Obavijesti

News

Komentari 3

Jedini parfumer: Tomislav (36) 'miksa' parfeme srcem i dušom

Jedini parfumer: Tomislav (36) 'miksa' parfeme srcem i dušom
1

Tomislav Vrbanec (36) najesen otvara hrvatsku parfemsku kuću u Čakovcu. Tamo će bilo tko moći izraditi vlastiti parfem. Kaže da želi od Čakovca stvoriti središte hrvatske parfemske industrije

VIDEO

Način na koji Tomislav Vrbanec (36) iz Čakovca govori o mirisima usporediv je jedino s poimanjem zaljubljenosti. Svestrano, pomalo idealizirano i s jakim osjećajem.

No razlika je jedino što njegova zaljubljenost u parfeme traje već 12 godina. Hrvati ga slabo poznaju iako je jedini školovani master parfumer kod nas, stranci malo više, a u parfemskoj industriji je prava “faca”. Njegova priča, kaže, krenula je sasvim slučajno.

- Bio sam u Puli na nekoj konferenciji i u liftu sam upoznao Švicarku Mary. Radila je za Givaudan i tržištu bivše Jugoslavije prodavala njihove sirovine. Tad to nisam znao, a mi smo odmah ‘kliknuli’. Ona me povezala sa svim mogućim proizvođačima - rekao je Tomislav. Igrom slučaja, to se dogodilo nedugo nakon što je s majkom razgovarao o pokretanju obiteljskog posla. Željeli su da bude kvalitetan i dugoročan.

- Ona mi je rekla: ‘Tomislave, jesmo mi tak blesavi da ne možemo proizvoditi parfeme?’. Od tada su mi se stvari u životu neplanirano poklopile. Vjerujte da je to bila lutrija - uvjeravao nas je. Počeo je u rodnom Čakovcu, gdje su radili s gotovim recepturama, zatim je upisao trogodišnju francusku školu za parfumere u Grassu. Tvrtka sad broji 70 zaposlenih, a godišnje proizvedu od pet do šest milijuna bočica za svjetske, ali i domaće brendove. Tri proizvodne linije im se nalaze u Francuskoj, u Marseilleu. Tomislav je i prvi koji je izradio parfeme hrvatskih gradova i otoka, takozvani Croatian Collection. Inspiracija za takav pothvat, kaže, proizašla je iz svakodnevice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moj idealni godišnji odmor je plaža, tu i tamo koji galeb, more i bor. Zamislite da ste u hladovini i zapuše vam povjetarac, a vi osjetite taj miris. Možda to laik ne osjeti, ali ja pokušavam svaki od tih mirisa razdvojiti u mozgu i nosu. Tad mi na pamet padne jako puno ideja - objasnio je. Ti su mirisi konkretno poslužili za kreiranje “Dalmacije”.

- Srce i dušu dao sam u parfem Zrinski koji sam napravio za Međimurce. U njegovu izradu je uloženo toliko ljubavi - rekao je. Sastoji se od biljki iz Međimurja, primjerice mirise ljubičice, šafrana, trske, božura, đurđice... Trenutno su dostupni preko interneta, a nadaju se da će njihov trud prepoznati i turističke zajednice diljem zemlje.

- Zašto bi pola grada mirisalo na ‘One Milion’ ili ‘Coco Madamoissele’? To je razlika između tržišta bivše Jugoslavije i londonskog i francuskog, gdje žena ne želi mirisati kao svaka druga u gradu već želi biti jedinstvena. Svi imamo različitu kožu, različite smo dobi i vodimo drugačiji stil života. Tako i svaki parfem na nama miriše drukčije - objasnio je. Pritom me dobronamjerno “pokudio” jer nisam znala točan naziv parfema koji koristim.

- Znate kako Parižanke biraju parfeme? S mamom obilaze parfemske kuće i biraju brend kojem će biti vjerne do kraja života. To je cijela priča. Traje po mjesec dana. Nije ‘idemo tu, mama, kupi mi to i idemo doma’. Prolaze kroz sve sastojke i note - rekao je Tomislav.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.