Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker se ne želi miješati u arbitražni spor sa Slovenijom

None Foto: VINCENT KESSLER

Navodi se kako je pravna služba Europske komisije Junckeru nedavno predložila „utemeljenu izjavu“ u kojoj bi se Komisija odredila u ovom slučaju no da je to Juncker odbacio

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker se ne želi uključiti u rješavanje sukoba oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske iako je pravna služba jasnog mišljenja da je u ovom sukobu Slovenija u pravu i da bi u tom smjeru trebala djelovati i Europske komisija, piše tjednik Der Spiegel u svom najnovijem broju.

- Službenici Europske komisije ne dvoje oko toga da je Slovenija u ovom sporu uglavnom u pravu - piše lijevo-liberalni Der Spiegel u svom tekstu pod nazivom „Juncker-Kroation Connection“, pozivajući se na izvore u Komisiji.

Nadalje se navodi kako je pravna služba Europske komisije Junckeru nedavno predložila „utemeljenu izjavu“ u kojoj bi se Komisija odredila u ovom slučaju no da je to Juncker odbacio.

U dokumentu od 18. svibnja ove godine, koji stoji na uvid Der Spiegelu, pravna služba Europske komisije se jasno stavlja na stranu Slovenije.

- Pravna služba je mišljenja da je veliki dio stavaka žalbe koje je Slovenija uložila kao dokaz povrede EU prava od strane Hrvatske utemeljen - stoji u dokumentu kojeg je potpisala Karen Banks iz pravne službe. U njemu se nadalje zaključuje kako stoga „odluka Arbitražnog suda mora biti prihvaćena od strane Europske unije“.

Der Spiegel navodi kako ovo pravno mišljenje nisu dobili na uvid čak ni nadležni povjerenici i špekulira o razlozima zbog kojeg Juncker odbija miješanje u ovaj spor iako se još prije godinu dana žustro zalagao za njegovo rješenje.

Der Spiegel ocjenjuje da se Juncker suzdržava od izricanja mišljenja Europske komisije jer ga je to osobno u veljači ove godine zamolio hrvatski premijer Andrej Plenković „koji je kao i Juncker član iste pučke frakcije“ zbog čega se, kako se dalje navodi „u Sloveniji bujaju teorije zavjere“.

Plenković je to od Junckera zatražio jer bi u protivnom, da se Komisija založila za Sloveniju, „šteta po imidž Hrvatske bila ogromna“. Plenković također strahuje od reakcije vlastite stranke u slučaju da EU u „emocionalnom sukobu“ stane na stranu Slovenije.

Juncker, kako navodi tjednik, ne želi miješanje Komisije jer „se time nikome ne bi pomoglo“.

Der Spiegel govori o tomu kako je ovo još jedan primjer kako Juncker Europsku komisiju vodi po političkim a ne legalnim principima.

- Juncker u jednom slučaju ne primjenjuje pravila pakta o stabilnosti zato jer u Italiji predstoje izbora a u drugom se oglušuje na savjete svojih partnera, kako pokazuje slučaj spora na Jadranu - piše Der Spiegel koji smatra da Juncker time ide na ruku populista protiv kojih se želi boriti.

Vlada: Komisija je ispravno odlučila ne miješati se u hrvatsko-slovenski spor oko granice

Napominjući kako ne komentira interne dokumente "koji ne predstavljaju službene odluke ili stajališta Europske komisije", hrvatska vlada je u odgovoru na upit Slovenske tiskovne agencije STA ocijenila kako je odluka Europske komisije da se ne miješa u granični prijepor između Hrvatske i Slovenije ispravna. 

"Komisija je ispravno odlučila ne miješati se u bilateralni spor oko granice Hrvatske i Slovenije", rekla je hrvatska vlada.

Stav Hrvatske koja je istupila iz arbitražnog sporazuma nakon što ga je Slovenija kompromitirala i ne priznaje arbitražnu presudu je da je granično pitanje bilateralno i da ga treba bilateralno rješavati na temelju međunarodnog prava.

"Stav vlade RH je da Hrvatska i Slovenija, kao dvije prijateljske države te članice Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije, trebaju nastaviti voditi dijalog i riješiti granično pitanje na obostrano zadovoljstvo i u dobrosusjedskom duhu", navela je hrvatska vlada. 

 

Komentari (34)
  • Der Spiegel , a stalni dopisnik ''nepoznat'' .

    15. 9. 2018,   21:25
  • Kako nam je dobro došao taj Junckerov prst! Tek sad shvaćam tu ljubav!

    15. 9. 2018,   21:41
  • Daj dosadni ste sa Slovencima. Pisite o aferama i iseljavanju Hrvata

    16. 9. 2018,   11:08