Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Johnson se ipak predomislio? Od EU traži još jednu odgodu

None Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Njemački Bild neslužbeno saznaje da će Johnson ipak tražiti odgodu Brexita i tako produljiti cijelu agoniju. To je Johnson, navode, rekao u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tuskom

Boris Johnson rekao je da će liderima EU poručiti da ne odgađaju Brexit i da će odbiti pregovarati o produljenju - nakon što su zastupnici četvrti put odbili glasovati za sporazum, pišu britanski mediji. 

Britanski parlament je glasovao za amandman kojim se odgađa odluka o sporazumu premijera Johnsona i aktiviranje Bennovog zakona - zakona koji obvezuje premijera da do ponoći pošalje pismo Europskoj komisiji u kojem Bruxelles traži odgodu.

No, njemački Bild neslužbeno saznaje da će Johnson ipak tražiti odgodu Brexita i tako produljiti cijelu agoniju. To je Johnson rekao u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tuskom, kako je njemačka tiskovna agencija saznala iz krugova EU.

FILE PHOTO: British Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street in London NIŠTA OD SPORAZUMA? Veliki poraz Borisa Johnsona: Odgodili glasovanje o Brexitu

Samo nekoliko sati ranije, Johnsonovi protivnici u britanskom parlamentu optužili su premijera da ne želi poslati pismo zahtijevano rezolucijom, čime je prekršen zakon.

Kako se saznaje iz EU, nakon što g. Tusk primi pismo, započet će savjetovanje s liderima EU o tome kako reagirati, a to može potrajati i nekoliko dana. Donald Tusk tvitnuo kako 'čeka pismo'.

Tehnički, britanski parlament može još jednom glasovati o sporazumu, ali ako to dopusti predsjedavajući John Bercow, što baš i nije izgledno. 

- Neću pregovarati o odgađanju Brexita s EU-om i niti me zakon na to obvezuje.Nema kašnjenja, i nastavit ću činiti sve što mogu kako bih Brexit učinio 31. listopada - grmio je Johnson nakon što mu zastupnici nisu glasovali o sporazumu. 
 

Komentari (7)
  • 'Ebote a jalovi i nesposobni polu likovi iz tzv. naše oporbe balegaju o nesposobnosti Plenkovića. Za ovog Johnsona a pogotovo te jadne bulje, marase, bernardiće, pernare, beljake, grmoje i kako se već jade ne zovu, Plenković je Veliki Čarobnjak.

    20. 10. 2019,   06:50
  • Ne kužim ništa Ode spavati naj bolje 😂

    20. 10. 2019,   00:39
  • Ma oni samo ne znaju kaj zele

    19. 10. 2019,   23:06