Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker ignorira Erdoganove prijetnje oko sporazuma s EU

None Foto: FRANCOIS LENOIR

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio Europsku uniju da će turski parlament blokirati pokretanje sporazuma o migrantima ukoliko ne bude postignut nikakav napredak u pogledu ukidanja viza za njegove sunarodnjake

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je ignorirao turske prijetnje blokadom sporazuma između Turske i Europske unije o migrantima.

- Očekujemo od Turske da poštuje svoje obveze, a prijetnje nisu najbolji diplomatski način - rekao je Juncker na konferenciji za novinare u sklopu summita G7 u Japanu.

Participants of the G7 summit meetings attend session 2 meeting at the Shima Kanko Hotel in Shima, Mie Prefecture, Japan | Autor: Etienne Laurent/REUTERS Foto: Etienne Laurent/REUTERS

- U pogledu Turske, uvjeren sam da će taj sporazum donijeti rezultate, a neke je već donio - dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio Europsku uniju da će turski parlament blokirati pokretanje sporazuma o migrantima ukoliko ne bude postignut nikakav napredak u pogledu ukidanja viza za njegove sunarodnjake.

Posljednjih tjedana se pogoršavaju odnosi između Ankare i Bruxellesa posebice kada je riječ o o ukidanju viza i stanju ljudskih prava u Turskoj, gdje Erdogan pokušava povećati svoju moć.

- Ukoliko nikakav rezultat o vizama ne bude postignut do 30. lipnja, nikakva odluka, nikakav zakon u sklopu primjene sporazuma o ponovnom prihvatu migranata neće izaći iz turskog parlamenta - izjavio je prije nekoliko dana Erdogan na konferenciji za novinare na Svjetskom humanitarnom summitu u Istanbulu.

Sporazum o liberalizaciji viza za ulazak Turaka u shengenski prostor do kraja lipnja središnje je pitanje sporazuma vezanog uz prihvat migranata.

U ponedjeljak je njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila kako je važno da se ispune svi kriteriji postavljeni pred Tursku, uključujući neovisan pravni sustav i neovisne medije, da bi došlo do liberalizacije odnosno ukidanja viza.  

Komentari (10)
 • I opet će se sve prelomiti preko naših leđa. Predsjedavajuči EU nisu ozbiljno shvatili ni đihadiste. Pa taj turski diktator i tiranin je njihov. Trgovina između turske i ISILa je potvrđena. Več sam prije rekla pa sam zaradila minusa ko u banki. Tursku izbaciti iz NATOa i dobrano zbombati ili jednostavno se puvuči i prepustiti rusima. Samo šta to neče ameri jer bi njihovi trgovci oružjem i naftom prestali zarađivati. Sad me nagradite minusima. Ako bude sreče da opstanemo javite se za 10g.a možda i prije. Ameri su svima dužni i na taj način odrađuju tajkunski dug a svoje građane vojsku šalju u smrt.

  26. 5. 2016,   13:33
 • g7 kaj to znaci najvecih govnara 7 u svjetu

  26. 5. 2016,   12:27
 • juncker legenda, pričao na mobitel da prebaci kašetu pomidora kad bude odlazio iz brisela dok je linda pored njega pričala o miru u svijetu.

  26. 5. 2016,   12:22