Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Juncker uznemirio Sloveniju, upitno tko će biti za arbitražu'

None Foto: VINCENT KESSLER

Deli piše da se prijatelji Slovenije, koji podržavaju slovensku tezu da je za provedbu arbitražnog rješenja odgovorna EU, mogu nabrojati "na prste jedne ruke"

Svojom izjavom da je granica bilateralni, a ne samo europski problem, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker  opet izazvao uznemirenost u Sloveniji, koja smatra da je granični prijepor s Hrvatskom riješila arbitražnom presudom koju samo treba implementirati, piše u četvrtak u komentaru ljubljansko "Delo".

"Najnovija Junckerova izjava opet je izazvala napetost i postavlja se pitanje koliko Slovenija zapravo ima prijatelja koji će podržati njeno stajalište o arbitraži", piše u komentaru vodećeg slovenskog lista.

"Od samog početka je bilo jasno da će implementacija biti naporan i dugotrajan proces, ovisan od međunarodnih čimbenika, da za to neće biti dovoljni strpljivost i pravno znanje jer su u politici potrebni prijatelji", navodi komentatorica Saša Vidmajer.

Prijatelji Slovenije, koji podržavaju slovensku tezu da je za provedbu arbitražnog rješenja odgovorna EU, mogu se nabrojati "na prste jedne ruke", a izjave koje se pri tome čuju od predstavnika Komisije su  dvosmislene i pokazuju da su očekivanja kako će ona biti jasno na slovenskoj strani "iluzorna" unatoč velikom značenju arbitražne presude za cijeli Balkan, navodi "Delo".

Među članicama EU-a koje su rezolutnije na strani Slovenije je Njemačka, a za Sloveniju je dobra i najava da će njeno ministarstvo vanjskih poslova voditi socijaldemokrat, jer Hrvatska u Europi ima uglavnom potpioru konzervativaca, no Njemačka je već pet mjeseci bez nove vlade, a od potpore drugih utjecajnijih članica poput Francuske i Austrije ne treba mnogo očekivati, navodi "Delo".

Za Sloveniju, međutim, nisu najpovoljnije ni izjave potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa da granice u EU više nisu egzistencijalno pitanje, a Junckerove izjave u vezi s arbitražnim sporom Ljubljane i Zagreba su "nekonzistentne", navodi među ostalim komentatorica.

Istina je da je u Europi Hrvatska po tom pitanju prilično izolirana jer je svoje političke i ekonomske interese vezala uz SAD, ali se u Europi i Slovenija na malo koga može osloniti, navodi list.

"Potpora Europe Sloveniji je sramežljiva, SAD je bliže Hrvatskoj i nikad u svojim izjavama ne spominje arbitražnu presudu. Tu je i Italija, koja preko Slovenije s interesom zapravo gleda prema Hrvatskoj iako tvrdi da je prijateljica obiju država i da prijepor treba riješiti u "europskom kontekstu", navodi vodeći slovenski list koji ocjenjuje da stalno uznemiravanje slovenske politike i javnosti zbog izjava europskih čelnika i predstavnika Komisije pokazuje premalo samopouzdanje i samosvijest u politici.

"Na stolu je konačna presuda o do sada spornom predmetu, što znači da je granični prijepr riješen iako je čvor slovensko-hrvatskih odnosa i dalje čvrsto napet i nije presiječen. Nitko izričito ne podržava Hrvatsku, no tko će je prisiliti na poštivanje arbitražne presude?", retorički se pita na završetku komentara slovenska novinarka.

Komentari (18)
  • Samo korumpirani mogu stati na stranu Slovenije kad imaju dokaze o kupovanju sudaca.

    15. 2. 2018,   11:50
  • Haha Juncker gospodin! 👍👍. Slovenci na aparatima 😂

    15. 2. 2018,   11:38
  • Podhitno Junckeru u znak zahvalnosti poslati kraš bombonijeru "Pozdrav iz Hrvatske".

    15. 2. 2018,   12:04