Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker Vučiću: Zabrinut sam, uspostavite dijalog s Hrvatima

None Foto: Reuters/PIXSELL

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odgovorio je na pismo koje mu je nedavno uputio srbijanski premijer Aleksandar Vučić u povodu napetosti s Hrvatskom...

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odgovorio je na pismo koje mu je nedavno uputio srbijanski premijer Aleksandar Vučić u povodu nestabilne situacije u regiji i antisrpskih poruka koje stižu iz Hrvatske. 

Kako javlja RTS, Juncker je u pismu naglasio da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja, kao i pomirenje, osnovni principi koje moraju poštivati sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i sve države članice Unije u regiji.

Juncker je izrazio zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja odnosa Hrvatske i Srbije. Pozvao je na povratak konstruktivnim bilateralnim odnosima.

U Junckerovu pismu naglašava se da, prema europskim propisima, zločini iz mržnje temeljeni na nacionalnosti predstavljaju kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i javno poticanje na nasilje ili mržnju, što uključuje i javno opravdavanje, negiranje ili prekomjerno trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. 

Prema zakonodavstvu EU, države članice EU dužne su osigurati kažnjavanje tih zločina dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu sa tim zakonom.

- Sva otvorena pitanja moraju se rješavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštivanje. U interesu je cijele regije da se vrati takvom duhu i diskursu - poručuje Juncker. 
 

Komentari (100)
  • Saka jada iz Bg misli da ih netko dozivljava ozbiljno....Mjesecima trkeljaju o ustasama i kako se otvara novi Jasenovac, a drzavu im vode cetnicki vojvoda, Seseljov potrcko i Slobin mali od kuzine, trio koji sebe uvjerio u laz da su 90ih bili mirotovorci, medjutim gle cuda nitko ne pusi njihove gluposti

    31. 8. 2016,   23:30
  • Ko jebe srbe.... nikad nam nisu trebali niti će....banda četnička...

    31. 8. 2016,   22:34
  • Pa, ja iskreno ne vidim oko čega se dijalog može voditi. O čemu to Hrvatska može pričati s trenutnom srpskom vlasti, a da ima konstruktivan ishod?

    31. 8. 2016,   22:27