Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jedinstveni obrazac novost Zakona o porezu na dohodak

None Foto: Patrik Macek/Pixsell

Na ovakav način razmjena podataka između tijela državne uprave bit će brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka, rekao je Boris Lalovac

Hrvatski sabor sjednicu je nastavio raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak. Vlada izmjene predlaže radi efikasnijeg prikupljanja podataka o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom i uplaćenom porezu i prirezu na dohodak, kao i o doprinosu koji su obveznici dužni obračunati i uplatiti te o tome izvijestiti Poreznu upravu, javlja HRT

Boris Lalovac, zamjenik ministra financija, uvodno je kazao kako je uvođenje novog sustava prikupljanja podataka kroz jedinstveni obrazac, koji bi zamijenio šest postojećih, i glavna novina zakonskih prijedloga. Kroz jedinstveni obrazac prikupljali bi se svi podaci o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom uplaćenom porezu i prirezu, doprinosu za obvezna osiguranja, te ostali primitci, poput autorskih ili naknada za bolovanja i slično.

- Obrazac bi se u pravilu podnosio u elektronskom obliku putem e-Porezne te bi se tako, rekao je Lalovac, lakše izvršavala logična matematička i formalna kontrola. Na ovakav način razmjena podataka između tijela državne uprave (Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Regosa) bit će brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka - kaže Lalovac.

Komentari (9)
  • Zašto svaki tjedan mijenjamo Zakon?Pa prošli tjedan smo izglasali Zakon o obaveznom korištenju troslojnog toaletnog papira s obvezom dostave trećeg primjerka Poreznoj upravi.Zašto mijenjati tako dobar Zakon?Mogli smo samo usvojiti amandmane da su rabljeni ili sva tri(stranka zadržava fotokopiju)!!!!

    11. 12. 2012,   11:04
  • Da bar sva ta papirologija nečemu koristi ali nema koristi osim u potrošnji papira.

    11. 12. 2012,   11:22
  • Bravo feba!

    11. 12. 2012,   11:45