Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker: Pregovori o Brexitu počinju tek za nekoliko mjeseci

None Foto: MAX ROSSI

Juncker je pojasnio da nema krajnjeg roka, jer članak 50 Ugovora EU-a, koji se odnosi na postupak izlaska iz Unije, može aktivirati jedino Velika Britanija

Velikoj Britaniji će trebati mjeseci priprema prije početka pregovora oko Brexita, potvrdio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, ukorivši vladu u Londonu jer se nije bolje pripremila za mogućnost da na referendumu pobijedi kampanja za izlazak iz EU-a.

Juncker, koji je također potvrdio da će Britanija izgubiti neograničen pristup unutarnjem europskom tržištu ukoliko ne prihvati slobodan protok radnika, rekao je da bi on osobno želio da pregovori o Brexitu počnu što prije.

"No, to nije slučaj. Britanskoj vladi potrebno je nekoliko mjeseci da usuglasi svoju poziciju", rekao je Juncker za televiziju France 2.

Juncker je pojasnio da nema krajnjeg roka, jer članak 50 Ugovora EU-a, koji se odnosi na postupak izlaska iz Unije, može aktivirati jedino Velika Britanija.

"Volio bih kad bi Velika Britanija, da tako kažem, što prije ponudila svoju ostavku. Mislio sam, naime, da su se Britanci, posebice oni koji su htjeli izaći iz EU-a, bili pripremili za tu mogućnost", kazao je šef EK-a.

Istaknuo je da "bez iznimke ili nekih nijansi, oni koji neće prihvatiti pravila neće imati pristup unutarnjem tržištu".

Komentari (8)
  • Nikako da se oslobodim utiska da Brexit ne zeli ni EU ni GB, a sta ce onda biti iz svega ovog? Ima li GB dovoljno snage i pameti da otvoreno zatrazi i pokrene reforme EU-a, ovakva EU nije mila nikome.

    25. 7. 2016,   12:44
  • ****Admin****: Poštovani, molimo vas da isključite Caps Lock kao i svi ostali korisnici na portalu. Lp

    25. 7. 2016,   12:04
  • Ovi junker svake većeri suva kurca ide leć

    25. 7. 2016,   22:07