Obavijesti

News

Komentari 60

Jeza Mount Everesta: 'Išli smo prema vrhu i prošli kraj leša...'

Jeza Mount Everesta: 'Išli smo prema vrhu i prošli kraj leša...'
5

U zadnjih devet dana poginulo je 11 planinara na Mount Everestu. Ovo je najveća smrtnost nakon što je 2014. potres pokrenuo snažnu lavinu. Na planini se našao i filmaš koji snima dokumentarac

VIDEO

Kanadski filmaš Elia Saikaly iz Ottawe objavio je na svom Instagram profilu fotografiju s ekspedicije na Mount Everest. Dugačak red planinara koji se drže za uže na 9000 metara nadmorske visine i idu prema vrhu. No, dok se uspinju morali su prekoračiti preko smrznutog tijela jednog od nesretnih planinara koji su izgubili život pokušavajući osvojiti vrh. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

- Evo nas, slijedimo naš san, a ispod naših stopala je beživotna duša. Što je to Everest postao? - napisao je Elia u objavi. Tijelo planinara još nije identificirano, javlja Daily Mail. 

Jedanaest penjača umrlo je na Everestu u zadnjih devet dana nakon što im je loše vrijeme onemogućilo penjanje. Morali su čekati u dugim redovima, iscrpljeni i bez dovoljno kisika. 

- Dok sam dokumentirao kako se tim uspinje na vrh, um mi je počeo brzo raditi i odjednom sam suosjećao sa svakim čovjekom koji se borio da ostane živ dok ispitivao svoju čovječnost, etiku i integritet. Ovaj jadno ljudsko biće ovdje je da bi ga svi mogli promatrati kao podsjetnik na našu smrtnost - napisao se Elia u objavi i nastavio: 

- Moje srce krvari za obitelj i voljene ovog čovjeka, ali sam u isto vrijeme svjestan da moram nastaviti dalje. Kad ste na 9000 metara nadmorske visine, nemate drugog izbora - napisao je Elia i ispričao se zbog "osjetljive poruke", no osjećao je da je njegova dužnost upozoriti druge penjače. 

U svojoj drugoj objavi napisao je: 

- Kaos. Mrtva tijela na ruti i u šatorima u kampu 4. Hodamo preko trupala. Filmaš i njegova ekipa snimali su dokumentarac o Arapkinjama koje se penju na Mount Everest i u objavi se Elia zahvalio svima koji su omogućili taj pothvat, a posebice šerpama koji su ih vodili do vrha. 

Prošlog tjedna je s Everesta spušteno četiri tijela koja još nisu identificirana. Devetero ljudi je poginulo, a jedan je čovjek nestao. Za barem četiri smrti kriva je "gužva" i prevelik broj timova zbog čega su neki morali čekati u "zoni smrti" gdje je iznimno hladno, a teren nepovoljan. Ovogodišnja smrtnost na planini je najveća od 2014. kada su potresi pokrenuli snažne lavine. 

Dozvolu za penjanje tijekom proljeća ima 41 tim u kojem je 378 penjača. Svaki tim ima i vodiča iz Nepala koji im pomaže doći do samog vrha. 

Irski profesor Seamus Lawless nestao je 16. ožujka. Njegov tim prijavio je da je nestao nakon što je pao. Potraga za njime je gotova. Iako ga nisu pronašli, pretpostavili su da je poginuo. 

Irac Kevin Hynes (56) preminuo je u svom šatoru u ranim jutarnjim satima na povratku. Otac dvoje djece bio je član planinarske grupe koja je htjela osvojiti Everest. 

Britanac Robin Haynes Fisher (44) poginuo je u "zoni smrti", poznatoj po slaboj razini kisika. U jednom od zadnjih objava na društvenim mrežama, Fisher je napisao kako će promijeniti planove kako bi izbjegao "fatalnu" gužvu. Onesvijestio se od premalo kisika i poginuo tek 150 metara od vrha. 

Amerikanac, Austrijanac i dva Indijca također su poginuli dok je Australac iz njihove grupe u bolnici gdje se bori za život. Pronašli su ga onesviještenog na 7500 metara nadmorske visine. 

Christopher John Kulish (62), američki odvjetnik, odlučio je proslaviti svoj rođendan na planini. Preminuo je naglo dok se uspinjao. Još nije poznato koliko je imao iskustva u penjanju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je