Obavijesti

News

Komentari 244

Josipović kao Tito: Na sletu u Seulu mu klicao cijeli stadion

Josipović kao Tito: Na sletu u Seulu mu klicao cijeli stadion
3

Ivo Josipović je bio gost na skupu koji je organizirao Lee Man-hee, kontroverzni vjerski vođa. Pljeskalo mu je gotovo 200.000 mladih na južnokorejskom stadionu Jamsil Olympic

VIDEO

Gotovo 200.000 mladih na južnokorejskom stadionu Jamsil Olympic pljeskali su bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću.

Kao na pravom socijalističkom sletu od kartona su napravili njegov lik preko cijele tribine.

Josipović je bio gost na Svjetskom summitu mira. Skup je kako njihovi mediji prenose okupio globalne lidere. Cilj summita je pronaći mir i okončati ratove u svijetu. S obzirom na rasplamsane etničke te političko-vjerske sukobe u svijetu, okupljeni su zazivali okončanje nemira i ratova. Ujedno su obilježili drugu godišnjicu Svjetskog saveza religija mira (WARP), koja također propagira promicanje globalne suradnje za donošenje međunarodnog prava za mir u svijetu. No uz sve to zazivanje mira, ovaj skup unosi i veliki nemir među Južnokorejcima. Naime, organizator skupa Lee Man-hee je kontroverzni lider Crkve Isusa Krista Shinchonji. Riječ je o jednoj od najkontroverznijih vjerskih skupina u toj državi. Leejevi sljedbenici, naime, vjeruju kako je njihov vođa besmrtan. Ujedno su proširili legendu kako mu se ukazao svjetleći Isus Krist. Inače, sam Lee Man-hee ne tvrdi da će vječno živjeti nego skromno kaže kako o njegovoj besmrtnosti odlučuje Bog. Naš bivši predsjednik Ivo Josipović očito je dobro upućen u sve priče koje kruže o spomenutom organizatoru pa nam je usred programa, u kojem je jučer sudjelovao, prije službenih odgovora posao šaljivi SMS. Napisao je: “Nadam se da ne mislite i vi pisati gluposti o vjerskom kultu. Pošaljite mi pitanja e-mailom jer sam upravo u programu. Radimo kultno zazivanje Sotone...” te je na kraju poruke stavio smajlića. Eto, a mnogi su mu zamjerali da nema smisla za humor. Vicevi mu nisu bili jača strana, barem dok je bio na Pantovčaku, ali Josipović je ovime pokazao da zna biti šaljiv. Je li Lee Man-hee (85) besmrtan ili ne, godine će pokazati, ali jedno je sigurno - ima neke sličnosti s nekadašnjim predsjednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom. Naime, oni koji su živjeli u Titovo vrijeme svjedočili su pompoznim proslavama njegova rođendana, odnosno proslavama Dana mladosti. Ti sletovi nalikovali su na ovaj južnokorejski summit mira. Osim toga, Lee Man-hee (85) navodno slučajno summit organizira u tjednu kad slavi rođendan, koji je inače 15. rujna. Barem su tako primijetili u Korea Observeru. Ovaj medij je lani kritizirao skup jer nisu nikako mogli dobiti izjave organizatora, a sugovornici koji su sudjelovali na summitu uglavnom su kritizirali organizatora i organizaciju.

Borba za mir u svijetu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bio sam pozvan kao panelist, no organizator mi je na kraju rekao da oni jednostavno imaju previše članova panela i ne mogu mi dati prostor za kratku prezentaciju - žalio im se jedan od sudionika kojeg su predstavili samo po vjeri kao muslimana. Na skup su se požurili i srednjoškolci, a jedan od njih koji je ondje radio kao volonter za Korea Observer je rekao tražeći anonimnost: “Rano sam stigao ovdje jer sam htio pozdraviti vjerskog vođu (op.a. Lee Man- heeja)”. No svi potvrđuju da su ondje kako bi se borili za mir u svijetu. Iako mnogi niti ne znaju, dok onamo ne stignu, tko je uistinu organizator Svjetskog summita mira.     

Prvi put sam na Summitu, ali mi je dobro poznata aktivnost mirovnog pokreta i organizacije koja je organizator. G. Lee Man-heeu je posjetio promovirajući svjetski mir lidere ogromnog broja zemalja, pa je tako bio i u Zagrebu - piše nam iz Seula Ivo Josipović.

Kaže kako su ga primali i predsjednici i premijeri mnogih europskih i gotovo svih Južnoameričkih zemalja.

- Zvali su me kao bivšeg predsjednika, ali i kao osobu koja je doprinijela pomirenju u regiji. Zato sam bio odabran kao jedan od četiri govornika na centralnom skupu. Govorio sam pred 100.000 ljudi iz 200 zemalja. Bila je meni čast, a mislim da je to i bilo vrlo afirmativno za Hrvatsku. Zapravo, poslije Europske nagrade za mir, ovaj poziv smatram najvećim priznanjem politici pomirenja koju sam vodio kao predsjednik - kaže nam Josipović. Opisao nam je i što se događalo na summitu.

- Radni dio Summita se odvijao na velikoj konferenciji i radnim stolovima. Tema je bila Deklaracija o miru i prestanku rata koju su sačinili vrhunski međunarodni pravnici, profesori, bivši pravosudni dužnosnici i članovi Međunarodne pravne komisije UN-a. Raspravljalo se i kako promovirati tu Deklaraciju i pokušati da se ona prihvati kao obvezujući pravni dokument - pojašnjava službeni dio. A kako je doživio svoju najavu kaže. “Onakvu prekrasnu najavu, za naše pojmove možda pretjeranu, ali suglasnu korejskoj kulturi i tradiciji, imali smo mi koji smo bili odabrani govornici. Ali, Koreanci su inače iznimno ljubazni i svi brojni gosti su imali nevjerojatan tretman. Posebno me impresionirao broj mladih ljudi, volontera koji su sudjelovali u programu i brizi za goste.” Josipović kaže da skup, bez obzira što su na njemu sudjelovali mnogi vjerski lideri, nije imao vjerski karakter.

"U što god da vjeruju, ne treba se zgražati ni to podcjenjivati"

- Znam da je gospodin Lee vođa jedne vjerske zajednice, kažu, protestantske denominacije. No to sa mirotvornim projektom nema puno veze. U što on i njegovi vjernici vjeruju me kao agnostika ne zanima previše. Sumnjam da vjeruje u svoju besmrtnost jer sam u razgovoru s njim imao prilike čuti kako vidi svoju organizaciju nakon što njega više ne bude. - priča Josipović. Dodaje da bez obzira u što vjeruje to treba poštivati.

- U što god da vjeruju, ne treba se zgražati ni to podcjenjivati. Mnoge religije vjeruju u besmrtnost duše i razne druge stvari koje meni kao agnostiku ne izgledaju realne. Ali, vjera je vjera i treba je poštivati. Posebno kad je u funkciji mira. Gospodin Lee je na mene ostavio odličan dojam. Čovjek koji je u visokim godinama i koji toliko energije i sredstava koristi za promociju mira u svijetu mora imponirati - dodao je. Bivši predsjednik danas se vraća u Hrvatsku koji sa sobom iz Seula nosi još jedno zanimljivo iskustvo. Obzirom da je pojasnio kako nije upoznao besmrtna čovjeka, barem je uživao u bogatom kulturnom programu. Opovrgnu je sve što su mediji mediji do sada pisali o Leeu Man-heeu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag