Obavijesti

News

Komentari 13

Johnson ponovno ima namjeru suspendirati rad parlamenta

Johnson ponovno ima namjeru suspendirati rad parlamenta
3

Britanski premijer je 28. kolovoza od kraljice Elizabete II. zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz EU

VIDEO

Britanski premijer Boris Johnson zatražit će od kraljice Elizabete da suspendira parlament od idućeg utorka 8. listopada do ponedjeljka 14. listopada, kao što je tradicija uoči kraljičinog političkog govora.

Pokretanje videa...

01:52

Vrhovni sud je prošloga tjedna odlučio da je prethodna suspenzija parlamenta bila nezakonita i naredio parlamentu da se ponovno sastane.

Ta je suspenzija trebala trajati pet tjedana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Johnsonov ured objavio je da je nova predložena suspenzija najkraća moguća i omogućit će sve nužne logističke pripreme za kraljičin govor kojim se otvara nova parlamentarna sezona.

Ova suspenzija ne bi trebala predstavljati pravni problem.

Brexit bez dogovora i dalje je 'najvjerojatnija' mogućnost...
Brexit bez dogovora i dalje je 'najvjerojatnija' mogućnost...

Britanski premijer je 28. kolovoza od kraljice Elizabete II. zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada sa ili bez dogovora. 

Rad parlamenta bio je tom, poništenom odlukom, suspendiran do 14. listopada. 

Govoreći u UN-u prošloga tjedna, Johnson je rekao da ga sudska odluka neće spriječiti da provede volju naroda i izađe iz EU 31. listopada.

Juncker: Johnsonov plan ima neriješene "problematične točke"

Communication Connecting Europe and Asia conference in Brussels

- Prijedlog koji je u srijedu predstavio Boris Johnson da se omogući dogovoreni izlazak Velike Britanije iz Europske unije i dalje sadrži "problematične točke" - rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon telefonskog razgovora s britanskim premijerom.

Juncker je priznao kako postoje "pozitivni pomaci, posebice u pogledu potpune usklađenosti propisa za svu robu i kontrolu roba iz Velike Britanije koja ulazi u Sjevernu Irsku", navele su njegove službe.

Dodao je da "još postoje neke problematične točke koje će zahtijevati dodatni rad sljedećih dana, posebice u pogledu 'backstopa'", dodaje se.

Nova ideja Britanaca: Carinske postaje uz granicu s Irskom
Nova ideja Britanaca: Carinske postaje uz granicu s Irskom

- Moramo imati pravno operativno rješenje koje će odgovoriti na sve ciljeve 'backstopa': spriječiti tvrdu granicu, očuvati suradnju sjever-jug i otočno gospodarstvo i zaštiti jedinstveno tržište EU-a i mjesto Irske u njemu - rekao je Boris Johnson.

Jean-Claude Juncker će razgovarati s irskim premijerom Leom Vardakarom i "pozorno će poslušati njegovo stajalište ", precizira se u priopćenju.

Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier informirat će i savjetovati se s Europskim parlamentom i predstavnicima zemalja članica.

Sastanci pregovaračkih ekipa EU-a i Velike Britanije održat će se u Bruxellesu sljedećih dana, precizira se u priopćenju.

Conservative Party annual conference in Manchester

Savjetnik Borisa Johnsona David Frost je stigao u Bruxelles u srijedu gdje je već održao radni sastanak sa savjetnicima Michela Barniera.

Johnson je ranije upozorio da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno za izlazak iz EU-a 31. listopada bez dogovora ako Europljani odbiju "nagodbu" koju nudi London.

Čelnik konzervativne vlade koji je krajem srpnja preuzeo vlast uz obećanje da će po svaku cijenu izvesti zemlju iz Europske unije, rekao je da će tijekom dana iznijeti Bruxellesu "razumne i konstruktivne prijedloge" kojim će prebaciti loptu u europsko polje.

- Da, Ujedinjeno Kraljevstvo nudi nagodbu i iskreno se nadam da će naši europski prijatelji to shvatiti i ponuditi svoj prijedlog - rekao je pred članstvom zadnjeg dana godišnjeg kongresa Konzervativne stranke u Manchesteru, na sjeverozapadu Engleske.

Premda nije ulazio u tehničke pojedinosti, upozorio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju odbijanja njegova plana izaći 31. listopada "bez obzira na sve". Ustvrdio je da je njegova zemlja u slučaju odbijanja njegova plana "spremna" na "no deal" koji može imati posljedice pogubne za gospodarstvo.

Johnson odbacuje tvrdnje da je neprimjereno dirao novinarku
Johnson odbacuje tvrdnje da je neprimjereno dirao novinarku

List Telegraph piše da novi britanski prijedlog predviđa ostanak Sjeverne Irske na jedinstvenom europskom tržištu do 2025., ali u carinskoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom. Tako bi u neku ruku postojale dvije granice: carinska kontrola između dvije Irske i regulatorna kontrola u Irskome moru koje Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli od njegove pokrajine Sjeverne Irske.

Johnson je ponovo zanijekao da razmišlja o ponovnoj uspostavi fizičke kontrole na granici ne obrazloživši kako kani riješiti to pitanje.

Johnson je upozorio da u slučaju neuspjeha pregovora s EU-om neće od Bruxellesa zatražiti odgodu Brexita. No zakon ga obvezuje da zatraži novu odgodu ako se do 19. listopada ne dogovori s EU-om, neposredno nakon sljedećeg europskog sastanka na vrhu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina