Obavijesti

News

Komentari 25

Prvi Božić sijamskih blizanki: 'Presretni smo, a one su super'

Prvi Božić sijamskih blizanki: 'Presretni smo, a one su super'
17

U domu obitelji Tambolaš pripremaju se blagdanski kolači. Obitelj je presretna zbog toga kako dvije djevojčice napreduju. Sijamske blizanke Valentina i Kristina čudom su preživjele porođaj...

VIDEO

Na ulazu u dom obitelji Tambolaš u Bušetini, naselju pokraj Virovitice, u domu u kojem žive prve hrvatske sijamske blizanke uspješno razdvojene, dočekala nas je 6-godišnja Maja, koja je kazala kako ih mama hrani i kazala nam je da jedva čeka Božić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

- Sretna sam jer je ovo prvi Božić sa sekama – kazala nam je Maja dok smo ulazili u kuću i pozdravili se s Marijom, majkom 11-mjesečnih blizanki Kristine i Valentine. Majka Marija kazala nam je kako su u tijeku pripreme za Božić, koji se kod njih slavi na tradicionalan način. U večernjim satima na Badnjak unosi se jela, koja će biti u posudi jer je namjeravaju presaditi nakon blagdana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sijamske blizanke iz Virovitice već govore i stalno zovu tatu!
Sijamske blizanke iz Virovitice već govore i  stalno zovu tatu!

Kaže kako je sva već u svečanom duhu jer je još puno poslova.

- Doista smo svi u obitelji presretni jer ćemo prvi put Božić dočekati i proslaviti ga u velikoj obitelji, i to u kući u koju smo se uselili prije nekoliko mjeseci - gotovo u dahu je ispričala Marija, dok su curice veselo puzale po podu u društvu seke, a brat Ivan (4) igrao se u dvorištu.

Majka želi da svim članovima obitelji ovaj Božić ostane u trajnom sjećanju pa nam govori kako ima velik popis kolača koje mora pripremiti, i to uglavnom onih vrsta koje su i nju dočekale kad je bila djevojčica. Blizanke su stalno puzale po podu. Vidjeli smo da jedna stalno otima iz usta svojoj sestri dudu, ali tu je majka, koja je vraća vlasnici. Cure dobro napreduju i sad su teške 7 kilograma. Razlika između njih je 100-tinjak grama. Prošli tjedan su bile u Zagrebu na kontroli i liječnici govore kako je sve u redu.

- Kad smo došli na odjel, cure su malo bile zbunjene, ali se vidjelo da su im neke stvari ostale u sjećanju, iako je prošlo više od tri i pol mjeseca od kada su stigle kući. Tu i tamo su se nasmijale sestrama, ali su, izgleda, zaboravile većinu stvari jer je vrijeme učinilo svoje. Kad me netko pita je li mi teško s četvero djece, uvijek odgovorim da nije jer doista i nije. Pomaže mi suprug, ali je tu prije svih Maja, koja je jako vezana uz sestrice – kaže majka i baca pogled na pod, gdje su se tri djevojčice igrale i puzale prema kameri.

blizanke

Ubrzo nakon dolaska iz bolnice počele su spavati cijelu noć, a probude se samo jednom, u dva ujutro, kako bi se najele. Tijekom dana još odspavaju dva puta po sat i pol te su uglavnom vedre naravi i ne plaču često. Mogu spavati i uz malo buke, koju im priušte brat i sestra dok se igraju, razgovore roditelja, televizor...

"Nisu izbirljive, jedu gotovo sve. Začudo, najviše vole špinat s oslićem, a jedu i sve ostale vrste mesa uz zdrave namirnice iz vrta."

Marija objašnjava kako im za spavanje nije potrebna potpuna tišina jer su se na to navikle još u bolnici, u kojoj su se cijelo vrijeme čuli plač druge djece, žamor roditelja, razgovor liječnika, rad raznih uređaja... Nakon što su došle kući, Marija nije inzistirala na tišini dok su bebe spavale.

Preslatke djevojčice već i pužu: 'Živahne su i vole brata i seku'
Preslatke djevojčice već i pužu: 'Živahne su i vole brata i seku'

Dok su mamu Valentina i Kristina pokušale nadglasati svojim veselim glasićima, sestra Maja (6) odmah ih je došla zabaviti. Gumene igračke koje se mogu gristi odmah su upalile. Blizanke imaju već dva donja zuba.

