Obavijesti

News

Komentari 1

Johnson i Hunt žele zaključiti Brexit bez "backstopa"

Johnson i Hunt žele zaključiti Brexit bez "backstopa"
1

Boris Johnson ustraje da će se izlazak dogoditi 31. listopada, a oprezniji Hunt izbjegava navesti datum i očekuje da bi se mogao dogoditi do Božića

VIDEO

Dvojica kandidata za dužnost premijera Velike Britanije Boris Johnson i Jeremy Hunt planiraju s Europskom unijom zaključiti sporazum o Brexitu bez spornog sigurnosnog mehanizma "backstopa", rekli su u petak navečer za medijsku mrežu BBC.

"Imat ćemo sporazum do 31. listopada", rekao je Boris Johnson.

Čelnici Europske unije samo "moraju izbaciti 175 stranica koje se odnose na sigurnosni mehanizam u Irskoj", rekao je Johnson. Smatra da bi se alternativno rješenje moglo pronaći u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i EU-a. 

Sigurnosni mehanizam ("backstop" na engleskom), predviđen sporazumom između Europske unije i Velike Britanije o razdruživanju krajnja je mjera koja bi granicu između članice Europske unije Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, trebala ostaviti otvorenom. Svrha je "backstopa" izbjeći povratak fizičke granice između te britanske pokrajine i susjedne Irske kako bi se očuvao mirovni sporazum iz 1998., ali i cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, najgorljiviji pristaše Brexita odbacuju "backstop" strahujući da bi Velika Britanija time ostala u trajnoj carinskoj uniji s Europskom unijom.

Jeremy Hunt je također dao intervju za BBC i rekao je da želi izmijeniti "backstop" kako bi od britanskih zastupnika dobio zeleno svjetlo za sporazum o razdruživanju.

Britanski zastupnici triput su dobacili sporazum o razdruživanju koji je premijerka Theresa May ispregovarala s Europskom unijom.

Iako su čelnici EU-a redovito ponavljali da neće ponovno pregovarati o tom sporazumu i da je on najbolji moguć, Jeremy Hunt je u petak ponovio da mu je njemačka kancelarka  Angela Merkel rekla ako "novi britanski premijer predloži neko novo rješenje za granicu s Irskom, oni će ga razmotriti". 

Boris Johnson ustraje da će se izlazak dogoditi 31. listopada, a oprezniji Hunt izbjegava navesti datum i očekuje da bi se mogao dogoditi do Božića.

U intervjuu koji je u petak dala za BBC, premijerka na odlasku Theresa May rekla je da napušta dužnost s mješavinom "ponosa" i "razočaranja" i žali što je dozvolila preveliku polarizaciju oko Brexita. 

Ime Mayina nasljednika bit će poznato 23. srpnja. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.