Obavijesti

News

Komentari 0

Joe Biden u srijedu dolazi u Zagreb na summit JI Europe

Joe Biden u srijedu dolazi u Zagreb na summit  JI Europe
1

Drugi čovjek SAD-a sudjelovat će u srijedu na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju

VIDEO

Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u srijedu u Zagreb na summit čelnika jugoistočne Europe, što je znak aktivnijeg uključivanja Sjedinjenih Država u rješavanje regionalnih problema i približavanje toga područja Zapadu.

Drugi čovjek SAD-a sudjelovat će na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država.

Na sastanku će uz sve predsjednike zemalja u regiji biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer. 

Veliki američki povratak 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S Pantovčaka su najavili da se radi o strateškom sastanku koji bi hrvatsko susjedstvo trebao približiti Zapadu i velikom povratku Sjedinjenih Država na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.  

- SAD se vraća za stol. Problemi u regiji predugo traju i ne želimo nestabilno susjedstvo. Svjestan izazova pred jugoistočnom Europom, Washington želi pridonijeti da se neki od tih gordijskih čvorova riješi - rekao je prošli tjedan izvor blizak hrvatskoj predsjednici. 

Izbjeglička kriza koja pogađa Europu zasjenila je druge probleme u hrvatskom susjedstvu - unutarnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Na Pantovčaku ističu da je stabilno susjedstvo presudno za nacionalnu sigurnost Hrvatske, jer bi samo jedan incident mogao uništiti hrvatski turizam koji čini oko 20 posto BDP-a. Smatraju i da bi Hrvatska, u kojoj muslimani čine dva posto stanovništva mogla postati model njihove uspješne integracije u europska društva.

Godine 2008. u Zagrebu je boravio tadašnji američki predsjednik George Bush, a 2012. Hrvatsku je posjetila ondašnja državna tajnica Hillary Clinton. Nakon što jugoistok Europe godinama nije bio u fokusu vanjske politike SAD-a i posjećivali su ga niži američki dužnosnici, Grabar-Kitarović želi ponovno zainteresirati Sjedinjene Države za regiju u kojoj se preklapaju utjecaji tri 'imperija': zapadnog (EU), pravoslavnog (Rusija) i islamskog (Turska). 

Bidenov dolazak na Pantovčaku tumače i kao potvrdu da je Zagreb glavni partner Washingtona na jugoistoku, ali i na sjeverozapadu Europe, odnosno regiji Baltik-Jadran-Crno more.

Ta nova vanjskopolitička orijentacija, koju je inaugurirala Grabar-Kitarović, osnažuje poziciju Hrvatske u EU i omogućuje da "s većom težinom" pomogne susjedima na putu u EU i NATO, smatraju na Pantovčaku.

"Naš strateški interes je osovina Baltik-Jadran, ali nećemo zaboraviti jugoistočnu Europu gdje ćemo igrati važnu ulogu.  Ako niste jaki u EU, ne možete pomoći ni regiji", istaknuo je izvor blizak predsjednici.

Moralna obaveza RH i Slovenije da pomognu JI Europi

Proces Brdo-Brijuni potaknule su Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje EU-u promoviraju regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja i tako pridonese stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.

Upravo su to, daljnja stabilizacija te regije i podrška reformama u zemljama koje žele u EU i NATO,  očekivanja od zagrebačkog skupa, naglasili predsjednica Grabar-Kitarović i njezin slovenski kolega Borut Pahor na radnom sastanku u nedjelju u Ljubljani. 

Summit dolazi "u pravo vrijeme", a nazočnost američkog potpredsjednika govori o nastojanju SAD-a da se više nego do sada uključi u raspravu o sigurnosnim pitanjima i rizicima u jugoistočnoj Europi, istaknula je Grabar-Kitarović, dodavši da se Hrvatska i Slovenija osjećaju moralno obveznima da sadašnji trenutak iskoriste za jaku potporu reformskim procesima u zemljama regije koje ih vode u euroatlantske organizacije.

Zagrebački summit bit će ujedno i prilika za raspravu o sigurnosnim izazovima, terorističkim prijetnjama i radikalizaciji, te prilika da se ponovo iskaže odlučnost i protivljenje takvim pojavama, kazala je Grabar-Kitarović.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov slovenski kolega Borut Pahor pokrenuli su 2013. inicijativu godišnjeg okupljanja predsjednika država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije.

Dijalog u tom formatu počeo je u Zagrebu 1. srpnja 2013., na dan kada je Hrvatska ušla u EU, a nastavljen je u srpnju iste godine na Brdu kod Kranja skupnim sastankom s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je gošća summita u Dubrovniku 2014., a predsjednik Austrije Heinz Fischer sastanka na vrhu 2015. u crnogorskom ljetovalištu Budvi. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić