Obavijesti

News

Komentari 206

'Jezerinac ovako svjesno širi lažne vijesti među vjernicima'

'Jezerinac ovako svjesno širi lažne vijesti među vjernicima'
3

Puno bisera slušali smo s oltara, ali ovo je vrhunac. Ne znam kako je uopće mogao takvo što izjaviti, komentirao je teolog Dalibor Milas skandaloznu izjavu umirovljenog vojnog ordinarija Jurja Jezerinca

VIDEO

Monsinjor Jezerinac je ipak obrazovan čovjek i ovako svjesno širi vjerničkim svijetom ‘fake news’ (lažne vijesti). Inače, Hrvatska je poznata po tome da se s oltara šire takvi mitovi, rekao je Milas.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:12

Jezerinac je na 25. obljetnici Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije Sveti Valentin govorio i o pobačaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama, pozivajući se na ženina prava, kao da dijete nema ta ista prava. I znate što se radi od mesa te djece? Ako niste znali, najskuplji parfemi - rekao je.

Jezerinac: Od mesa abortirane djece rade najskuplje parfeme
Jezerinac: Od mesa abortirane djece rade najskuplje parfeme

Liječnici s kojima smo razgovarali također su zgroženi Jezerinčevom izjavom.

- To prvi put u životu čujem. Ovo mi je prvi glas, niti znam da se takvo nešto ikada dešavalo - rekao nam je ginekolog Dubravko Lepušić, koji poziva da se prekide trudnoće sprečava edukacijom te besplatnom kontracepcijom. Tad, kaže, neće biti priča o tome kakav je abortus, koliko ih ima i što se radi s odbačenim plodovima.

Jezerinčeva izjava izazvala je zgražanje i ginekologa Ivana Fistonića.

- To je potpuno netočno, neutemeljeno i proizvoljno - kaže ginekolog Fistonić.

Fistonić dodaje kako se u Hrvatskoj mrtvorođeni plodovi, kao i posteljice, kremiraju. Živorođeni se plodovi bilo koje dobi, koji zbog bilo kojeg razloga, primjerice nezrelosti, preminu u rodilištu ili bolnici, zapravo predaju obitelji i pokapaju se.

Biskup spominje praksu koja se ne provodi

Sličnu stvar priča nam i predstojnik Klinike za ženske bolesti u Petrovoj, prof. dr. Slavko Orešković. Petrova bolnica, kaže, zasigurno ne provodi praksu koju spominje biskup. U slučaju da je riječ o patologiji, odnosno spontanim pobačajima, napominje, fetus se šalje na Zavod za patologiju, gdje se obavlja patohistološka analiza, a nakon toga se zbrinjava kao biološki materijal.

- Što se tiče ostatka fetusa nakon namjernih pobačaja, oni su također biološki materijal koji se stavlja u posebne spremnike i potom vozi u spalionice - pojašnjava Orešković.

Ginekolozi s kojima smo razgovarali objasnili su nam i kako se ponekad u svijetu posteljica može koristiti u industriji, no nikako odbačeni fetusi.

- Posteljično tkivo bogato je kolagenom tipa I i II, elastin hidrolizatom koji poboljšava kvalitetu kože i smekšava kosu. Enzim leucin aminopeptidaza koristi se u proizvodnji lijekova za povišen krvni tlak, a relaksin igra značajnu ulogu u regulaciji kardiovaskularne funkcionalnosti kroz relaksaciju krvnih žila. Činitelji zgrušavanja krvi se koriste u izradi preparata za kontrolu zgrušavanja krvi - objašnjava nam ginekolog Fistonić.

'Uhvatila oca da gleda porniće. Izgubila menstruaciju od šoka'
'Uhvatila oca da gleda porniće. Izgubila menstruaciju od šoka'

Dakle, u nekim se slučajevima mogu uzimati enzimi iz posteljice, i to kao prevencija bolesti poput leukemije i drugih malignih bolesti, ali to ne uključuje “preradu mrtvih beba”. Naime, stanice krvi iz pupkovine visoko su vrijedne matične stanice koje imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva i organa, odnosno stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava. Roditelji se na to odlučuju u slučaju da se jednom kod djeteta pojavi bolest kod koje bi te stanice mogle pomoći.

B.a.B.e.: Izjava oslikava stav Crkve prema ženama

Jezerinac nije prvi koji je s ovakvim biserom izletio u javnost. Američke pro-life udruge koje se zalažu za zabranu abortusa, poput Božje djece za život, optuživale su kozmetičke divove da u kreme za uljepšavanje stavljaju odbačene fetuse.

The New York Times je prije dvije godine izvijestio o istrazi u klinici Planned Parenthood, koju se sumnjičilo da je umiješana u trgovinu tkivom fetusa. No ništa od optužbi nije dokazano. Ukupno je, zbog prijava konzervativnih udruga, u SAD-u pokrenuto pet kongresnih istraga, ispitivale su se prijave u 12 saveznih država i potrošili milijuni dolara da se dokažu tvrdnje o navodnoj trgovini fetusima, ali ništa od prijava nije potvrđene. Unatoč svemu lažne tvrdnje o trgovini tkivom fetusa u kozmetičkoj industriji ne prestaju se širiti, a i web je danas pun lažnih i montiranih videosnimki navodnih uzimanja tkiva s fetusa.

Jezerinčeva izjava zgrozila je i članice udruge B.a.B.e.

- Izjava nažalost, oslikava generalni stav Katoličke crkve prema pravima žena. Posljedica takvih izjava je širenje moralne panike - kažu u udruzi.

Na skupu na kojem je govorio Jezerinac bila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Iz njenog ureda priopćili su da je bila ‘samo na službenom dijelu’, a biskup je spornu rečenicu izrekao na misi, na kojoj predsjednica nije bila. Izjavu nije htjela komentirati.

O tome kako se parfemi doista rade pitali smo Tomislava Vrbaneca iz Hrvatske parfemske kuće.

- U parfemima koristimo sintetske sastojke. Ne možete dobiti dozvolu za prodaju na tržištu EU ako ne poštujete norme EU, koje propisuju da su zabranjeni sastojci bilo kakvog životinjskog ili ljudskog podrijetla - objasnio je Vrbanec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina