Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Jezerinac ovako svjesno širi lažne vijesti među vjernicima'

None Foto: Robert Anic/PIXSELL 3

Puno bisera slušali smo s oltara, ali ovo je vrhunac. Ne znam kako je uopće mogao takvo što izjaviti, komentirao je teolog Dalibor Milas skandaloznu izjavu umirovljenog vojnog ordinarija Jurja Jezerinca

Monsinjor Jezerinac je ipak obrazovan čovjek i ovako svjesno širi vjerničkim svijetom ‘fake news’ (lažne vijesti). Inače, Hrvatska je poznata po tome da se s oltara šire takvi mitovi, rekao je Milas.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Jezerinac je na 25. obljetnici Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije Sveti Valentin govorio i o pobačaju.

- Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama, pozivajući se na ženina prava, kao da dijete nema ta ista prava. I znate što se radi od mesa te djece? Ako niste znali, najskuplji parfemi - rekao je.

ŠTO MONSINJOR LUPETA?! Jezerinac: Od mesa abortirane djece rade najskuplje parfeme

Liječnici s kojima smo razgovarali također su zgroženi Jezerinčevom izjavom.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- To prvi put u životu čujem. Ovo mi je prvi glas, niti znam da se takvo nešto ikada dešavalo - rekao nam je ginekolog Dubravko Lepušić, koji poziva da se prekide trudnoće sprečava edukacijom te besplatnom kontracepcijom. Tad, kaže, neće biti priča o tome kakav je abortus, koliko ih ima i što se radi s odbačenim plodovima.

Jezerinčeva izjava izazvala je zgražanje i ginekologa Ivana Fistonića.

- To je potpuno netočno, neutemeljeno i proizvoljno - kaže ginekolog Fistonić.

Fistonić dodaje kako se u Hrvatskoj mrtvorođeni plodovi, kao i posteljice, kremiraju. Živorođeni se plodovi bilo koje dobi, koji zbog bilo kojeg razloga, primjerice nezrelosti, preminu u rodilištu ili bolnici, zapravo predaju obitelji i pokapaju se.

Biskup spominje praksu koja se ne provodi

Sličnu stvar priča nam i predstojnik Klinike za ženske bolesti u Petrovoj, prof. dr. Slavko Orešković. Petrova bolnica, kaže, zasigurno ne provodi praksu koju spominje biskup. U slučaju da je riječ o patologiji, odnosno spontanim pobačajima, napominje, fetus se šalje na Zavod za patologiju, gdje se obavlja patohistološka analiza, a nakon toga se zbrinjava kao biološki materijal.

- Što se tiče ostatka fetusa nakon namjernih pobačaja, oni su također biološki materijal koji se stavlja u posebne spremnike i potom vozi u spalionice - pojašnjava Orešković.

Ginekolozi s kojima smo razgovarali objasnili su nam i kako se ponekad u svijetu posteljica može koristiti u industriji, no nikako odbačeni fetusi.

- Posteljično tkivo bogato je kolagenom tipa I i II, elastin hidrolizatom koji poboljšava kvalitetu kože i smekšava kosu. Enzim leucin aminopeptidaza koristi se u proizvodnji lijekova za povišen krvni tlak, a relaksin igra značajnu ulogu u regulaciji kardiovaskularne funkcionalnosti kroz relaksaciju krvnih žila. Činitelji zgrušavanja krvi se koriste u izradi preparata za kontrolu zgrušavanja krvi - objašnjava nam ginekolog Fistonić.

NOVE NEBULOZE 'Uhvatila oca da gleda porniće. Izgubila menstruaciju od šoka'

Dakle, u nekim se slučajevima mogu uzimati enzimi iz posteljice, i to kao prevencija bolesti poput leukemije i drugih malignih bolesti, ali to ne uključuje “preradu mrtvih beba”. Naime, stanice krvi iz pupkovine visoko su vrijedne matične stanice koje imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva i organa, odnosno stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava. Roditelji se na to odlučuju u slučaju da se jednom kod djeteta pojavi bolest kod koje bi te stanice mogle pomoći.

B.a.B.e.: Izjava oslikava stav Crkve prema ženama

Jezerinac nije prvi koji je s ovakvim biserom izletio u javnost. Američke pro-life udruge koje se zalažu za zabranu abortusa, poput Božje djece za život, optuživale su kozmetičke divove da u kreme za uljepšavanje stavljaju odbačene fetuse.

The New York Times je prije dvije godine izvijestio o istrazi u klinici Planned Parenthood, koju se sumnjičilo da je umiješana u trgovinu tkivom fetusa. No ništa od optužbi nije dokazano. Ukupno je, zbog prijava konzervativnih udruga, u SAD-u pokrenuto pet kongresnih istraga, ispitivale su se prijave u 12 saveznih država i potrošili milijuni dolara da se dokažu tvrdnje o navodnoj trgovini fetusima, ali ništa od prijava nije potvrđene. Unatoč svemu lažne tvrdnje o trgovini tkivom fetusa u kozmetičkoj industriji ne prestaju se širiti, a i web je danas pun lažnih i montiranih videosnimki navodnih uzimanja tkiva s fetusa.

Jezerinčeva izjava zgrozila je i članice udruge B.a.B.e.

- Izjava nažalost, oslikava generalni stav Katoličke crkve prema pravima žena. Posljedica takvih izjava je širenje moralne panike - kažu u udruzi.

Na skupu na kojem je govorio Jezerinac bila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Iz njenog ureda priopćili su da je bila ‘samo na službenom dijelu’, a biskup je spornu rečenicu izrekao na misi, na kojoj predsjednica nije bila. Izjavu nije htjela komentirati.

O tome kako se parfemi doista rade pitali smo Tomislava Vrbaneca iz Hrvatske parfemske kuće.

- U parfemima koristimo sintetske sastojke. Ne možete dobiti dozvolu za prodaju na tržištu EU ako ne poštujete norme EU, koje propisuju da su zabranjeni sastojci bilo kakvog životinjskog ili ljudskog podrijetla - objasnio je Vrbanec.

Komentari (206)
  • Mislim da na svijetu ne postoji pokvarenija, podmuklija i pohlepnija institucija od katoličke crkve

    26. 2. 2019,   18:26
  • Hitno ukinut ugovore pa će manje blejat i bavit se glupostima

    26. 2. 2019,   18:23
  • Ja ne znam tko je ovdje luđi, ovi što govore, ili ovi što ih slušaju, to više nema nikakve veze s vjerom.

    26. 2. 2019,   18:36