredio žrtvi da sjedne na nju. Nakon toga je izvadio lisice i vezao maloljetnu žrtvu, govoreći joj: 'Ovo možemo silom ili milom'. Djevojka ga je molila da prestane, ali on ju je razodjenuo i zlostavljao. No, to mu nije bilo dovoljno pa je nakon toga žrtvu, uz prijetnju pištoljem, odvezao do bankomata, gdje ih je dočekao Dejanović te su je natjerali da digne novac sa svog računa. Predala im je 300 kuna.

Dva dana nakon bijega priveo ga je iskusni policajac. Iako je bio spreman na sve, kad je Šišaković shvatio da ispred sebe ima stabilnijeg i upornijeg, odbacio je pištolj i digao ruke u zrak.

- Situacija nije bila ni bezopasna ni jednostavna. Nasreću, policajac je bio iskusan te je uhićenje odradio profesionalno i smireno – doznali smo tada iz policijskih izvora.

U ponedjeljak mu potvrdili optužnicu za silovanje, protupravno oduzimanje slobode i razbojstvo

Na riječkom Županijskom sudu u ponedjeljak je na optužnom vijeću potvrđena optužnica podignuta protiv 35-godišnjeg Damira Šišakovića iz Zagreba i njegova vršnjaka Ivana Dejanovića, također iz Zagreba.

Damir Šišaković je optužen za više kaznenih djela i to za silovanje, protupravno oduzimanje slobode i razbojstvo. Šišaković se tereti za težak seksualni delikt, iako se zapravo i nije radilo o 'pravom' silovanju, već da je uz uporabu sile i prijetnje 'izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem'.

Damir Šišaković je, prema službenim podacima, dosad osuđivan čak devet puta, na sudovima u Zagrebu, Požegi, Sv. Ivanu Zelini, Makarskoj i Rijeci. Uglavnom je proglašavan krivim za imovinske delikte, teške krađe, pretežito na bezuvjetne kazne, ali one nisu bile posebno velike, najveća je ona od godinu i pol dana.

Dejanović se tereti za razbojstvo, nakon što je protiv njega, u odnosu na istragu, optužba odustala od inkriminacije za protupravno oduzimanje slobode maloljetnoj žrtvi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21