Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Josipović htio vratiti novac od kampanje SDP-u, odbili su ga?

None Foto: Petar Glebov/PIXSELL

DA IZBJEGNE POREZ? Bivši predsjednik Ivo Josipović htio je novac koji mu je preostao od kampanje prebaciti na račun SDP-a da ga uplate u humanirane svrhe

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović htio je, poput predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vratiti novac od kampanje svojoj bivšoj stranci kako bi ga oni uplatili u humanitarne svrhe. No, za razliku od HDZ-a, SDP je odbio ponudu svog predsjedničkog kandidata, javlja Jutarnji

Preostali iznos od 450.000 kuna Josipović je htio uplatiti na račun stranke koja bi ga zatim proslijedila humanitarnim udrugama i zaobišla plaćanje poreza, jer stranke imaju status pravne osobe, ali iz SDP-a kažu da oni ne zaobilaze zakone. Josipović kaže da nije predlagao utaju poreza te da je on plaćen, što se može lako provjeriti.

Kolinda se hvalila da zaobilazi plaćanje poreza

Podsjetimo, predsjednica Grabar Kitarović primila je 1,17 milijuna kuna proračunskih sredstava za predsjedničku kampanju, koje je, umjesto u proračun, odlučila proslijediti u humanitarne svrhe. Sama se pohvalila da je pronašla način da izbjegne plaćanje poreza, a time je državna blagajna ostala bez pola milijuna kuna poreza.

- Kako bih ja sa svog računa morala platiti iznimno veliki porez, pa bih time zapravo vratila sredstva u proračun, a želim da idu potrebitima, sredstva su u ovom trenutku prebačena na račun HDZ-a, koji je bio donator u mojoj kampanji, ali će se u najkraćem roku podijeliti u dobrotvorne svrhe i nekoliko projekata diljem Hrvatske - kazala tada je Kolinda Grabar Kitarović. 

Komentari (60)
  • Ma da. Za mjesec dana ćemo čitati i da je SDP smjestio Sanadera u zatvor. Neka mu se bolje zahvale jer im je jedino on omogučio ovaj mandat, a mi ostali građani ga moramo pljunuti i zbog toga.

    7. 5. 2015,   08:28
  • Sdp i njegova vrhuska su poznati da sve rade "transparentno"-protuzakonito!

    7. 5. 2015,   08:33
  • oprao je SDP previše love, ovo je samo kap u moru. al kako je otišao predsjednik otići će i vlada.

    7. 5. 2015,   10:25