Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker Britancima: Zašto ste tu? Zadnji put ovdje plješćete

None Foto: ERIC VIDAL

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker demantirao je glasine da je bolestan i da bi mogao odstupiti, koje sve češće kruže nakon britanskog referenduma...

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u utorak Veliku Britaniju da što prije iznese svoje stajalište o izlasku iz EU-a te demantirao glasine da je bolestan i da bi mogao odstupiti, koje sve češće kruže nakon britanskog referenduma.

Juncker je u svom obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta, koji su se okupili u utorak na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu posvećenoj ishodu britanskog referenduma, istaknuo da se protivi neformalnim pregovorima o izlasku Velike Britanije prije nego što započnu službeni pregovori.

Britanska strana dala je do znanaja da bi htjela neformalno pregovorati o uvjetima izlaska i okviru za nove odnose s EU-om i prije nego što započnu službeni pregovori, koji se trebaju održati unutar roka od dvije godine od dana podnošenja službene obavjesti o napuštanju.

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

"Ti neformalni pregovori ne mogu se odvijati u mračnim prostorima. Mi određujemo dnevni red", rekao je Juncker.

 Juncker je izrazio žaljenje zbog ishoda britanskog referenduma i istaknuo da EU i bez nje mora nastaviti dalje.

"EU je izgubila krilo, ali naš let se nastavlja. To nije let u nepoznato, nego prema cilju koji je zapisan u ugovorima", rekao je Juncker.

 Osvrnuo se i na sve češće glasine u medijima da bi on zbog zdravstvenog stanja mogao podnijeti ostavku.

 "Nisam ni umoran ni bolestan kako pišu njemačke novine. Ja ostajem ono što jesam  - borit ću se do posljednjeg dah za ujedinjenu Europu", rekao je Juncker.

Juncker se tijekom izlaganja na plenarnoj sjednici okrenuo zastupnicima UKIP-a i upitao ih zašto su tu.

- Ovo je posljednji put da ovdje plješćete... i donekle sam iznenađen što ste ovdje. Borite se za izlazak. Britanci su glasovali za izlazak. Zašto ste ovdje? - upitao je Nigela Faragea (UKIP), snažnog zagovornika Brexita.

 

Komentari (80)
  • Nigel Farage održao je govor u Europskom parlamentu. "Kad sam prije 17 godina došao ovamo i rekao da želim povesti kampanju za izlazak Britanije iz EU, svi ste mi se smijali. E pa sad se ne smijete, zar ne? Razlog zbog kojeg ste uzrujani, zbog kojeg ste bijesni jest taj što ne priznajete. Ne priznajete da vam valuta propada. Ne priznajete probleme nastale s prošlogodišnjim pozivom gđe Merkel svima da prijeđu Sredozemlje i dođu u EU. To je dovelo do masovnih podjela između zemalja i unutar zemalja. Ali najveći problem kojeg imate je taj da ste po skrivečki, prijetvorno, bez da ste rekli istinu Britancima i ostalim narodima Europe, nametnuli političku uniju".

    28. 6. 2016,   14:12
  • Ako ne žele EU, onda neka izađu.

    28. 6. 2016,   13:41
  • Da li će Velika Britanija mijenjati ime kada je napuste Welss, Sjeverna Irska i Škotska i nazvati se kratko i jasno Engleska?

    28. 6. 2016,   14:25