Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker: Zapadni Balkan je u opasnosti da se vrati u '90-e

None Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vrlo smo zadovoljni što bugarsko predsjedništvo u svojim prioritetima pridaje veliku pozornost zapadnom Balkanu, koje to područje zaslužuje, rekao je predsjednik Europske komisije

Zapadni Balkan mora imati jasnu europsku perspektivu jer i dalje postoji opasnost da se u toj "kompliciranoj regiji" vrate 1990-te, izjavio je u petak u Sofiji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

- Vrlo smo zadovoljni što bugarsko predsjedništvo u svojim prioritetima pridaje veliku pozornost zapadnom Balkanu, koje to područje zaslužuje. Važno je da zapadni Balkan ima europsku perspektivu, u suprotnom mogli bi doći do događaja koji bi nas vratili na početak 90-tih godina prošlog stoljeća, a to nikako ne želimo - izjavio je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sofiji s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim. Juncker zajedno sa svim povjerenicima Komisije boravi u Sofiji u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a, koje od 1. siječnja obnaša Bugarska.

Juncker je rekao da pregovori o Brexitu neće imati nikakva utjecaja na kalendar proširenja EU-a na zapadni Balkan. Iako će izlaskom Velike Britanije nastati rupa u europskom proračunu, "ne dolazi u obzir smanjenje sredstava namijenjenih zapadnom Balkanu, ako želimo da te zemlje budu bolje međusobno povezane".

Predsjednik Komisije je ponovio da tijekom mandata ove Komisije, koji istječe u studenome 2019. godine ne može biti proširenja, jer kandidatske zemlje ne ispunjavaju sve kriterije, ali da bi sljedeća Komisija i Europski parlament od 2019. do 2024. trebali "gurati zemlje članice i javno mnijenje u tom pravcu".

Bugarski premijer Bojko Borisov je rekao kako je "nužna europeizacija Balkana, kako ne bi došlo do balkanizacije Europe".

Europska komisija će u prvoj polovici sljedećeg mjeseca objaviti strategiju proširenja na zapadni Balkan, a 17. svibnja u Sofiji će se održati summit čelnika EU-a s njihovim kolegama iz šest zemalja jugoistočne Europe. 

Prije toga, u travnju će Komisija objaviti izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo. 

Što se tiče Turske, koja je otvorila pristupne pregovore još 2005. godine, Juncker je rekao da se ona "velikim koracima udaljava od Europe".

Komentari (18)
  • Da se bar moremo vratit u '90-e naravno sa znanjem kaj se pu poslije desilo mislim da ne bi imal tko ratovat aj bok

    12. 1. 2018,   16:22
  • Pa tek smo u 40-tima a on bi vec u 90-e

    12. 1. 2018,   16:48
  • naravno da postoji opasnost, ali vi i ameri to i potencirate.... prije ste svađali narode, a sad pokušavate posvađat i podjeliti pripadnike istih naroda. i bome vam ide to, hrvate ste podjelili na domoljube i sve ostale, a ti domoljubi da bi nešto dobili od vas, pri tome uništavaju nas, ostali narod, onih 18 posto birača od ukupno upisanih kaj je glasalo za zna se, to je to kaj uništava ovu državu

    12. 1. 2018,   17:03