Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker i Trump pokušavaju zaustaviti trgovinski rat

None Foto: Kevin Dietsch/DPA/PIXSELL

Američki predsjednik zaprijetio je novim mjerama, uvođenjem carina na europske automobile, što posebno zabrinjava Njemačku u kojoj je u tom ključnom trgovinskom sektoru zaposleno oko 800.000 ljudi

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i američki predsjednik Donald Trump u srijedu su dali naznake smirivanja napetosti uoči razgovora u četiri oka u Ovalnom uredu Bijele kuće tijekom kojih će pokušati zaustaviti trgovinski rat između SAD-a i EU-a. 

"Bliski smo partneri, mi smo saveznici, a ne neprijatelji", izjavio je Juncker, a Trump je kazao kako "od sastanka očekuje vrlo pozitivne stvari". 

Izvršni šef EU-a istaknuo je i da smatra kako bi Bruxelles i Washington trebali surađivati. "Predstavljamo polovinu svjetske trgovine. Među nama je 1000 milijarda dolara trgovinskih poslova", kazao je. 

"Slažem se ..., a ako bismo uspjeli postići da nema ni carina ni barijera ni subvencija, Sjedinjene Države bile bi iznimno zadovoljne", kazao je Donald Trump, ne propustivši podsjetiti da je njegova zemlja "izgubila stotine milijarda dolara u poslovima s EU-om". 

"Želimo jednostavno jednak tretman za poljoprivrednike, industrijalce, za sve u svijetu", kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući. 

Sjedinjene Države su od 1. lipnja uvele carine od 25 posto na uvoz čelika te deset posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika. Trump je objasnio da europskim zemljama zamjera to što nisu dovoljno otvorile svoje tržište američkim proizvodima.

Službeni Bruxelles Trumpu je odgovorio istim mjerama.

No američki predsjednik zaprijetio je novim mjerama, uvođenjem carina na europske automobile, što posebno zabrinjava Njemačku u kojoj je u tom ključnom trgovinskom sektoru zaposleno oko 800.000 ljudi. 

Nakon Kine, Amerika je vodeće izvozno tržište europskih automobila. Amerikanci su lani kupili milijun i 200 tisuća europskih vozila, a Europljani šest puta manje američkih.

 

Komentari (3)
  • Ameri imaju smo 5% na vozila a EU preko 10%. EU je problem ali ne smiju naši novinari to napisati da im Njemci nebi dali po tamburi.

    25. 7. 2018,   23:27
  • Lijepo je Trump rekao, ajmo oboje ukinuti sve poreze, subvencije, pravilnike i carine, pa da imamo tu slobodnu trgovinu koju zagovarate! Muk sa druge strane :))

    25. 7. 2018,   22:34
  • Nemojte se zaludjivati glupostima....da postoji slobodna trgovina...bez carina....zasto bi onda sklapali trgovinske ugovore?Pregovaraju godinama o njima.Slobodna trgovina je samo mamac za naivne...Plus metode da se zastiti trziste visokim standardima proizvoda koji se uvoze...a bez carina...

    26. 7. 2018,   10:05