Obavijesti

News

Komentari 13

Junak: Mario iz požara izvlačio kolegu u nesvijesti i spasio ga

Junak: Mario iz požara izvlačio kolegu u nesvijesti i spasio ga
1

Da Mario Čurkov nije bio priseban, njegov kolega vjerojatno ne bi preživio. Skromni pomorac kaže kako bi svatko u takvoj situaciji učinio isto što je i on učinio

VIDEO

Kaštelanin Mario Čurkov (26) u listopadu 2014. godine spasio je život filipinskom pomorcu u velikom požaru na njihovu brodu u australskoj luci Freemantle.

Čim je izbio požar, na palubu su dotrčali svi pomorci. Svi osim Filipinca Kennetha Castanaresa, kormilara, koji je spavao u sobi. Gusti dim kuljao je iz utrobe broda. Mario je vidio da nema Kennetha. Krenuo ga je tražiti.

- Ušao sam u hodnik, spustio se na koljena i krenuo naprijed. Od dima se nije vidjelo apsolutno ništa, pa sam ga pokušavao napipati rukama. On je osjetio dim, probudio se i pokušao je izaći na palubu. Izgubio je svijest čim je izašao iz sobe, tako da je zapravo imao ludu sreću što sam ga relativno lako pronašao. Počeo sam ga vući natrag. Na samo metar od izlaza na palubu bio sam na kraju snaga. Mahnuo sam ostalima da dođu i zajedno smo ga izvukli. Počeli smo ga reanimirati i prodisao je za dvadesetak sekundi - prepričao nam je Čurkov.

Filipinac je potom zbog opeklina dišnih putova proveo tjedan dana u bolnici na liječenju.

- Ma nisam ja nikakav heroj. Učinio sam ono što bi i za mene napravio bilo tko drugi na brodu. To je tako. Posada je kao velika obitelj, oslonjeni ste jedni na druge u svim situacijama, i dobrim i lošim - kaže nam hrabri Kaštelanin.

Požar je izbio na Ocean Droveru, brodu za prijevoz stoke pod singapurskom zastavom. Čurkov je na brodu radio kao drugi časnik palube, a nakon završetka studija na splitskom Pomorskom fakultetu, u budućnosti se nada postati kapetan duge plovidbe.

- Oduvijek sam imao veliku želju za putovanjima. A na kraju sam završio baš na brodu za prijevoz stoke, najčešće krava. To je ogroman brod koji prevozi i po 20.000 krava iz Australije u Indoneziju i druge zemlje - ispričao nam je Čurkov.

Nakon herojskog pothvata i dalje je u kontaktu s Filipincem kojeg je spasio. Nakon popravka broda vratio se na posao. Zbog svog pothvata u ožujku je dobio Plaketu grada Kaštela za hrabrost i humanost. Inače, Ocean Drover sagrađen je u Uljaniku 2002. godine.

Reportažu o hrabrome Mariju gledajte u ponedjeljak u emisiji “Hrvatska uživo” na HTV1 te na www.ponoshrvatske.hr.

Mario je oduvijek htio biti pomorac     

Obitelj Čurkov u Kaštelima ima farmu krava, no Mario je htio biti pomorac. Radi na najvećem brodu na svijetu za prijevoz žive stoke. Ocean Drover dug je 168 i širok 31 metar. U njega se može ukrcati i 20.000 krava. Priču o pomorčevoj hrabrosti prenijeli su i svjetski mediji.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je