Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jesu li banke prekršile Kodeks koji su potpisale 2000. god.?

None Foto: Reuters

Kodeks dobre bankovne prakse, pod okriljem HUB-a, banke su potpisale još 2000. i njime se obvezale da će sve informacije prema klijentu biti potpune i pravodobne

HRT je doznao za novi trenutak u sudskom sporu Udruge Franak i osam tuženih banaka. Jesu li banke prekršile kodeks dobre bankovne prakse i zatajile ključne informacije klijentima kojima su nudile kredite u švicarskim francima? 

Za Udrugu Franak dokument bi mogao biti jedan od ključnih u dokazivanju na sudu da su ih banke prevarile izdavanjem kredita u švicarskim francima. Kodeks dobre bankovne prakse, pod okriljem Hrvatske udruge banaka, banke su potpisale još 2000. i njime se obvezale da će sve informacije prema klijentu biti potpune i pravodobne.

Zašto im onda, pitaju u Udruzi Franak, nisu ponudile osiguranje za visokorizične kredite? Hrvatska udruga banaka danas u priopćenju kaže da u slučaju valutne klauzule kreditni rizik preuzima klijent. I to im je argument da su klijenti bili obaviješteni.

Je li Kodeks samo mrtvo slovo na papiru ili su ga banke bile dužne strogo provoditi? Dio pravnika uvjeren je da jesu. 

Na upit jesu li banke kršile zakon, iz HNB-a danas odgovaraju da je riječ o povjerljivim informacijama koje su, prema zakonu, dužni čuvati. 

Na sudsku presudu u kojoj je odbijen zahtjev da se valutna klauzula proglasi nezakonitom, Udruga Franak podnijela je žalbu Vrhovnom sudu.

Komentari (27)
  • Zašto mi imamo HNB i zašto mi plaćamo Vujčića 36 000 kuna mjesačno? Zar to nije njihov posao da nas zaštite od ovih zločinaca?

    10. 2. 2015,   07:46
  • Treba mjenjati zakon.Više nije dovoljno da u zakonu piše kako je dozvoljena kamatna stopa u RH ona do 12,5 %. Nije kamata jedina referentna stopa po kojoj banka uzima klijentima novac.po kreditu.U tome je kvaka.To zakonom treba naglasiti.Nekad je lihvarima bilo dovoljno samo naglasiti koliku najveću kamatnu stopu smiju imati.Danas to očigledno nije dovoljno.

    9. 2. 2015,   22:54
  • Naravno banke su prekršile sve kodekse, a največa tragedija jest da nas je najviše izdala naša HNB, vlade, zakonodavstvo.

    10. 2. 2015,   03:33