Majka je puna hvale kad se radi i o njihovom dnevnom rasporedu. Nakon jutarnjeg buđenja iza četiri sata te obroka, cure spavaju. U 10 sati je novi obrok te polusatni odmor i onda ručak između 14 i 15 sati.

- Nisu izbirljive. Jedu gotovo sve. Začudo, najviše vole špinat s oslićem, dok mi ostali ukućani nismo skloni pretjerano ribi. Naravno, jedu i ostale vrste mesa. Ne hranim ih kašicama jer im pripremam sve vrste povrća, a jako vole voće – pojašnjava prehrambene navike svojih blizanki. Njihov vrt im je izvor zdravih namirnica.

blizanke

- Gledajte je samo! Valentina puže kao ranjenik. Kristina se isto jako trudi, ali trbuščić je još previše drži vezanu uz podlogu. Ipak, napreduje iz dana u dan i sigurna sam da je samo pitanje trenutka kad će puzati jednako junački kao njezina sestrica - smije se Marija. Dodaje da su njezine blizanke itekako sinkronizirane. Gotovo istodobno zaspe, a istodobno su i gladne.

- To mi je najveći problem, jer nemam četiri ruke, pa moram hraniti jednu po jednu. Ne mogu nahraniti prvo jednu pa tek onda drugu jer jednostavno obje žele jesti u isto vrijeme. Tad mi u pomoć priskoči susjeda pa ih zajedno nahranimo. Kad smo zadnji put u studenom bili kod njih, čuli smo da govore ‘tata’, ‘deda’, ‘baba’ i plješću im, ali ni tad nisu zvali majku, kao ni sad.

Medicinske sestre zbog malih blizanki nisu htjele na godišnji
Medicinske sestre zbog malih blizanki nisu htjele na godišnji

- Pomalo sam ljuta jer me bojkotiraju, a ja sam s njima gotovo cijeli dan. Moram ih pod hitno naučiti da govore ‘mama’, ali izgleda da su tvrdoglave, samo ne znam na koga. Ja im kažem ‘recite mama’, a ona me gleda u oči i kaže ‘tata’. Ne znam što da poduzmem – govori kroz smijeh majka.

“Radni” dan Kristine i Valentine završava poslije 20 sati. Prvo kupanje, u čemu majci pomaže Maja, koja se cijelo vrijeme dok smo boravili kod njih nije odvajala od sestara. Nakon ručka ljuljala ih je u kolijevci, svaku jednom rukom i polako im pjevušila, dok su Kika i Nina usmjerile pogled prema njoj i polako tonule u san. Maja govori da ih raspoznaje po glavici i čarapama, jer i mami treba malo dulji pogled da zna tko je tko.

Podsjetimo, jedinstven slučaj kod nas, ali i vrlo rijedak u svijetu, okupio je u ožujku stručnjake na KBC-u Zagreb, kad su operacijom koja je trajala 15 sati uspješno razdvojili blizanke. Njima se pridružio i dječji kirurg iz Kliničke bolnice Merkur.

Mama, jel idemo doma? Seke blizanke već čekaju krevetići
Mama, jel idemo doma? Seke blizanke već čekaju krevetići

Blizanke su bile stare samo šest tjedana i spojene donjim dijelom prsnoga koša te trbušnim organima, a najveći problem predstavljalo je to što su imale samo jednu jetru, koju su dijelile. Također, bilo je velikih problema s cirkulacijom i radom srca kod obje curice. Odmah nakon rođenja prebacili su ih na Intenzivnu KBC-a Rebro i tamo se nekoliko tjedana čekalo da se stvore uvjeti za zahvat razdvajanja.

blizanke

U jednom trenutku jedna je djevojčica postala životno ugrožena jer joj se srce mučilo zbog jetre koju je dijelila sa sestrom blizankom, pa su se liječnici odlučili na zahvat, koji im je, vjerojatno, jedinstven u karijeri. I uspjeli su! Svaka je djevojčica dobila dobar i funkcionalan komad jetre, koju su dijelile, a liječnici su im kompletno osposobili sve dijelove probavnog sustava kako bi svaka od njih mogla normalno funkcionirati. Budućnost im je dobra, kažu liječnici.

Rijetko je da se sijamski blizanci uopće rode, jer većina takvih trudnoća završi odumiranjem ploda. Kristina i Valentina su zato pravo čudo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti