Obavijesti

News

Komentari 0

Jelenić: Potrebna je regionalna suradnja po EU standardima

Jelenić: Potrebna je regionalna suradnja po EU standardima
1

Prvo bi Srbija i BiH trebale ući u EU i prilagoditi svoje pravne sustave europskim standardima, to bi, između ostalog, reguliralo isporučivanje vlastitih državljana za kazneno djelo drugim državama, rekao je Jelenić

VIDEO

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako regionalna suradnja u procesuiranju ratnih zločina treba slijediti europske standarde i da trenutno nije realno očekivati poseban sporazum o međusobnom izručenju osumnjičenih ratnih zločinaca.

Trenutno nije realna uspostava mehanizma ili potpisivanje sporazuma država regije o uzajamnom izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine, kazao je Jelenić izrazivši istodobno spremnost na suradnju temeljem postojećih zakonskih okvira.

Jelenić je sudjelovao u Sarajevu na sastanku predstavnika tužiteljstava država regije, na kojemu je bio i glavni tužiitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz, a u izjavi za HINA-u hrvatski glavni državni odvjetnik je istaknuo kako je prije svega nužno da Srbija i BiH prilagode svoje postupanje pravnim standardima koji vrijede u Europskoj uniji pa tako i u Hrvatskoj.

- Držim da bi prvo Srbija i BiH trebale ući u EU i prilagoditi svoje pravne sustave visokim europskim standardima a to bi, između ostalog, značilo i primjenu europskog uhidbenog naloga koji regulira i omogućava isporučivanje vlastitih državljana za bilo koje kazneno djelo drugim državama - ocijenio je Jelenić.

On smatra kako je regionalna suradnja na predmetima ratnih zločina "korektna", no definitivno može biti i bolja. Ocijenio je kako treba prevladati zapreke koje postoje u različitim pravnim sustavima jer oni nisu više tako kompatibilni kao u razdoblju prije razdvajanja iz bivše države.

- Članstvo Hrvatske u EU i visoki pravni standardi koji su pred nas postavljeni, ali i odluke Europskog suda za ljudska prava, uvjetno rečeno, kompliciraju situaciju. Mi nastojimo kolegama iz BiH i Srbije objasniti našu pravnu situaciju i očekujemo od njih da svoje postupanje u predmetima, tamo gdje postoji potreba za regionalnom suradnjom, prilagode visokim standardima - poručio je Jelenić.

Potvrdio je kako Hrvatska želi pojačanu suradnju, naročito sa Srbijom, u pribavljanju dokaza u predmetima ratnih zločina koji su potrebni državnom odvjetništvu radi njihovog procesuiranja.

- Svjesni smo da je veliki broj dokaza i počinitelja u Srbiji, a problem je s tom zemljom što se oni ne progone po tzv. zapovijednoj odgovornosti - kazao je Jelenić.

Brammerz za bolju pravosudnu suradnju oko ratnih zločina 

Glavni tužitelj MICT-a Brammertz kazao je na sarajevskom skupu kako je veća suradnja među pravosudnim tijelima u regiji nužna da bi se brojni procesi u slučajevima ratnih zločina doveli do kraja. Upozorio je i kako se u zadnje tri godine malo uradilo kada je riječ o regionalnoj suradnji u preuzimanju predmeta od drugih država.

- Svi moraju biti svjesni da će prebacivanje predmeta polučiti uspješno kazneno gonjenje počinitelja - kazao je Brammertz dodajući kako je projekt uvođenja institucije tužitelja za vezu od strateškog značaja u pružanju pomoći zemljama jugoistočne Europe koju one očekuju od MICT-a. 

Obećao je i nastavak svake potrebne pomoći iz Den Haaga u razmjeni informacija i obuci osoblja.

Glavna BiH tužiteljica Gordana Tadić kazala je kako nema nikakve dvojbe da je potrebna jača regionalna suradnja u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina dodajući kako je ona posebno bitna za BiH.

- Na području naše zemlje se dogodilo najviše ratnih zločina. Nije sporno da mi imamo korektnu suradnju s kolegama iz regije u razmjeni informacija, no nismo u stanju procesuirati mnoštvo osumnjičenih za ratne zločine pred našim sudovima, a otežavajuća okolnost je što nije moguće suđenje u odsutnosti - kazala je Tadić i pozvala na uspostavu regionalnog mehanizma kojim bi se stvorio pravni okvir za učinkovitije istraživanje i procesuiranje ratnih zločina.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca