Obavijesti

News

Komentari 9

Jeftinije i puno bolje: Prirodne kremice smiksamo u 20 minuta

Jeftinije i puno bolje: Prirodne kremice smiksamo u 20 minuta
4

Domaća kozmetika: Naši pripravci se prave isključivo od prirodnih sastojaka. Izrađujemo ih u malim serijama, najviše po deset komada, kažu nam iz Zagrebačke ljekarne

VIDEO

U laboratoriju najstarije zagrebačke ljekarne u Kamenitoj 9, koja neprekidno radi od 1355. godine, još se, na temelju tradicionalnih spoznaja, ali i modernog farmaceutskog znanja, miješaju raznorazni pripravci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:37

Baš kao što su se miješali i proteklih sedam stoljeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradska ljekarna Zagreb neprestano obogaćuje ponudu kozmetičkih pripravaka izradom jedinstvenih recepata prilagođenih individualnim potrebama svih tipova kože. Po cijeni su pristupačne, a ipak prepune vrhunskih sastojaka.

- Pripravci se izrađuju u malim serijama do najviše deset komada, isključivo od prirodnih sastojaka bez parabena, umjetnih boja, mirisa i konzervansa. U ponudi ljekarničkih kozmetičkih specijaliteta nalaze se i prirodni dezodoransi, paste za zube, gelovi za tuširanje i šamponi za kosu s eteričnim uljima, hranjive kreme, maska i serum s ružinim uljem i uljem smilja... - objašnjava voditeljica Maja Vugrinec te dodaje kako će se proizvodi uskoro objediniti u novoj kozmetičkoj liniji pod prigodnim nazivom “Dora Krupićeva”.

Ruže, argan, badem, neven...

Kreme se izrađuju miješanjem u dvije faze, dok im na kraju dodaju i eterična ulja. Obične hranjive kreme za ruke obogaćuju se uljem nevena, a kreme za lice s ekstraktom tratinčice koji pomaže u izbjeljivanju staračkih pjega. Pravi hit je krema od ruže s hijaluronskom kiselinom. Popularna je i linija s dodatkom ekstrakta od ruže, uključujući gelove i mlijeka za čišćenje. Pri izradi antiage krema koriste se prirodni saveznici kože protiv starenja, poput ulja argana, marelice i badema, koja su i sastavni dio krema za osjetljivu kožu, govore nam u ljekarni.

A ovo je tek jedna od 39 ljekarni u sklopu Gradske ljekarne Zagreb, u kojoj vrijedne magistre smišljaju inovativne recepture, najviše u suradnji s klijenticama, izrađujući ih u pateni s pistilom.

Upravo zbog želja korisnica nastali su mnogi proizvodi. Ponekad je, priznaju, bilo i nemogućih zahtjeva.

- Želja ima svakakvih, pa je tako jedna gospođa došla sa zahtjevom da joj napravimo ‘Vilinju mast’ koja se nekoć izrađivala u našoj ljekarni za poljepšavanje lica. Na tu ideju došla je vidjevši izloženu povijesnu reklamu u izlogu naše ljekarne na kojoj piše:

‘Odstranjuje za najkraće vrijeme sve nečistoće kože, a da se iste više ne vraćaju’. Proučavanjem dostupne literature došla sam do podatka da se mast izrađivala od vilina korijena, ekstrakta biljke koji se danas, nažalost, više ne upotrebljava u tu svrhu, te da zbog saponinskih spojeva koji su otrovni, a koje biljka sadrži u plodu i korijenu, treba biti jako oprezan kod njegove primjene - govori magistra Vugrinec.

Kreme, dodaje, traju između tri i šest mjeseci, uz prirodne konzervanse, i čuvaju se na sobnoj temperaturi te ih ne treba držati u hladnjaku.

- Za sve one koji vlastitu kozmetiku izrađuju kod kuće, savjetujem da prije upotrebe kutijicu ili bočicu prebrišu medicinskim alkoholom jer će kreme tad trajati puno dulje - zaključuje magistra.

Ukućani 'pokusni kunići'

- Educirala sam se samoinicijativno jer su se kupci počeli interesirati za prirodne kreme - kaže nam Berislava Brčić (59) iz Zadra, koja već desetak godina u sklopu ljekarne Centar spravlja zdrave i ljekovite pripravke.

- Ništa se nije dogodilo preko noći, nego smo pratili potražnju i izlazili ljudima u susret, jer se ovi pripravci uopće ne reklamiraju. Najlakše je reći da nečega nema. A kad je čovjek zadovoljan, uvijek će se vratiti po još - priča nam Berislava i dodaje:

- Vrlo rado se prilagođavamo individualnim zahtjevima, pa ako nam netko kaže: ‘Super mi je krema, ali bih da je malo masnija jer imam suhu kožu’, naravno da ćemo mu izići u susret. Nećemo mu ni podići cijenu zbog toga, jer se cijena formira prema zbroju cijena supstanci, ambalaže i našega rada. Rado mu iziđem u susret i promijenim odnos supstanci. Izradila sam i balzam za usne od ulja avokada, kakaa, maslaca i pčelinjeg voska. Najprije ga napravim sebi, a onda su mi ukućani ‘pokusni kunići’ - kaže nam u šali ljekarnica Berislava, koja se u srednjoj školi odlučila za ovaj poziv.

'Sve su manje traženi'

I njezina kolegica iz Karlovca radi po staroj recepturi.

- Staru knjigu recepata sam naslijedila od kolegice Gordane Tarabić, koja je ovdje radila čitav svoj radni vijek, a od nje sam i učila posao kad sam ja došla. Nažalost, naši pripravci se sve manje traže i rade iako su cjenovno puno jeftiniji od gotovih proizvoda. Inače, u našem laboratoriju radim razne kreme, dječje masti, čajne mješavine, otopine za rane te ciljane pripravke - govori nam Ljuba Ćosić (38), farmaceutska tehničarka Karlovačke ljekarne Centrala dodajući kako su u njihovoj ljekarni najtraženiji i najprodavaniji njihova mast za djecu i vitaminska krema za lice s bademovim uljem, a dolaskom toplijih dana traženo je i njihovo mlijeko za sunčanje.

kreme

Zadovoljstvo najvažnije

- Naši kupci, poglavito žene, uglavnom znaju za naše dvije kremice koje radimo po istoj recepturi već desetak godina te ih zapravo ne želimo mijenjati upravo stoga što za njih imamo stalne i vjerne kupce. Riječ je o dvije kreme za njegu lica. Jedna je krema s jojobinim uljem, koja je prvenstveno dnevna krema za lice, a druga je vitaminska krema koja je malo bogatija i stoga je više prikladna za noćnu prehranu kože lica. Žene koje ih kupuju kažu da su izuzetno zadovoljne njima, što je nama dovoljno dobra povratna informacija - priča nam magistra farmacije Mirna Ermenić, koja radi u osječkoj ljekarni Srce.

U njihovu se galenskom laboratoriju već više od deset godina proizvode kreme za njegu kože.

- Radimo također i kreme za djecu. Imamo dvije vrste dječjih krema za njegu kože, potom one koje su zaštita od pelenskog osipa, a među njima je tzv. Pavlovićka. I njih također radimo po svojoj recepturi koja, vjerujem, nije puno drugačija od drugih - kaže Ermernić i dodaje kako novim brendiranjem ljekarni Srce namjeravaju u ponudu uvesti i nove vlastite pripravke za njegu lica, ali i za njegu dječje kože. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda