Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Johnson: 'Bez obzira na sve, 31. listopada izlazimo iz EU'

None Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Varadkar je Johnsona pozvao u Dublin kako bi razmijenili mišljenja o brexitu te raspravili o bilateralnim pitanjima koja se tiču Sjeverne Irske, Sporazuma na Veliki Petak

Britanski premijer Boris Johnson rekao je irskome kolegi Leu Varadkaru, kojega je u utorak nazvao prvi put od preuzimanja dužnosti, da će Velika Britanija 31. listopada napustiti Europsku uniju "bez obzira na sve", a irski tzv. "backstop" mora nestati iz  bilo kakvog sporazuma o brexitu.

Premijer je jasno rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU 31. listopada, "bez obzira na sve", objavio je Johnsonov ured o telefonskom razgovoru dvojice premijera.

JUNCKER JOHNSONU: 'Postojeći dogovor o Brexitu je najbolji i jedini moguć dogovor'

Agencija Reuters podsjeća da je u utorak britanska funta oslabila jer ulagači strahuju od kaotičnog izalska Britanije iz Unije. 

- Jasno je kazao da će vlada sudjelovati u svim pregovorima koji će se održati odlučno i energično te u prijateljskom tonu, ali i kako on prvenstveno želi izaći iz EU-a sa sporazumom, no samo onim koji će poništiti backstop - stoji u izjavi Johnosonova ureda.

No Varadkar je Johnsonu rekao da se o sporazumu o povlačenju iz EU-a ne može ponovno pregovarati te da "zadovoljavajuća" alternativna rješenja još nisu pronađena.

Boris Johnson leaves Buckingham Palace in London, following an audience with Queen Elizabeth II, where he was officially recognised as the new Prime Minister | Autor: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Irski i britanski premijer u utorak su prvi put telefonski razgovarali otkako je Johsnon preuzeo dužnost prije šest dana, izvijestila je irska nacionalna televizija RTE. 

- Alternativna rješenja mogla bi zamijeniti backstop u budućnosti, no za sada nisu pronađena niti predstavljena zadovoljavajuća rješenja - rekao je Varadkar prema izjavi irske vlade. 

Ranije je Varadkar upozorio da bi brexit bez sporazuma mogao dati poticaj ponovnom ujedinjenju Republike Irske sa Sjevernom Irskom, pokrajinom koja je u sastavu UK-a. 

Varadkar je Johnsona pozvao u Dublin kako bi razmijenili mišljenja o brexitu te raspravili o bilateralnim pitanjima koja se tiču Sjeverne Irske, Sporazuma na Veliki Petak te zajedničkog područja putovanja, poručili su iz ureda.

Britain's new Prime Minister, Boris Johnson, enters Downing Street, in London | Autor: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sigurnosni mehanizam ("backstop" na engleskom), predviđen sporazumom između EU i Velike Britanije o razdruživanju krajnja je mjera koja bi granicu između članice Europske unije Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, trebala ostaviti otvorenom. Svrha je "backstopa" izbjeći povratak fizičke granice između te britanske pokrajine i susjedne Irske kako bi se očuvao mirovni sporazum iz 1998., ali i cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta.

Ukidanje graničnih kontrola između dviju država bilo je jedan od ključnih aspekata Sporazuma na Veliki petak iz 1998. kojim su završena desetljeća krvavih sukoba u Sjevernoj Irskoj. London odbacuje ideju o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji jer bi to stvorilo prepreke u trgovini s ostatkom UK-a. 

Komentari (14)
  • Treba ih preduhitriti i prije 31.10. najuriti iz Unije..A onda im nabiti carine kao što je Kosovo napravilo Srbiji..Ionako zajedno sa Amerima već godinama rade na razbijanju Unije...A onda im lagano rovariti protiv krune u Wellsu, Sjevernoj Irskoj i Škotskoj..Kao što Ameri rovare Kinezima u Hong Kongu...Dok ovom liku ne otpadne sva kosa na glavi...

    31. 7. 2019,   04:37
  • Ja bi ih već odavno isprašio iz EU bez ikakvih dogovora, pregovora i ustupaka. Stoljećima zajebavaju cijeli svijet, drže se ko da su svu pamet popili, niko ih nemre smisliti, i sad su si izglasali izlaz iz EU, ali opet bi oni bili posebni i nebi po propisanoj proceduri, već da njima bude na ruku... A razlozi za glasanje...ajme majko...između ostalog, jedna djevojka je rekla kako njen dečko navija za neki klub i svaki vikend je na utakmici, a preko tjedna dosta visi u kladionici, pa kad budu van EU, onda bar na europska gostovanja neće ići i biće više s njom...i takvih bisera koliko hoćeš...ali i dalje oni uvjetuju svoj izlazak određenim ustupcima svih članica prema njima...

    30. 7. 2019,   20:30
  • Jedva čekam da odete !

    30. 7. 2019,   17:43