Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Juncker: 'Zapanjen sam koliko je Theresa May nesposobna'

None Foto: VINCENT KESSLER

Napominjući da će se u utorak navečer susresti s May u Bruxellesu uoči summita EU koji se održava u četvrtak i petak Juncker je kazao: "Dogovor koji smo postigli najbolji je mogući"

Europska unija spremna je pružiti Britaniji dodatna pojašnjenja dogovora o brexitu no neće ponovno pregovarati o tome dogovoru ili njegovu protokolu o irskoj granici, rekao je u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Obraćajući se Europskom parlamentu u Strasbourgu predsjednik Europske komisije rekao je da je "zapanjen" nesposobnošću premijerke Therese May da dogovor postignut prošlog mjeseca s EU progura kroz britanski parlament.

Napominjući da će se u utorak navečer susresti s May u Bruxellesu uoči summita EU koji se održava u četvrtak i petak Juncker je kazao: "Dogovor koji smo postigli najbolji je mogući. I jedini je moguć. Nema nikakvog prostora za ponovne pregovore o njemu".

"No, naravno, ima dovoljno prostora za dodatna pojašnjenja i objašnjenja bez otvaranja sporazuma o odlasku", rekao je. "O sporazumu o napuštanju neće se ponovno pregovarati".

Juncker je ponovio da nijedna strana ne bi željela koristiti tzv. "backstop" koji bi zadržao Britaniju u carinskoj uniji s EU u odsutnosti boljeg načina izbjegavanja temeljitih provjera na granici između Sjverne Irske i Irske, članice EU.

"Zajedno smo odlučni napraviti sve kako ne bismo jednog dana bili u situaciji da koristimo 'backstop' no moramo se pripremiti. Potrebno je za čitav paket koji smo dogovorili. Potrebno je zbog Britanije i potrebno je zbog Irske. Irska nikad neće biti napuštena".

Komentari (16)
  • Junker.Pljenkovic te ceka da mu ga das u guzu.Znam da ti to volis.Nemoj mi samo ti pricat o nesposobnosti.

    11. 12. 2018,   12:03
  • to je tako kada odigraš jako loš bleff

    11. 12. 2018,   11:41
  • juncker zvani superhik,ovakvi vode Europu. i za ovakve alkose mi smo balkanci.

    11. 12. 2018,   14:30