Obavijesti

News

Komentari 76

Ježić je muljao, Ćaća nadrljao: Izgubit ćemo drugu arbitražu?

Ježić je muljao, Ćaća nadrljao: Izgubit ćemo drugu arbitražu?
1

MOL traži odštetu od Hrvatske jer od 2009. nije poštovala ugovor i preuzela plinski posao Ine. Glavni hrvatski protuargument je da je Sanader zbog mita potpisao taj štetni ugovor

VIDEO

Republika Hrvatska izgubila je prvu arbitražu s MOL-om o Ini prije godinu dana, a čini se kako je otvoren put da izgubimo i drugu. Ako bude tako, Mađarima bismo trebali platiti odštetu od stotina milijuna eura.

Večernji list objavio je najvažnije izvatke iz presude od prije godinu dana, koju je Vlada uporno izbjegavala dati javnosti. Podsjetimo, Hrvatska je tužila MOL za neispunjenje ugovora te za to što su preuzeli upravljačka prava nad Inom na temelju mita Ivi Sanaderu od 10 milijuna eura.

Već je bilo poznato da su tri suca rekla kako Hrvatska nije dokazala da je Sanader primio mito.

Detalji presude otkrivaju da su suci to zaključili na tri temelja: Robert Ježić kao ključni svjedok dao je kontradiktorne izjave i nije vjerodostajan svjedok. Zaključuju kako ga je Uskok i instruirao u tome što će govoriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sudac Ivan Turudić, inače predsjednik Županjiskog suda, bio je pristran. Uz ta tri argumenta prihvaćaju i vještačenje, prema kojem je čuvena snimka Ive Sanadera i čelnika MOL-a Zsolta Hernadija - montirana.

Presuda je obrazložena na 200 stranica s nizom dokaza za ove tvrdnje. Hrvatska žalba na tu presudu je, podsjetimo, propala. Također, u Hrvatskoj je Ustavni sud srušio presudu Ivi Sanaderu. Prema ovom objavljenom obrazloženju iz Ženeve ispada da se protiv njega vodio politički progon.

Novo suđenje Sanaderu još nije počelo. No ovo obrazloženje arbitara MOL je sigurno priložio i za drugu arbitražu, u Washingtonu.

MOL traži odštetu od Hrvatske jer od 2009. nije poštovala ugovor i preuzela plinski posao Ine. Glavni hrvatski protuargument je da je Sanader zbog mita potpisao taj štetni ugovor. Ako mita nije bilo, gubitak i te arbiraže više je nego izvjestan.   

Ježić:  Oni koji trebaju, znaju gdje je 5 milijuna eura

Robert Ježić u razgovoru za Media Servis nije želio komentirati tvrdnje ženevskih sudaca da je u dosluhu s USKOK-om teretio Sanadera, a na pitanje gdje je pet milijuna eura, koje je nedavno ponovo obećao vratiti, kazao je da oni koji to trebaju znati znaju.

- Oni koji trebaju znaju gdje je i koja je procedura. Možete i odvjetnika kontaktirati vezano za to. Stvarno ispočetka jašete po nečemu što je samo po sebi razumljivo na koji način će se izvesti - rekao je Ježić.

Petrov: Korupcija + pogodovanje = RH pravosuđe

O svemu se oglasio i čelnik Mosta Božo Petrov na svom Facebooku koji je poručio da "dijelovi presude koji su izašli u javnost samo potvrđuju jednadžbu korupcija + pogodovanje = RH pravosuđe".

- Dijelovi presude Arbitažnog suda u slučaju INA-MOL, u kojoj su navedeni svi propusti hrvatskog suda, potvrđuju da smo opet zakazali u svakom pogledu. Opet sumnja na korupciju, pogodovanje i HDZ-ove političke interese.

Dok su Mađari angažirali sve resurse, državne i korporativne s jednim jasnim ciljem, u Hrvatskoj je nekoliko plaćenih lobija skretalo Hrvatski smjer na stranputice, ne vodeći se ni nacionalnim ni stručnim interesima.

Svaki put kada je Ivan Turudić, sudac u slučaju MOL, "zinuo" u medijima komentirajući slučaj, Mađari su trljali ruke i koristili njegova samodopadna izlaganja kao dokaze protiv Hrvatske. Vrh hrvatskog sudstva ne samo da nije reagirao, nego je Turudić "nagrađen" mjestom predsjednika zagrebačkog Županijskog suda. Sasvim slučajno, Turudić napreduje u vrijeme kad je njegov veliki prijatelj Vladimir Šeks ponovno preuzeo uzde vlasti u Hrvatskoj i koji je Plenkoviću naložio da zaustavi sve reforme u pravosuđu. Javna je tajna da je Šeks bio glavni kadrovik u pravosuđu dva desetljeća, a negativna selekcija koja je danas dostigla svoj vrhunac, nedozvoljavanje reformi i sumnja na korupciju, itekako se očituju i u ovom za državu važnom slučaju.

Pokazali smo pred Arbitražnim sudom svu svoju neučinkovitost i nesposobnost, uz stalnu prisutnost mogućeg stranačkog interesa i uplitanja politike. Nedopustivo je da smo opet dozvolili da nas se zbog ovako loše odrađenog posla proziva i da smo izgubili spor zbog sumnji u "namještenu" presudu hrvatskog suda - napisao je Petrov.

Sastavili tablicu Ježićevih laži

Suci su sastavili tablicu kontradiktornih Ježićevih izjava. Zaključili su da mu ne treba vjerovati jer želi izvući sebe.

‘Nije analizirao dokaze i pristran je’

Za suca Ivana Turudića troje arbitara kaže da je pristran, nije analizirao dovoljno dobro dokaze o mitu i želio je osuditi Sanadera. Turudić je poručio da će sve komentirati sutra.

Petar Glebov/PIXSELL
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)