Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jedno dijete pronašlo, a drugo pojelo cjepivo protiv bjesnoće

None Foto: MPS

Dijete je pronašlo cjepivo koje je bilo namijenjeno za lisice, te ga donijelo u vrtić i dalo drugom djetetu, koje ga je pojelo. Dijete su odmah prevezli u Zagreb

Dječaka (6) iz Kutine roditelji su u četvrtak odveli u Dom zdravlja, odakle su ga hitno prevezli u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Pojeo je cjepivo protiv bjesnoće za lisice.

Kako smo doznali, jedno je dijete cjepivo našlo u parku te ga u četvrtak ujutro donijelo u vrtić i dalo dječaku, koji ga je spremio u džep. Do večeri ga je nosio te zagrizao nakon što je došao kući. Nasreću, otac je bio u blizini i reagirao je čim je mališan pitao kakav je to gorak slatkiš. Roditelji su s dječakom požurili u bolnicu. U zagrebačkoj zaraznoj bolnici primila ga je liječnica Branka Benić.

- Primili smo ga na opservaciju u četvrtak navečer. Dobio je imunoglobulin. Nema bjesnoću, dobro je i već iduće jutro otpustili smo ga iz bolnice. Sada mora na kontrole kod svog liječnika - rekla nam je liječnica Benić. U kutinskom vrtiću potvrdili su nam kako je dječak mamac ondje dobio od vršnjaka. Za detaljnije informacije uputili su nas u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

- Dječak je otpušten iz bolnice. Ide u vrtić. Cijepljen je i sve je u redu - rekla je ravnateljica zavoda Svjetlana Ančić Birač. Dodala je kako je Ministarstvo poljoprivrede građane o proljetnoj akciji obavijestilo na internetu.

Mamci se dva puta godišnje ispuštaju na području cijele zemlje

Oralna vakcinacija lisica u Hrvatskoj počela je prošle godine. Program iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciran je novcem EU. Mamci se dva puta godišnje, u proljeće i jesen, ispuštaju iz posebnih zrakoplova na području cijele zemlje osim na otoke.

Cjepivo u obliku otopine upakirano je u plastičnu kapsulu, koja se nalazi u središtu hranjivog mamca. Mamac je izrađen od smjese ribljeg brašna i ima specifičan i intenzivan miris i okus koji je privlačan divljim životinjama. Tamno je smeđi i izgledom podsjeća na jestivi kolačić, zbog čega je vjerojatno i privukao mališana iz Kutine.

Iako avioni mamce ispuštaju pomoću posebnog uređaja s ugrađenim GPS-om, jedan je “zalutao” na naseljeno područje. U takvim slučajevima treba slijediti upozorenja ministarstva.

Više o samom cjepivu i kako ono izgleda možete pronaći ovdje.

Komentari (94)
  • Ne razumijem čemu se čudite. Redovito se građanstvo obavještava kada se mamci postavljaju (u posljednje vrijeme bacaju iz aviona). I normalno da ih ima okolo. Da je dijete ugrizla bijesna lisica/pas/mačka/mrav tada bi svi vrištali kako je TO moguće. A dijete se ionako PRVO u životu pokuša odnaučiti da stavlja u usta stvari s poda.

    15. 5. 2012,   12:55
  • Cijepljenje lisica protiv bjesnoće se obavlja svake godine, tako što se postavljaju mamci. Prije su te mamce raznosili lovci po lovištu, no u zadnje vrijeme se to radi iz aviona. Pučanstvo se o tome obaviještava putem medija i raznih plakata na javnim mjestima. Cjepivo djeluje tako što zdrave lisice koje ga pojedu ostaju zaštićene, a već bolesne ugibaju kako ne bi dalje širile zarazu. Mamac izgleda kao okrugli kolačić promjera oko 4-5 cm smeđe boje a u sredini se nalazi to želatinasto cjepivo. Nije otrovno, ali može biti štetno po zdravlje, zato ne dirajte nešto slično tome ako pronađete u prirodi. Eto nažalost djeca su to negdje pronašla, nadamo se da će sve biti u redu.

    15. 5. 2012,   13:10
  • Djetetu se ništa neće dogoditi. Sve će biti u redu :)))

    15. 5. 2012,   12:57