Obavijesti

News

Komentari 21

Jedna jetra, a nas dvoje: 'Moja Jitka bi isto učinila i za mene'

Jedna jetra, a nas dvoje: 'Moja Jitka bi isto učinila i za mene'
7

U ZDRAVLJU I BOLESTI: Jitka iz Daruvara se razboljela prije pet godina. Smršavjela je 40 kg i hitno joj je trebala transplantacija. Njezin suprug Vinko dao joj je 65 posto jetre

VIDEO

Zavjete koje su dali prije tri desetljeća, da će si pomagati u dobru i zlu dok ih smrt ne razdvoji, Jitka (47) i Vinko Šojić (52) iz Daruvara su prije pet godina doista stavili na kušnju.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:13

Tad se Jitka razboljela i liječnici su ubrzo dijagnosticirali da su uzrok dramatičnom gubitku kilograma, uz želučane tegobe, jetra i gušterača. Nakon pregleda u bjelovarskoj bolnici liječnik je ženu, koja je s 80-ak kilograma postajala sve više slična kosturu na čijoj je koži prevladavala žuta boja, uputio u KBC Dubrava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakon niza pretraga bila sam stavljena na listu za transplantaciju jetre. Ubrzo se našao donor i došla sam u bolnicu da mi transplantiraju jetru. No kad su me ‘otvorili’ i odstranili glavu gušterače, vidjele su se metastaze na jetri i gušterači.

Nisam bila u stanju primiti novu jetru i stoga su me zatvorili, priča gospođa Jitka, koja je nakon toga prošla 12 kemoterapija. Vjerni suprug je koristio svaki slobodan trenutak da bude uz ženu. U razgovoru s liječnikom, dr. Branislavom Kocmanom, na KBC-u Merkur, Vinku je rečeno kako se treba naći živi donor jer transplantacija jetre s mrtvog davatelja ne dolazi u obzir.

- Doktor Kocman me na hodniku u prolazu pitao koju imam krvnu grupu. Kad sam mu rekao da imam nulu, rekao mi je da bih mogao biti potencijalni donor, jer samo ta krvna grupa dolazi u obzir. Odmah sam rekao da ću se podvrgnuti testiranju, a on me upozorio na rizike - priča Vinko dok pogledom miluje suprugu.

Vinko ima 'čelično zdravlje'

Kad su ga nakon dva tjedna ponovno nazvali iz Merkura, rekao je da nitko drugi ne dolazi osim njega. Rekli su mu da je to golemi rizik za njega, ali je i dalje inzistirao da bude davatelj. Nije ga mogla odgovoriti ni supruga koja je rekla kako mogu oboje umrijeti, a imaju dvoje djece. Nakon dva i pol tjedna pretraga zaključeno je da Vinko, koji je bio 'čeličnog' zdravlja, a to je, uz krvnu grupu, drugi uvjet, bude davatelj. U međuvremenu je supruga gotovo onemoćala. Izgubila je gotovo 40 kilograma i nije mogla hodati. Vinko je cijelo vrijeme bio uz nju dok su trajale pretrage.

- Počela je utrka na život ili smrt. Jitki, koja je svakim danom bila sve bliže odlasku s ovoga svijeta, pozvali su i svećenika. Po prognozama joj je ostalo još nekoliko dana života. To su mi bili najteži trenuci u životu - govori Vinko.

Došao je ubrzo i taj dan. Utorak, 2. srpnja, 2013. godine u 8 sati su u salu uvezli Vinka, a pola sata kasnije suprugu. Nakon devet sati Vinko je odvezen iz sale sa 65 posto manjom jetrom koju su spojili na supruginu. Zahvat na njoj trajao je 11 sati.

Nitko nije bio sretniji od njih

- Nakon pet dana inducirane kome sam se probudio i pitao što je sa ženom, koja je isti dan kad i ja došla svijesti. Sestra mi je rekla da leži pokraj mene odvojena zastorom i da će nas spojiti. Rekla je da pogledam u lijevo i dignem ruku u zrak. Maknula je zastor i rekla ženi da i ona digne ruku. Kad sam vidio njezinu ruku, nitko sretniji od mene. Kasnije mi je i žena rekla da se umalo rasplakala kad je vidjela da sam živ - govori nam Vinko koji se polako oporavljao.

Izgubio je 20 kilograma i nakon devet mjeseci bolovanja ponovno sjeo za volan kamiona kako bi nastavio zarađivati za kruh. Njegovoj supruzi je trebalo puno dulje da se oporavi, ali je zbog želučanih tegoba i dalje ispod normalne kilaže. Redovito pije lijekove koje će morati stalno uzimati kako njezino tijelo ne bi odbacilo suprugovu jetru.

Njegova jetra je dosegla 80 posto veličine koju je imala prije operacije, a to je optimum. Vinko nam je rekao da bi to napravio ne samo za suprugu, jer bi to i ona za njega da mu je potrebno, nego i za svakoga člana obitelji. Jer obitelj se uvijek mora pomagati i živjeti jedno za drugo.

Na rastanku nam se pohvalio kako su nedavno ponovno postali djed i baka te da je sad njihov život ispunjen, a teškoće kroz koje su prošli samo su učvrstile zavjete koje su izmijenili ispred oltara pri vjenčanju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a