Obavijesti

News

Komentari 79

'Poljoprivrednici propadaju, a mi uvozimo hranu, čak i lišće...'

'Poljoprivrednici propadaju, a mi uvozimo hranu, čak i lišće...'
1

Bilo bi važno da Vlada konačno poduzme neke konkretne korake, prvenstveno da smanji PDV na hranu i to na pet do osam posto, rekao je Bunjac...

VIDEO

Započeo je posljednji tjedan zasjedanja Sabora. Naime, zastupnici od petka idu na praznike, na odmor u trajanju mjesec dana. Na današnjoj sjednici raspravljat će o novom Zakonu o strateškim investicijskim projektima, programskim i financijskim izvješćima Hrvatskog olimpijskog odbora za 2014., 2015., 2016. godinu, Zakonu o građevnim proizvodima te izmjeni Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza. 

No, prije toga, i današnji radi dan započeo je stankom koju su zatražili Božo Petrov u ime Kluba Mosta zbog aktualne političke situacije te Branimir Bunjac kako bi u ime Kluba Živog zida i Snage progovorio o vanjsko-trgovinskom deficitu. 

Aktualna situacija i vanjsko-trgovinski deficit teme su zbog kojih su Most i Živi zid tražili stanku. Božo Petrov (Most) upitao je kolege imaju li viziju kakvu Hrvatsku žele i kakva će ona biti za 20 godina. Napomenuo je da svaki građanin želi vidjeti jaku, socijalno osviještenu, učinkovitu i transparentnu zemlju. Pozvao je zastupnike da tu sliku usporede s današnjom Hrvatskom. 

Petrov: Vidite li Hrvatsku pustom ili punom života?

- Izgleda li Hrvatska onako kako želimo ili današnja Hrvatska izgleda kao oronuli starac. Kad maštate o takvoj Hrvatskoj vidite li je pustom ili punom života? Što bi na taj slogan danas mogli reći ljudi koji odlaze poglavito Slavonci ili Hrvati iz BiH koji također iseljavaju. Kada zamišljate takvu zemlju vode li je mladi ili stari? - upitao je Petrov. 

Podsjetio je kako jer pred resornim ministarstvom prosvjed protiv TE Peruća, a kada je riječ o vanjskoj politici  naveo je kako tu nedostaje važna stvar poput strategije očuvanja hrvatskog naroda u BiH.

- Biram budućnost, a ne privremenost. Podržavam sve takve inicijative i mladih i struke koji će prodrmati ovo društvo. Poput ove današnje inicijative „Mladi za BiH“ ne znači da su uvijek u potpunosti u pravu, postoje stvari koje se mogu promijeniti i doraditi, ali oni čine promjenu koja je potrebna ovom društvu, da ovo društvo i njegovo djelovanje bude čistije, da bude bistrije. Oni jedini mogu garantirati nama budućnost - poručio je Petrov. 

Bunjac: Smanjite PDV na hranu

Branimir Bunjac (Živi zid) upozorio je na opasnost od uvoza, dok istovremeno naši poljoprivrednici propadaju. 

Upozorio je da je 2017. godine uvoz hrane povećan za čak milijardu kuna odnosno za oko 10 posto te trenutno iznosi 11,5 milijardi kuna. 

- Dok mi u Saboru danima raspravljamo o nebitnim stvarima poput nekakvih EU uredbi, direktiva i hvalimo se kvazi domoljubljem, istovremeno preko granice prelaze desetine tisuća šlepera, koji nam dovoze hranu vrlo upitne kvalitete, što je samo još jedan pokazatelj stravičnih rezultat rada ove Vlade koja baš u ovom slučaju slikovito prikazuje na koji način se izdaju nacionalni interesi - ustvrdio je Bunjac. 

Upozorio je da se uvozi svašta od voća i povrća do lišća, ali i meda.

- Umjesto da iskoristimo naše potencijale mi otvaramo pučke kuhinje u gradovima koji su nekoć bili simbol uspjeha. Bilo bi važno da Vlada konačno poduzme neke konkretne korake, prvenstveno da smanji PDV na hranu i to na pet do osam posto kako je to u susjednim zemljama, potrebno je sustavno raditi na izgradnji skladišta, hladnjača i plastenika, organizirati otkup poljoprivrednih proizvoda tamo gdje se može - ustvrdio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu