Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jelić: Milanović brani poziciju, već je krenuo u lov na glave

None Foto: Screenshot/HRT

Ideja o konstituiranju Sabora na 5 minuta je nešto što bi stajalo građane 30 milijuna kuna, a s druge strane izbacilo bi Grabar-Kitarović iz igre, smatra Damir Jelić

Most očekuje da će se obje koalicije izjasniti o mandataru u sljedećih 7 dana, rekao je Juro Martinović iz Mosta. Ako jedni se izjasne, a drugi ne, Most će nastaviti priču s onime tko prihvati prijedlog, ali će pritom ostaviti otvorena vrata i trećoj strani da se priključi pregovorima. 

- Činjenica je da su obje koalicije prihvatile gotovo u cijelosti sve naše reformske zahtjeve. U dvojbi sam što to znači. Mi sada sugeriramo sljedeći korak da oformimo zajedničku vladu koja će te reforme i provesti - kaže Martinović. 

O tome tko bi bio oporba i kontrolirao rad Vlade nacionalnog jedinstva, Martinović je rekao da o tom političkom aspektu nisu razmišljali te da su se primarno rukovodili interesom da zaustave brod koji, što se tiče gospodarstva, ide u krivom smjeru. Most ne želi predlagati mandatara te da je taj potez na obje koalicije s obzirom na povjerenje građana koje su dobili.

- Domoljubna koalicija apsolutno je otvorena za komunikaciju, a Tomislavu Karamarku hrvatski narod i država su iznad svega, makar bi bilo logično da Karamarko bude i mandatar - rekao je Damir Jelić. 

Zoran Milanović branit će svoju premijersku poziciju do kraja, smatra Jelić, a ideja o konstituiranju Sabora na 5 minuta je nešto što bi stajalo građane 30 milijuna kuna, a s druge strane izbacilo bi predsjednicu Grabar-Kitarović iz igre, smatra Jelić. Rekavši da ima vremena, Milanović je već krenuo u lov na glave, rekao je Jelić Martinoviću iz Mosta. Jelić smatra da Milanovićev zaključak o brojci 76 znači razbijanje Mosta. Također, istaknuo je da je Domoljubna koalicija za svaki oblik dogovora da ne dođe do novih izbora.

Silvano Hrelja iz koalicije Hrvatska raste rekao je da nije istina da netko želi razbiti Most. 

- Nama radi stabilnosti vlasti i provođenja reformi treba Most. Naravno da ljudi iz Mosta imaju problema sa svjetonazorom i ideologijama. S obje strane imaju dvije koalicije s dva svjetonazora. Problem je što se oni moraju opredijeliti s kim žele obnašati vlast, oni moraju preuzeti odgovornost za ono što su im građani dali. 

Hrelja je rekao da ne navija ni za jednu ni za drugu stranu i da se slaže da je Vlada nacionalnog jedinstva teško izvediva.

- Ovo je bolan i mučan proces, ali dio demokratskog života - kaže Vilim Ribić. Misli da Vlada nacionalnog jedinstva nije nemoguća, ali niti da je to optimalno rješenje. Ribić smatra da treba nastojati izbjeći nove izbore u što kraćem roku. Most je nazvao korisnom udrugom, ali za jednokratnu upotrebu. 

Ribić je uvjeren da s rastom BDP-a sada ima i novca za povišice koje sindikati traže, a oni će čekati dok se ne formira vlada. I Ribić i Hrelja istaknuli su potencijalni problem neisplate plaća i mirovina u slučaju da još neće biti Vlade kad će se trebati donijeti novi proračun.

Martinović je spomenuo da su u Mostu šaljivo predložili da se osnuje Institut za povijest pa neka tamo oni koji nisu za zajedničku vladu se bave stvarima oko kojih se ne slažu, a neka rade oni koji se slažu da su reforme neophodne.

- Reforma je magična riječ, važan je sadržaj. Zanima me misli li Most objasniti građanima kako će reforme djelovati na njihove osobne živote i čega se moraju odreći -zaključio je Hrelja.


Komentari (316)
  • Je li Kukuriku u medijima otvoreno najavio državni udar? Kukuriku uopće ne namjeravaju otići s vlasti, ni mirnim putem, ni ikako. Kukuriku igraju na sve ili ništa, na bilo koji način, po bilo koju cijenu. Nakon izbornog poraza i javne propasti trgovine zastupničkim mandatima s Prgometom, Kukuriku družinu je kompletno napustio zdrav razum, pa svoje prave namjere čak javno priznaju. Prva je bila jučerašnja tipično nekoherentna, ali znakovita Milanovićeva izjava: " Četiri godine mi možemo na ovakav način funkcionirati kao manjinska vlada, ... – U tom trenutku predsjednik države nema nikakvu ulogu, a naročito kad se Sabor konstituira. Onda treba tražiti mandatara i dok nitko ne dobije mandat, nikakvi rokovi ne počinju teći" Smatra i kako predsjednica zbog nekonstituiranja Sabora ne može imenovati tehničku vladu. – Predsjednica ne može ni raspisati izbore" Uslijedila je tirada Peđe Grbina danas na radiju: Na upit je veljača krajnji rok dodao je da je krajnji rok za četiri godine. 'Krajnji rok je za četiri godine. Krajnji rok za raspisivanje izbora je četiri godine od konstituiranja Sabora" Otklonimo svaku sumnju o čemu njih dvojica govore. Evo današnjeg članka u jednom od SDP partijskih biltena: Na korak do velike ustavne krize: Vlada ne bi pustila privremenu vladu u Banske dvore... Ako predsjednica donese nekakvu odluku o nestranačkoj vladi i novim izborima, to neće ništa značiti. Mi bismo tu odluku u potpunosti ignorirali. Naša bi Vlada, jedina legalna, nastavila normalno raditi, ta predsjedničina »vlada« sigurno ne bi mogla ući u Banske dvore, morala bi se sastajati na Pantovčaku. Također, nema mogućnosti da predsjednica bez naše Vlade organizira nove izbore" rekao nam je jučer jedan Vladin dužnosnik..." Ne bi to bila nikakva "ustavna kriza". To bi bio puč. Državni udar.

    8. 12. 2015,   08:03
  • Donesimo odluku pa makar bila i loša”-kaže Milanović,haha

    8. 12. 2015,   08:09
  • Milanović sve žrtvuje ,samo sebe ne..sto reci sve za ostanak na vlasti

    8. 12. 2015,   07:47