Obavijesti

News

Komentari 53

Josipović: Odnosi Hrvatske i Srbije su najlošiji nakon rata

Josipović: Odnosi Hrvatske i Srbije su najlošiji nakon rata
1

Josipović je podsjetio da je situacija poslije rata dulje vrijeme bila u fazi hladnih odnosa, a zatopljenje su počeli on i tadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić

VIDEO

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak, u intervjuu za televiziju N1, da su odnosi Hrvatske i Srbije najlošiji nakon rata, za što su podjednako odgovorne vlade obiju zemalja.

Na vlasti su komplementarni režimi koji povremenim "gađanjima" hrane jedni druge i zato su za pogoršanje odnosa podjednako krive vlade obiju zemalja, ocijenio je.

“Nacionalizmi su uvijek dobro pogonsko gorivo za neke koji žele vlast, ovim ili onim sredstvima”, rekao je bivši hrvatski predsjednik.

Josipović je za N1 podsjetio da je situacija poslije rata dulje vrijeme bila u fazi hladnih odnosa, a zatopljenje su počeli on i tadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić, no nakon isteka njihovih mandata odnosi opet idu u negativnom smjeru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Rekao bih da su danas odnosi Hrvatske i Srbije možda najlošiji nakon rata, što nije dobro ni za jednu ni za drugu državu", ocijenio je Josipović i ustvrdio da stanja tih država pomažu generiranju negativnih emocija i političkih stajališta.

Zanimljivom smatra psihologiju političara u svim zemljama u kojima se ljubav prema domovini mjeri mržnjom prema drugima.

„To je potpuno pogrešno jer su pomirenje i dobrosusjedski odnosi temelj sigurnosti svake zemlje. Interes i Srbije i Hrvatske je da ima dobre susjede, jer je za sigurnost  važniji dobar susjed nego najviši zid",  naglasio je Josipović.

Uvjeren je da za političare „nema važnije stvari, kad je riječ o vanjskoj politici, od čuvanja dobrih odnosa sa susjedima". Drži netočnim da birači vole one političare koji "reže prema drugima",  ali konstatira da unatoč tome postoje oni koji stalnu konfrontaciju vide kao "modus vivendi".

"Neke vlasti vjeruju da im koristi prikazivati se kao veliki Hrvati i veliki Srbi zato što ulaze u konfrontaciju. Mislim da je upravo obratno, da je politika pomirenja pomogla objema državama“, rekao je Josipović koji za sebe kaže da je uvijek optimist i nada se da će u regiji prevladati političke struje koje će razumjeti da je u interes svih mir i dobra suradnja.

Gost na jubilarnom 10. beogradskom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, bivši hrvatski predsjednik Josipović ističe da je kulturna suradnja u načelu uvijek pozitivna.

Ocijenio je da u Hrvatskoj „postoji relativizacija ustaštva“ iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi suprotno.

"Iako Hrvatska dominantno nikad nije bila - i nadam se nikad neće ni postati - ustaška zemlja, desne strane su ovog trenutka efikasnije u plasiranju neke svoje povijesti, što dovodi do podjela ne samo u hrvatskom društvu, već i do drukčijih odnosa sa susjedima", smatra Josipović i podsjeća da je "srpska stranka u vladi koja tolerira ustaštvo".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji