Obavijesti

News

Komentari 0

Josip Mlakić osvojio nagradu 'Mirko Kovač' za najbolji roman

Josip Mlakić osvojio nagradu 'Mirko Kovač' za najbolji roman
2

Roman "Skica u ledu" nastajao je petnaestak godina. Ostavljao sam ga i napuštao kroz godine, a u njemu su zapravo tri romana koji na kraju prerastaju u jedan, rekao je Mlakić

VIDEO

Rovinj je šesti put zaredom domaćin književne manifestacije Dani "Mirka Kovača", koji su započeli u četvrtak u rovinjskom Multimedijalnom centru dok je za subotu predviđena dodjela nagrada "Mirko Kovač" za 2018. godinu.

Na svečanosti otvorenja upriličen je razgovor s Josipom Mlakićem, autorom romana "Skica u ledu", za koji je osvojio nagradu "Mirko Kovač" u kategoriji najbolji roman.

- Roman je izašao prije nepunu godinu dana i radi se o vremenskom razdoblju od pedesetak godina, uključujući desetak godina prije rata,rat i poraće. Roman je fikcija, a riječ je o izgubljenom zavičaju - rekao je autor i dobitnik nagrade Josip Mlakić.

Rovinj: Književniku Josipu Mlakiću uručena nagrada Mirko Kovač

Četrnaest romana je iza tog autora,nekoliko zbirki priča te jedna zbirka poezije, a bavi se i filmom.

- Ova nagrada je veliki poticaj i vjetar u leđa jer je Mirko Kovač bio veliki pisac kojeg sam i osobno upoznao. Zasigurno će biti vrijedna uspomena i podsjetnik da i dalje nastavim s radom. Prvu knjigu objavio sam 1997. godine - rekao je Mlakić, jedan od najproduktivnijih autora štokavskog područja. Moderator večeri, Seid Serdarević istaknuo je kako se ove godine na Danima "Mirka Kovača" nastavljaju ideje skupa koji otvara pitanja te nastavlja tamo gdje je Mirko Kovač stao.

- To je duh tolerancije,otvorenosti ali i kritičkog propitivanja - rekao je. Razgovarajući s autorom Mlakićem, istaknuo je kako je rođen u Bugojnu, diplomirao na strojarskom fakultetu te radio kao inženjer. No, paralelno kreće s pisanjem vrhunskih romana te je dobitnik brojnih nagrada.

- Roman "Skica u ledu" nastajao je petnaestak godina. Ostavljao sam ga i napuštao kroz godine, a u njemu su zapravo tri romana koji na kraju prerastaju u jedan. Sva tri romana su usko povezana junacima i temama. Inače, volim kriminalističke romane ali i SF. Volim miješanje žanrova - odao je Mlakić pred okupljenom publikom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina