Obavijesti

News

Komentari 62

Ježić: 'Nisu željeli da se vidi da je BMW plaćen iz Hrvatske...'

Ježić: 'Nisu željeli da se vidi da je BMW plaćen iz Hrvatske...'
2

JER JA SAM MILIONER Robert Ježić svjedočio je jučer na suđenju Sanaderu. Novinari su ga pitali kad će vratiti pet milijuna eura. Ljutito je odgovorio: ‘Jeste li vi normalni?!’

VIDEO

Bivši vlasnik Diokija, Robert Ježić, jedan od ključnih svjedoka u postupku protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u kojem je bio pravomoćno osuđen na 8,5 godina zbog primanja mita od MOL-a, za što im je, tvrdi Uskok, izručio Inu, nije u državni proračun uplatio pet milijuna eura niti ih, sudeći po svemu, namjerava uskoro uplatiti.

Ježić je, podsjećamo, još tijekom suđenja u ožujku 2012. obećao da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura koje mu je, kako je sam rekao na sudu, mađarski MOL uplatio na račun njegove tvrtke u Švicarskoj za mito Sanaderu kako bi se Mađarima prepustila upravljačka prava u Ini. Sanadera je podmito, tvrdi Uskok, čelnik MOL-a Zsolt Hernadi, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a kojem se sad sudi zajedno sa Sanaderom. Ovaj postupak trenutačno je u prekidu.

Naime, Hrvatska je raspisala tjeralicu za Hernadijem, koji ju je zbog toga tužio Europskom sudu za ljudska prava. U tužbi tvrdi kako mu je ograničena mogućnost kretanja zbog bojazni da će biti uhićen i izručen Hrvatskoj.

Robert Ježić je u listopadu 2012. ponovno bio ispitan kao svjedok.

- Gdje je novac - pitao ga je tad sudac Ivan Turudić. Ježić mu je odgovorio da će ga uplatiti u roku od 30 dana, no od toga nije bilo ništa. Nakon što je presuda postala pravomoćna, iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kad ju je ukinuo Ustavni sud, njegov odvjetnik izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude. Da bi sve moglo završiti po onoj narodnoj “obećanje ludom radovanje” upućuje Ježićeva reakcija nakon što ga je novinarka jučer uporno pitala kad će uplatiti pet milijuna eura.

- Jeste li vi normalni - uzvratio joj je iznervirani Ježić, koji je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno ispitan u postupku Fimi media.     

Ježić je svjedočio o tome kako je kupio blindirani BMW za Sanadera. Ponovio je kako je od bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića dobio 300.000 eura u gotovini kako bi iz inozemstva platio luksuzni premijerov BMW.

- Sa Sanaderom sam o tome dva puta razgovarao u središnjici HDZ-a i on je rezolutno inzistirao da se to riješi baš na taj način. Shvatio sam da nisu željeli da se vidi kako je vozilo plaćeno iz Hrvatske. 
Ja sam čak sugerirao, pošto Sanaderov brat živi u Švicarskoj, da se to riješi na taj način, no to je odbijeno - svjedočio je jučer Robert Ježić.

Dodao je kako mu je novac za BMW, 300.000 eura, u kuverti predao tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić i rekao da sredstva potiču od donacija.

- S računa svoje tvrtke u Švicarskoj novac sam uplatio BMW-u na fakturu koju sam dobio od Zlatka Tomića (uvoznik BMW-a za Hrvatsku) - prisjetio se Ježić o kupovini luksuzne blindirane limuzine 2008. godine dodavši kako su u to vrijeme Sanader i Barišić bili u jako dobrim odnosima.

Sanaderova obrana je, kao i prošlog puta, prigovorila istinitosti Ježićeva iskaza.

Podsjećamo, u prvom suđenju za Fimi mediju Sanader je nepravomoćno bio osuđen na devet godina zatvora. Osuđeni su i svi drugi optuženici - HDZ, Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Branka Pavošević, Ratko Maček i tvrtka Fimi media.

No presudu je ukinuo Vrhovni sud i vratio je predmet na ponovno suđenje. Vrhovni sud presudio je kako je bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Vrhovni sud smatrao je da Sanader na prvom suđenju, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali Uskokove optužbe, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika.

Ježić i Sanader, koji su godinama bili u dobrim odnosima, nisu se u utorak, dok su u uskom sudskom hodniku čekali da uđu u sudnicu, niti pogledali. Osim što je Robert Ježić svjedok u dva postupka što se na sudu vode protiv Sanadera - Fimi media i Ina-MOL, njih dvojica zajedno su optuženi u predmetu HEP - Dioki.

Trećeoptuženi u istom predmetu bio je bivši šef HEP-a Ivan Mravak, koji je nedavno preminuo. To suđenje još nije ni počelo, a nakon smrti Ivana Mravka pitanje je što će s tim predmetom biti s obzirom na to da je Mravak bio glavni svjedok tužiteljstva, koji je teretio Sanadera.

Naime, pripremno ročište u predmetu HEP-Dioki više je puta bilo odgađano zbog teške bolesti trećeoptuženog Mravka.

Podsjetimo, u ovom postupku bivšeg premijera Sanadera terete da je 2008. godine s Robertom Ježićem poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i da im prodaje struju ispod tržišne cijene te je HEP time oštećen, tvrdi tužiteljstvo, za 3,8 milijuna kuna.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1