Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Johnson&Johnson je znao za azbest u puderu desetljećima'

U srpnju, tvrtka Johnson&Johnson morala je platiti 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su njihovi proizvodi na bazi pudera uzrokovali razvoj raka jajnika

Reuters na temelju uvida u dokumente, među kojima su i brojna svjedočenja sa suđenja na temelju tužbi podignutih protiv te tvrtke, zaključuje kako su između 1971. i 2000., a možda i dulje, puderi te kompanije bilježili pozitivne rezultate na testiranjima na male količine azbesta.

Tvrtka Johnson&Johnson desetljećima je znala da njezin dječji puder sadrži azbest, tvrdi agencija Reuters na temelju analize dokumenata iz kojih proizlazi i da je tvrtka uspješno utjecala na planove američkih regulatora da limitiraju azbest u puderima i na znanstvena istraživanja o zdravstvenim učincima pudera.

Izvršni direktori J&J, menadžeri, znanstvenici, liječnici i pravnici bavili su se tim problemom, ali o njemu nisu izvijestili ni regulatore ni javnost.

DOBIO JE RAK Johnson&Johnson mora platiti bankaru 37 milijuna $ odštete

Izvješće je objavljeno jer se tvrtka suočila s tisućama tužbi u kojima se tvrdi da njihov puder izaziva rak.

Odvjetnici J&J kažu: 'Reutersov članak je jednostran, lažan i huškački. Jednostavno rečeno, Reutersova priča je apsurdna teorija zavjere'.

Odvjetnik Peter Bicks poručio je Reutersu u mailu: 'Znanstveni je konsenzus da prah korišten u puderu za tijelo ne izaziva rak, neovisno o tome to što je u puderu. To je točno čak i ako je, a nije, kozmetika Johnson & Johnson ikad sadržavala sitnu, neprimjetnu količinu azbesta.

417 MILIJUNA DOLARA Johnson&Johnson mora platiti odštetu ženi koja je dobila rak

Bicks je rekao da testovi koje navodi Reuters pokazuju netipične rezultate. 

Sudski slučajevi protiv tvrtke Johnson & Johnson imaju različite rezultate.

U srpnju, tvrtka J&J morala je platiti 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su njihovi proizvodi na bazi pudera uzrokovali razvoj raka jajnika.

Presuda označava najveću naknadu koju je tvrtka morala isplatiti na temelju optužbi. Tvrtka se žalila na odluke.

Odmah nakon objave Reutersovog članka, dionice Johnson&Johnsona pale su deset posto.

Komentari (27)
  • Trebati će svako kućanstvo kod kuće imati laboratorij prije no što se odluči bilo što konzumirati u svrhu njege ili prehrane ! Sve je pošlo u 300 p.m. ...

    15. 12. 2018,   09:35
  • Pitamo se od kud toliko ljudi ima rak,a nitko ne razmišlja da koristi gel za tuširanje,šampon za kosu,gel za kosu,sapun,kreme za lice/ruke,parfem itd. itd. Pa sve je to kemijska tvar koja nas na neki način truje i uništava. Naravno da smo primorani to koristiti ali samo obračam pozornost. Kad tome dodamo ovu ultra zdravu hranu koju naši trgovački lanci spašavaju od spaljivanja i ovu super odjeću koji neki ni ne peru nakon kupnje jer je to novo nemamo se čemu čuditi po pitanju zdravlja.

    15. 12. 2018,   09:34
  • Davno sam čitala o toj firmi da financiraju sektu neku sotonsku, nisam mogla vjerovati..... I danas mi je to precudno.... Da im je gazda u vrhu neke sekte.

    15. 12. 2018,   10:32