Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker misli da je europska izbjeglička kriza na prekretnici

None Foto: Reuters

Juncker je rekao za Funke Media Group da sporazum, koji je stupio na snagu prošli mjesec, već pomaže Europi da bolje upravlja valom migranata.

Europska migracijska kriza je na "prekretnici" zahvaljujući dogovoru s Turskom koji pokazuje prve pozitivne rezultate, kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u razgovoru objavljenom u subotu.

Po dogovoru s Europskom unijom, Turska se složila zaustaviti ilegalnu imigraciju u zamjenu za ubrzavanje pristupnih pregovora s Europskom unijom, viznu liberalizaciju i financijsku pomoć.

Juncker je rekao za Funke Media Group da sporazum, koji je stupio na snagu prošli mjesec, već pomaže Europi da bolje upravlja valom migranata.

"Nalazimo se na prekretnici", kazao je. "Sporazum s Turskom ima učinka i broj migranata značajno pada".

Dodao je da još uvijek treba doći do održivog pada u broju migranata prije nego se može reći da je kriza prošla, naglasivši da je dogovor dao EU-u manevarskog prostora da stvori pošten i učinkovit sustav azila u srednjoročnom razdoblju.

 Juncker je kritizirao odluku o gradnji ograde između Grčke i Makedonije.

"Ne dijelim mišljenje nekih da ova ograda - ili općenito ograde u Europi - mogu pridonijeti ičemu u smislu dugoročnog rješenja izbjegličke krize", rekao je. "Ograde mogu spriječiti migrante da krenu dalje, ali nikakva ograda i nikakav zid nisu dovoljno visoki da odvrate te ljude od dolaska u Europu kada bježe od rata i nasilja u svojim zemljama".

Komentari (12)
  • "Nalazimo se na prekretnici", kazao je. "Sporazum s Turskom ima učinka i broj migranata značajno pada". Prekretnica je ali tako što će 78 milijuna muslimana iz Turske moći u Šengen bez vize, i tko garantira da i onih 2 milijuna imigranata koje Turska uzdržava neće ilegalno jednog dana doći do Europe. Svi dobro znamo kako su prošle godine u jeku muslimanske navale, migranti bacali krivotvorene putovnice po Mađarskoj... lako Erdogan naštampa nove :))) Islamizacija on the way to Europe.

    7. 5. 2016,   14:47
  • Naravno da smo na prekretnici - slijedi nam europski rasni rat!

    8. 5. 2016,   11:27
  • Prestanite se petljati u unutrašnja uređenja tih država i prestanite ih pljačkati pa ljudi neće bježati. Niste nikakvi humanitarci prihvaćanjem tih ljudi, nego opet na taj način želite namaknuti jeftinu radnu snagu.

    7. 5. 2016,   09:05