Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker spreman razgovarati o velikim gužvama na granicama

Predsjednik Juncker je spreman raspravljati o rezultatima rasprave s obojicom premijera Plenkovićem i Cerarom. Dobra prilika za to mogla biti na rubu sastanka Europskog vijeća

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker spreman je na rubu summita EU-a u subotu razgovarati s premijerima Hrvatske i Slovenije, Andrejom Plenkovićem i Mirom Cerarom, o rješavanju gužva na graničnim prijelazima zbog sustavne kontrole putnika na schengenskim granicama, doznaje se u četvrtak od Komisije.

U Komisiji su potvrdili da su primili Cerarovo pismo u kojem od Junckera traži dodatne i konkretne upute kako smanjiti zastoje na slovensko-hrvatskoj granici koji imaju negativne učinke na promet i gospodarstvo, osobito u turističkoj sezoni.

Komisija podsjeća da će se u petak 28. travnja održati novi sastanak radne skupine za granice u Vijeću EU-a o provedbi novih mjera kontrole, koje uključuju fleksibilnost i mogućnost prelaska na ciljane umjesto sustavnih provjera putnika, a na kojem će se razgovarati o otvorenim pitanjima koja se pojavljuju uslijed provedbe uredbe o sustavnim kontrolama.

"Predsjednik Juncker je spreman raspravljati o rezultatima rasprave s obojicom premijera Plenkovićem i Cerarom. Dobra prilika za to mogla biti na rubu sastanka Europskog vijeća", koji se održava u subotu, rečeno je u Komisiji.

Sustavna kontrola putnika na hrvatsko-slovenskoj granici stvara kilometarske kolone čak i prije enormnog porasta prometa u turističkoj sezoni, ali Slovenija ne odustaje od striktne kontrole govoreći kako to mora činiti ako želi ostati u schengenskom prostoru.

Komentari (11)
  • i mi bi sad trebali biti oduševljeni time? on je spreman, i šta sad? ovo je još samo jedan dokaz da mi države više nemamo, nego ju imaju i upravljaju njome oni koji vjerojatno neznaju ni napisati hrvatska, a kamoli da znaju gdje je

    27. 4. 2017,   14:39
  • zaplanković, nihče v bruslju te ne j***

    27. 4. 2017,   15:56
  • Vjeruje da ce kolege Juncker sa Hrvatska premier naci izlas u ova situacija nepovoljna za Croaten jer Slovenie je shvatla pogresno sto se od nje zahtjevalo . Nije bilo dogovoreno da na granica bude toliko guzva i kontrola na detailno vec samo suspect ljudi , koji imaju sumnivo izgled i cudno izgledali

    27. 4. 2017,   17:15